fredag 21 november 2008

Bold and Beautiful inom tekniska sektorn

I Hangö har förmännen inom den tekniska sektorn utfärdat flera varningar i år till personalen. Tekniska nämnden behandlade några av dem på onsdagskvällen. Vem är det som ska ta itu med konflikterna?

Ett ärende gällde en varning som en tjänsteman fick i samband med att en sommarvikarie sades upp och ett annat fall handlar om personal som inte följer de varningar de fått. Bland annat beslöt tekniska nämnden på onsdagskvällen att chefen för vatten- och avloppsverket vid behov får säga upp personal som trots uppmaningar och skriftliga varningar inte använder skyddsutrustning.

Nämndens ordförande, Carl-Göran Karlsson, säger att enda lösningen är att förmännen pratar med personalen. Ledamöterna Gunnel Helander och Kari Nöjd håller med. Helander påpekar att hon med förmän menar alla förmän, inte enbart tekniska direktören och stadsingenjören.

Helander och Nöjd säger att det inte är tekniska nämndens sak att reda upp problemen.

-Vi kan däremot stöda personalen när den börjar diskutera, säger Kari Nöjd.

Carl-Göran Karlsson anser att det är bra att problemen diskuteras, det är inte heller bra att mörklägga dem.

Kanslichef Jukka-Pekka Halme berättar att det inte finns några instruktioner där det står att stadsdirektören ska ingripa i konflikter, men stadsdirektören kan ingripa genom att föredra ärendet i stadsstyrelsen utan att gå via tekniska nämnden.

Tekniska nämnden kan i sin tur föra ärendet vidare till fullmäktige om nämnden anser att tekniska sektorn inte fungerar.


Klappjakt eller enmansprocess?

Vid tekniska nämndens möte på onsdag behandlades beredskapen att sköta underhållet av gatorna. Stadsingenjör Martti Kerkelä hade uppsagt alla tidigare arrangemang och underhandlat om en ny lösning med chaufförerna. Detta har fackavdelningen JHL 109 inte velat godkänna och förtroendemannen har, enligt beredningen, uppmanat arbetstagarna att inte underteckna avtalet. Se Beredskapsavtalet här.

Stadsingenjören drog bort ärendet från tekniska nämndens föredragningslista och säger att han inte vill kommentera frågan. Han vill inte heller uttala sig i fråga om stridigheterna mellan ledningen, facket och vissa anställda vid tekniska verket.

Tekniska verkets direktör, Sten Öhman, menar att situationen på tekniska verket i sig inte är inflammerad.
- Det handlar om en enmansprocess som kostar skattebetalarna en hel del pengar och upptar oskäligt mycket tid som borde användas till produktivt arbete. Beredskapsavtalet är märkligt då största delen av de berörda godkänt avtalsförslaget men inte huvudförtroendemannen. Senaste vinter kostade beredskapsavtalet skattebetalarna 45.000 euro och nyttjades två nätter, säger Öhman.

Tekniska nämndens ordförande Carl-Göran Karlsson säger att situationen i tekniska verket inte kan betäcknas som normal, men att ärendena går framåt i saklig anda.
- När det kommer nya chefer är det naturligt att arbetssätten förändras, säger han. Arbetsfördelningen mellan tekniska nämnden oc personalsektionen är inte klar, tekniska nämnden borde ha ett större personalansvar, fortsätter Karlsson,

Viceordförande Seppo Immonen är särskilt kritisk till stadsingenjörens agerande i vinterunderhållsfrågan.
- Där har han hotat anställda med uppsägning vilket han enligt mitt förmenande inte har befogenhet till, säger Immonen.

Vid mötet på onsdag behandlades besvär som inlämnats till Helsingfors förvaltningsdomstol och stadsstyrelsens personalsektion mot stadsingenjörens beslut att utse en av stadens långvariga trädgårdsmästare till vikarierande parkförman i stället för en annan tjänstinnehavare som skött tjänsten under tidigare år. Tjänsteinnehavaren stod bakom besvären.

Parkförman Merja Rönkkö menar att beslutet om vikarie togs förhastat utan att hon hördes. Förmannen Lars Nyberg har sedan många år vikarierat Rönkkö i parkfrågor och Hannu Koivisto i skogsärenden.
- Nyberg har alltid skött sitt arbete varigenom jag kan förstå om han tog beslutet hårt. Den nuvarande vikarien Helena Boström-Mäkelä är också fullständugt kompetent och jag har rekommenderat henne som arbetsbas, men hade inte räknat med det här, säger Rönkkö.

I nämnden behandlades också uppsägningen av en sommararbetare, som enligt parkförmannen vägrat utföra sitt arbete och uppträtt agressivt.

I fråga om uppsägningen hänvisar hon till sin ställning som förman, med rätt att anvisa arbeten och arbetstid.
- Han nekade och det uppstod en hotfull situation. Jag berättade om uppsägningen för stadsingenjören och lät honom förstå att sommararbetaren kund tas tillbaka om någon annan tog ansvaret för honom. Så skedde inte, säger Rönkkö.

Huvudförtroendemannen Lars Nyberg är inte anträffbar för en kommentar.

1 kommentar:

Anonym sa...

Som skattebetalare undrar man hur länge Öhman & Kerkelä skall få slösa pengar och resurser. Ingen annan stad än Hangö anställer sådana inkompetenta personer till ansvarsuppgifter. Det skulle vara på tiden att de slutar att antasta de anställda och låta dem istället göra sitt jobb!!!