fredag 19 december 2008

Föreningar till kännedom

Statsunderstöd att söka för regionala och lokala utvecklingsprojekt inom ungdomsarbetet

Undervisningsministeriet har till länsstyrelsernas förfogande ställt ett anslag som ska vidarefördelas till regionala och lokala utvecklingsprojekt inom ungdomsarbetet. Med anslaget understöds sådana projekt som främjar ett aktivt medborgarskap hos de unga, stärker deras sociala identitet eller förbättrar deras uppväxt- och levnadsvillkor. Ansökningstiden går ut den 30 januari.

I fråga om nya projekt kan understöd endast beviljas sådana projekt som hänför sig till de mål och åtgärder för ungdomsarbetet som ställts upp i regeringens barn- och ungdomspolitiska utvecklingsprogram 2007–2011. Med detta avses i första hand kapitlen

- Mångfald och jämlikhet
- Kreativitetens Finland
- Den digitala generationen
- Brett deltagande och social gemenskap
- Utbildning och arbetsplatser

Därtill kan understöd beviljas också för fortsatt finansiering av utvecklingsprojekt som inletts tidigare. Understöden beviljas kommuner, samkommuner, organisationer och sammanslutningar. Understöden riktas särkilt till projektets innehållsproduktion, till exempel för avlöning av handledare samt utbildning av ungdomar och handledare.

Understöd beviljas inte sådana ändamål för vilka i statsbudgeten har reserverats något annat särskilt anslag, till exempel för ungdomsverkstäder, anställandet av personer för uppsökande arbete, eftermiddagsverksamhet för skolelever, alkohol- och drogförebyggande arbete, byggande av kommunala ungdomslokaler eller allmänna understöd till riksomfattande ungdomsorganisationer, deras distriktsorganisationer eller lokalföreningar. Utvecklingsbidrag beviljas inte heller för ordnande av enstaka evenemang. Understödet kan inte heller användas till att täcka kostnaderna för kommunens grundläggande ungdomsarbete, som ordnas med hjälp av stadsandel.

Ansökningstiden går ut 30.1.2009
(=poststämpel). Ansökningsanvisningarna och -blanketten finns på länsstyrelsens webbplats www.lansstyrelsen.fi/sodra -> Bildningsavdelningen -> Ungdomsväsendet -> Regionala och lokala utvecklingsprojekt inom ungdomsarbetet.

Inga kommentarer: