fredag 28 november 2008

Grundvattnet slut?

Det berättas att grundvattnet i Hangö, det som vi alla varit så stolta över, har blivit av sämre kvalitet. Orsaken går att hitta i de skadliga ämnen som kommit i jorden efter olyckor vid industriområden. Det här är en orsak till att man försöker hitta nya lösningar för att Hangöborna också i framtiden ska kunna dricka vatten av hög kvalitet.

Ett sätt som finns på förslag, är att leda filtrerat vatten från Gennarbyviken. Det här förslaget har det pratas om redan länge, men nu har "Gennarby-borna" vaknat. Vi kan bland annat läsa följande på Yle Västnyland: Åke Ingberg hör till en av dem som inte anser sig ha fått tillräckligt information. Han efterlyser en ordentligt information till alla som har någonting med Gennarbyviken att göra.

På radio Vega går de ut ännu hårdare: Dricker hangöborna upp Gennarbyviken i framtiden?

Kimmo Paakkonen är chef för vatten- och avloppsverket i Hangö. Han tror inte att människor som bor runt Gennarbyviken påverkas av att vatten pumpas från viken.
- Jag skulle säga att de inte påverkas på något sätt. De får fortsätta leva där som de gjort förut.

Planerna för grundvattensprojektet är redan färdiga och Hangö stad har fått tillstånd att inleda grundvattensprojektet från Västra Finlands miljötillståndsverk.

Enligt miljötillståndet Hangö stad har fått av Västra Finlands miljötillståndsverk ska man senast år 2014 kunna påvisa att projektet inte bara fungerar i teorin utan också i praktiken. Senast år 2014 ansöker sedan Hangö stad om fortsatt tillstånd av Västra Finlands miljötillståndsverk.


Inga kommentarer: