måndag 10 maj 2010

En måndagsreflektion


Gårdagens Västra Nyland bjuder på en artikel av Eva Hagman som jag tycker är intressant. Det faktum att Hangö hamn ska bli affärsverk är ju ingen nyhet i sig, arbetsgruppen tillsattes redan senaste höst och den nya kommunallagen förutsätter en sådan omändring. Det intressanta är att hon använder hamnen i Åbo som jämförelsematerial och som exempel. En förkortad version av artikeln i fråga går att läsa på VN's internettidning om ni inte har tillgång till originalet.

Det framkom på den intervju jag gjorde med hamndirektör Paavo Lyytikäinen för en tid sedan att detta med ombildning av hamnen till affärsverk med stor sannolikhet endast är ett mellanskede innan hamnen bolagiseras helt.

Det här betyder i praktiken att hamnen blir skattepliktig, och resultaträkningen blir viktigare än någonsin. Hur man sedan fördelar vinster och förluster med staden blir intressant att se.

I morgon kväll informeras hamnnämnden om vad konsultbolaget Audiapro kommit fram till. Stadsfullmäktige behandlar frågan på sitt möte i Juni, berättade den gode Paavo också.

Och javisst, redan det att hamnen blir ett affärsverk betyder att större delen medlemmarna i den nu så "viktiga" hamnnämnden får se sig om efter annan fritidssysselsättning.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jo, och skattepliktigheten för aktiebolaget innebär inte bara bolagsskatt på vinsten: 26% till staten, ingenting till kommunen, och dessutom momsskyldighet 22 (efter 1.7.2010 23) %.

Fast kommunen kanske redan är momspliktig också för hamnen, som vattenverket, vilket av mina egna vattenräkningar framgår ?

Snart har vi ingenting att säga till om på lokalnivå, trots subsidiaritetsprincipen.

Anonym sa...

va e en subsidiaritesprincip?

Unknown sa...

"Subsidiaritetsprincipen utgår ifrån synen att samhällsgemenskapen byggs underifrån och uppåt."

Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Subsidiaritet