fredag 5 februari 2010

Runeberg

Runebergsdagen.

Jag satt i godan ro och skrev inledningen till dagens Runeberg-inlägg, hämtat från 1891, då det slog mig som bekant. Visst, sjutton! Det här skrev jag i fjol. För att inte köra repris på repris, såsom YLE numera gör, tar jag någonting helt annat.

Stadens brunnar (Tidningen Hangö, söndag 5 februari 1893)

Då till följd af rådande stränga köld vattnet uti stadens samtliga brunnar minskats i sådan grad att pumpvärken för närvarande icke förmå upphämta vatten från desamma, hvilket särskildt gäller brunnen vid Rådhustorget, anmodas allmänheten härmed att afhämta sitt behof af vatten till dryck och mat från den s. k. "Artistbrunnen" i närheten af Börtzells såg, hvilket vatten vid anstäld analys befunnits vara särdeles godt. Vatten för annat än matbehof kan upphämtas från brandvärkets pumpar utanför Grand Hotel.
* * *
För att nu inte helt glömma Runeberg, ger jag här ett av de otaliga "äkta" recepten som finns på Runebergstårtor. Kanske någon har ett annat?

100 g smör
1,5 dl socker
(2 droppar bittermandelolja)
1 dl vetemjöl
4 msk kokosflingor
9 msk skorpmjöl
0,5 tsk bakpulver
2 ägg
Till dekoration:
hallonsylt
1 dl pudersocker
2-4 tsk vatten eller citronsaft

Grädda i 175-200°C.

Smörja och bröa formarna. Blanda de torra ingredienserna. Rör smör och socker vitt och pösigt. Vispa äggen lätt. Tillsätt smör-sockerblandningen i äggvispet lite i sänder. Blanda i bittermandelolja. Blanda i de torra ingredienserna.

Fyll formarna till hälften med smet. Grädda tårtorna ca 7 min. Ta ut dem ur ugnen och tillsätt hallonsylt. Ställ sedan in tårtorna i ugnen på nytt, 10 - 13 minuter beroende på höjd. Låt svalna, dekorera.

1 kommentar:

Anonym sa...

+ fuktas med punsch eller rom !!