fredag 12 mars 2010

Evakuerade från Hangö

Fredsfördraget efter vinterkriget, som undertecknades den 12 och trädde i kraft den 13 mars 1940, stipulerade bland annat följande:

"Republiken Finland samtycker till att till Rådsunionen mot en årlig arrendeavgift om åtta miljoner finska mark på trettio år utarrendera Hangö-udd jämte omkringliggande sjöområde, inom en radie av fem sjömil åt söder och öster samt tre sjömil åt väster och norr, ett antal där belägna öar, i enlighet med till detta fördrag bifogad karta - för upprättande av en militär marinstödjepunkt, som förmår försvara inloppet till Finska viken mot angrepp, varförutom Rådsunionen beviljas rätt att för försvaret av marinstödjepunkten därstädes på egen bekostnad hålla land- och luftstridskrafter i erforderligt antal. Finska regeringen bortdrager inom loppet av tio dagar efter ikraftträdandet av detta fördrag alla sina stridskrafter från Hangö och Hangö-udd jämte därtill hörande öar underställes S.R.R. Förbundets förvaltning i enlighet med denna artikel i fördraget.

Risto Ryti, J.K. Paasikivi, R. Walden, Väinö Voionmaa

V. Molotov, A. Zhdanov, A. Vasilevski "


Museiverkets personal snubblade i samband med flyttningen av stadens centralarkiv över en guldgruva. I en bok, som hittades bakom en bokhylla, fann de listor på de som evakuerades från Hangö i mars 1940.

Listorna går nu att läsa på Hangö museums hemsidor HÄR. Jag är helt övertygad om att dessa namnlistor glädjer både släkt- och hembygdsforskare, kanske även en och annan allmänt nyfiken likaså.

1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant!

Hittade min far men inte min farbror eller farmor.
Farsan måtte varit 25 år och och farbror 19.

Men dom kanske drog tidigare...