tisdag 17 augusti 2010

Politisk okorrekthet

Den rubriken använder jag för att beskriva det fenomen som jag personligen anser vara det stora problemet i vårt samhälle för tillfället. En annan rubrik kunde ha varit "feghet", men så långt törs jag inte gå.

Då staten drar in tjänster från småkommuner, så som de gjort i Hangö under de senaste åren, lovas det vitt och brett om hur dessa arbetsplatser ska ersättas med andra dylika. I Hangö har vi sett detta fenomen, främst, genom arméns tillbakadragande, polisens och skattebyråns försvinnande med flera liknande fenomen.

Och i stället har vi fått vad då? Skulder och statliga granskningar.

En intressant undersökning, gjord av Olli Savela och publicerad i tidningen Tieto & Trendit, visar med all tydlig önskvärdehet hur regeringens utlokaliseringspolitik fungerat; I Hangö har vi tappat 171 statsanställda, medan de i Helsingfors fått hela 6014 flera dylika. Småstäderna ute på bygden, Vanda och Tammerfors, är två andra vinnare. Det är utlokalisering så att det förslår, det.

Jag har redan en tid med en förvånad min följt med diskussionen om att fartygsregistret ska flyttas till Rovaniemi. Som visserligen har vatten, men enbart på flaska. Ingen vill det, varken redare eller kaptener, men lika fan ska det dras igenom.

Var är våra lobbare?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Kyrkslätt?

Anonym sa...

Du har så rätt Ben, fint att ens någon ser igenom hela den idioti som sker i vårt land. Vi håller på att ta dör på hela den omgivning som på riktigt gör Finland till en speciell plats i världen. Trötta och tråkiga Helsingfors finns det hur mycket som helst av i välden, men inte såna trevliga småkommuner där vi alla växte upp (alla vi 40+ alltså...)

Våra andra "riktiga" tidningar och media skulle aldrig kunna dra så här långtgående slutsatser, därför läser jag mera och mera din blog än någon av de andra sensations-blaskorna. Snyggt jobbat.

Bernt F. sa...

Man får hoppas att Hangö's representant(er) plockar fram dessa siffror då man börjar diskussionerna. Speciellt då man kommer ihåg att det har varit vissa diskussioner angående Tullens biltullande "vara eller icke vara i Hangö".

Anonym sa...

Vi har ju ingen riktig rikspolitiker som lobbar för Hangö. Närmaste är ju Thomas Blomqvist, som när det var val talade så vackert om hela regionen och hur han skulle sköta om att hela regionen skulle ha det bra, men han har inte gjort ett strå i kors för Hangö utan tvärtom. Sedan har jag också varit på flera riksomfattande tillställningar där hangöpolitiker talat om att staten bara plockar bort arbetsplatser från Hangö och ger inget i stället. Men det är nog inte så lätt som Hangö Skvaller tycks tro.

MEF sa...

Sådär enkelt så skulle man ju tycka att dom kunde sluta plocka bort åtminstone tills dom fått dom andra ersatta. Iallsynnerhet sådant som bara skall flyttas till annan ort så kan definitivt inte ge några inbesparingar. (Undrar också hur lång tid det tar för staten att tjäna in pengarna för centraliserade tjänster? Hinner dom ens få det att gå jämt ut förrän det skall decentraliseras igen?)