fredag 16 januari 2009

Fortfarande svaga isar

Som ett varningens höjda finger kan följande artikel ur tidningen Hangö, från den 16.1.1915, få fungera:

De svaga isarnas offer

Då målaren G. A. Fast i förgår med sparkstötting skulle från Hangöby begiva sig över Västfjärden brast det tunna istäcket och Fast hamnade i vattnet.

Tillskyndande personer sökte bispringa den olycklige, den hjältemodigaste av dem villaägaren Henriksson kastade sig i vaken för att fatta tag i den drunknande, men denne hade redan hunnit sjunka i djupet. Poliskonstapel Nummelin anställde genast draggningar efter den omkomne, men blefvo dessa i går resultatlösa, försvårade som de voro av den starka snöstormen och det ansenliga djupet - enligt uppgift 40 famnar - på den plats där olyckan inträffade.
*
Fast, som vid sitt frånfälle var 45 år gammal efterlämnar hustru och 4 minderåriga barn.
*
Nära att drunkna voro i förgår fiskaren E. Borg och hans hustru från Gunnarstrand vilka begivit sig ut på fiskefärd på den svaga isen.

Å badhusfjärden som i förgår låg spegelblank och förrädiskt lockande, vimlade det av skridskoåkande. Några barn, som vågat sig alltför långt ut, hamnade i det våta och räddades med knapp nöd av några hurtiga kamrater som lyckligtvis hunno till olycksplatsen innan det var för sent.

Inga kommentarer: