söndag 15 februari 2009

Emigrantvägen

Emigrantvägen

Kaj Otto Sandblom m.fl. har lämnat i en motion att vägen längs vågbrytaren ut till Smörmagasinet skulle kallas Emigrantvägen.

På detaljplaneområden ges namnen åt gatorna, vägarna och dylika i detaljplanen. Den trafikled som avses i fullmäktigemotionen är för tillfället inte en sådan gata eller motsvarande som kunde ges ett officiellt namn, utan den är enligt detaljplanen en del av hamnområdet.

Namnen på gator i detaljplanen kan nu för tiden ändras med ett separat beslut av fullmäktige, men en ny gata kan inte anvisas utan att det görs en ändring i detaljplanen.

Förslaget i motionen om att uppkalla området för Emigrantvägen kan stödas. Miljönämnden bereder en sådan ändring i detaljplanen, där denna motion beaktas.

Cirka 400 000 finländare emigrerade på 1880-1930-talen till Nordamerika och största delen av dem över Hangö. Finska Ångfartygs Aktiebolaget (FÅA) började 1891 en regelbunden veckotrafik från Hangö via Köpenhamn till Hull, varifrån emigranterna fortsatte med oceanångare till andra sidan om Atlanten.

Inga kommentarer: