måndag 16 februari 2009

Ljungbo som flyktingcentral

Ljungbo har nämnts som ett nytt alternativ för en asylmottagning i Hangö. Enligt invandrarkoordinator Börje Mattson skall man utreda kostnader och lämplighet jämsides med den sk Maumau-byggnaden i centrum av Hangö, rapporterar YLE Västnyland i dag.

Orsaken är att Hangö stad nu aktivt har börjat fundera på vad man skall göra av Ljungbo. Det tidigare ålderdomshemmet har stått tomt länge. Enligt invandrarkoordinator Börje Mattson kunde Ljungbo fungera som asylmottagning för flyktingar.

Läget för Ljungbo är bra, säger Mattson, tillräckligt nära centrum så några transportproblem torde inte uppstå. Närheten till centrum garanterar också att de asylsökande inte isoleras från resten av samhället. Finska staten har ibland en irriterande tendens att placera flyktingförläggningar mitt ute i skogen. Det är inte behjälpligt för de asylsökande att, som Mattson uttrycker det, bara sitta och titta på ekorrar.

Hangö stad skall nu utreda kostnaderna för en renovering av Ljungbo för att se om en asylmottagning för flyktingar kunde fungera där. Invandrarkordinator Börje Mattson har varit i kontakt med staden och TE-centralen i ärendet. Tidtabellen är ganska rapp, staten vill gärna se en att en ny asylcentral slår upp sina dörrar om ett par månader, i varje fall under vårens lopp.

SDP:s Ulf Lindström som talat varmt för att återuppbygga Ljungbo för åldringsvård tycker att tanken på en asylmottagning i Ljungbo är befängd. Han hoppas fortfarande att Ljungbo skall kunna renoveras till ett åldringshem i och med att behovet av åldringsvård kommer att kommer att vara stort i framtiden.

Hangös tekniska chef Sten Öhman konstaterar å sin sida att det skulle krävas stora insatser innan Ljungbo kan tas i bruk och bli till exempel en asylmottagning. Huset har stått tomt i omkring 15 år och är i mycket dåligt skick, säger Öhman. För att Ljungbo skall kunna bli en asylmottagning krävs en totalrenovering.

Om staden skulle bli kontaktad i frågan och staden skulle bedömma att en asylmottagning är möjlig, och användarna skulle anse att det är lämpligt med en asylmottagning här, samt om finansieringen kan ordnas så går det säkert på sikt att ordna uppger Sten Öhman.

* * * * *

Ljungbo har ju stått tomt i, ja hur länge? 15 år? Det finns nog ingen chans att staden får sin utredning klar nu hux-flux, när dom inte fått någonting gjort på den tiden...

1 kommentar:

Anonym sa...

Ni ska få se att dom sabbar bort det här igen.
Visserligen har flyktingarna inte så mycket pengar att röra sig med men mat måste dom ju åtminstone ha och kanske någon sorts stödperson och språklärare kan få arbete där.
Dom kommer ju inte hit för att stanna.
Dessutom, kanske vi får en egen polisstation hit igen? Det skulle ju nog annars också behövas.