torsdag 30 juli 2009

Kräftsäsong

Kräftsäsongen inleddes som bekant den 21 juli, och enligt uppskattningar kan det bli den bästa kräftsommaren sedan kräftpesten kom till Finland för över hundra år sedan. Antalet flodkräftor har hållits på ungefär samma nivå som tidigare, men signalkräftorna fortsätter att föröka sig - på grund av gynsamma förhållanden.

För över hundra år sedan, närmare bestämt den 30 juli 1893, kunde man i tidningen "Hangö" läsa om följande intressanta försök:

- Försök till kräftodling. Af de nyligen å salutorget i beslagtagna kräftorna ha cirka 300 stycken utsatts i Busträsket i afsikt att därstädes låta desamma widare fortplanta sig. Huruwida wattnet i träsket är sådant att kräftor därstädes kunna lefwa, är man dock ännu icke fullt på det klara med.

Hittills har det ökade antalet kräftor inte synts i priset - finländska kräftor är fortsättningsvis de dyraste i världen. Så som så mycket annat finländskt.


1 kommentar:

Anonym sa...

Dessutom så verkar det som om en del av våra "inhemska" kräftor inte ens är uppvuxna i Finland; det är odlade utomlands med finska "förfäder". Och lukrativ business är det dessutom... Och gott. Skål!