torsdag 2 juli 2009

Olaglig odling

En manlig Hangöbo i femtioårsåldern, dömdes till sju månaders villkorligt fängelsestraff för narkotikabrott.

Mannen hade närmare 40 växande växter på balkongen och i vindsvåningen Dessutom fanns det i bostaden färdig hasch och marijuana när polisen undersökte hans bostad.

Odlingen hade pågått i över två års tid, från år 2004 ända fram till september 2006. Mannen bestred grovt narkotikabrott men medgav att han hade odlat marijuana för eget bruk.

Cannabisplantan har sitt ursprung i Centralasien. Det första vävda plagget var gjort av hampa och daterar sig bak omkring 10000 år. Det var i Kina plantan först började odlas, för över 6 000 år sedan. Användningsområdena sträckte sig över matolja, djurfoder, fiberutvinning och medicin.

Första gången dess användning som drog nämns i skrift är i Indien där den milt narkotiska drycken bhang förekommer i Atharva Veda som dateras till 2 000-1 400 f.Kr. Drycken bereds av torkade cannabisblad, frön och stjälkar från cannabisplantor av både han och honkön, vilda som odlade. Den är ofta smaksatt med socker och svartpeppar blandat med mjölk eller vatten. Det är osäkert när man började röka cannabis i Indien.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Annars är väl hash rätt ute idag,en 50-åring lever upp till gamla tider. ;-D

Nu gäller bokstavskombinationer jag inte ens vill nämna...kemiska grejer som inte ens hunnit med att klassas som narkotika. Hundra ggr farligare än cannabis....

Anonym sa...

Tjaa, hash är väl inte så ute idag, det är bara det att det hash som finns på marknaden i Finland är så utblandat att det är uselt och borde inte ens få kallas hash. Och här ser man åter en gång avigsidan med förbudslagen gällande cannabisprodukter - att det är illegalt betyder att det inte finns någon kontroll och produkterna är därefter. Och vi talar fortfarande om en växt med tusentals användningsområden men som är förbjuden främst av ekonomiska orsaker (konkurrerar med olje-, skogs- och kemiska-industrin) och en växt som utan vidare borde legaliseras och forskas mera i! Legalize it and let people choose!