lördag 13 mars 2010

Bästa medmänniskor

Huvudförtroendeman Dennis Finnberg hade för några dagar sedan en insändare i tidningen Västra Nyland. Efter en liten förfrågan från min sida får jag, med benäget tillstånd av Dennis, publicera samma text här.

Vad vi naturligtvis pratar om här är stuvarnas rätt att, och motiveringar till, att de strejkar.

En upplysande insändare som kanske belyser de mörka stigar våra ack så dystra tankar tillfälligtvis vandrar.

Allt i sannfärdighetens namn.

"Bästa medmänniskor!

En liten rättelse till insändaren av Stig Nordblad och den enkla aritmetik personen i fråga använde sig av, då han kommenterade Kurre Holmbergs skrivelse som utkom 7.3.2010.

12 månaders uppsägningsskydd innebär inte att en person som blivit uppsagd, får en ersättning som motsvarar 12 månaders medellön (47 000) euro, utan att personen får mellanskillnaden som uppstår till den grundlön personen skulle ha fått då han varit kvar i arbetslivet och dagpenningen. Om grundlönen personen hade i arbetslivet på årsnivå var 35 000 euro, som är den verkliga lön en stuvare har utan övertid, och dagpenning personen fått på årsnivå, således är ca 19 000 euro så skulle arbetsgivaren ersätta ca 16 000 euro åt personen, efter att 12 månader gått, och bara om personen inte kunnat få en ny arbetsplats. Om personen hittar nytt arbete betalar arbetsgivaren 0 euro åt denna person och om arbetsmarknaden blir betydligt bättre, så är arbetsgivaren skyldig att ta personen tillbaka inom 12 månader från personens första arbetslösa dag.

I Hangö är det bara ett företag inom hamnbranschen som sagt upp fast anställd personal, och antalet var 35 personer inte 100 eller 200, således när de 35 personerna skulle vara ett år arbetslösa skulle dom få ca 16 000 euro x 35 personer, detta blir väl inte 4,7 miljoner?

Först tar man gärna reda på vad saken gäller och vilka saker som är fakta, så som Johannes Runeberg gjort i sin insändare 9.3.2010. Ett stort tack för en sådan insändare åt Johannes, även ett tack åt Kurre Holmberg för hans insändare 7.3.2010 och dessutom för hans kommentar på Internytt Västnylands sida.

Ingen kommenterar t.ex. dem som i vårt företag blev uppsagda och skulle ha behövt några år till i arbetslivet för att nå en trygg pensionsinkomst, det är ju på de sista åren i arbetslivet man samlar in en betydande del av sin pension!

Flera av dem hade arbetat över 20 år i samma företag, några i 40 års tid, men att kastas kallt ut just när du fyllt 60 år eller är nära den åldern, är inte rättvist anser jag.

Dennis Finnberg
huvudförtroendeman för stuvarna i Hangö hamnarbetare avd. 148"

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för upplysningen, de var ju inte så farliga krav. Men skulle det inte gå att strejka 1-2 dagar i veckan så att inte hela landet går ner på knä?

Anonym sa...

Månne it Dennis va me o vald dom som fick fara?