tisdag 1 juni 2010

Sparåtgärder

Hangö stadsstyrelse godkände igår ett åtgärdsprogram för att försöka få ordning på stadens ekonomi. Målet är att kunna spara 26 miljoner euro fram till år 2016.

Detta skulle främst ske genomn inbesparingar inom personalkostnader och hälsovård.

Alla dessa besparingar och hårda koncentrering till allt större enheter leder till försämrad service. Snart får vi börja sköta oss själva hemifrån, diagnostiseringen kommer att ske via internet.

Sedan är vi tillbaka på samma nivå som för 100 år sedan. Här ett exempel från den första juni 1899:

Blodförgiftning genom kopphorn.

En äldre man, anstäld som däckskarl å en af wåra lotsångare, hade för några weckor sedan oturen att få sin ena fot skadad mot kanten af en nedfallande däckslucka, så att ett mindre sår uppstod. Mannen, som tyckte att såret war obetydligt, brydde sig ej om att egna det nödig omwårdnad. Såret läktes emellertid icke, hwarför mannen fann det wara klokast att anbringa några kopphorn å den sjuka foten, för att sålunda förhindraalt tillflöde af "elakt blod", såsom han tänkte sig saken. Kort efter det koppningsproceduren försiggått, tilltog emellertid smärtorna å det sjuka stället till den grad, att mannen war nödsakad att anlita läkare. Denne förklarade då, att den sjuka foten blifwit blodförgiftad, och detta antagligen genom de å det sjuka stället anbringade kopphornen. Mannen intogs sedermera å kirurgiska sjukhuset, hwarest han afled för någon wecka sedan, efter att ha utstått de swåraste lidanden.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Besparningarna leder till en situation där folk kommer att flytta bort från Hangö.
Jag kan inte mera förstå varför vi betalar kommunalskatt om vi får sköta allt själv!
Hangö kommer att krympa till en liten by. Man har nog haft råd att investera i hamnen men nu faller skuldena till folket. Jag kommer så väl ihog när man för några år frågade: lönar det att investera i hamnen: Ja det lönar sade hamndirektören. Ryssarna köper allt mera bilar!

Anonym sa...

Det skulle vara intressant att någon gång få en utredning över ilka skulder som Hangö stad har som direkt hänför sig till investeringarna i hamnen. Därmed skulle man kunna räkna ut hur hamnen har klarat av att täcka de ränte och amorteringskostander som investringarna orakat. Nu ser det ut som hangöborna får dra av på andra investeringar, dra in på hälsovård och en del andra utgifter för att hålla hamnen igång. Finns det ingen annan industriell verksamhet som man kan tänka sig för att öka aktiviteten i Hangö. Det börjar bli litet löjligt att i verksamhetsplanen ta med Harry Harkimos planer på bostads och hotell bygge. Det är väl ingen långtidsplan. Då är väl Rabbe Lindholms Regatta projekt lika intressant, eller Bulevard 8 hotellet. Alltså hur lågt vill man sänka sig. Som amn säger på finska 'hei, järki hoi'.