söndag 31 oktober 2010

Stadsstyrelsens föredragningslista

Nu på måndag, i morgon, håller stadsstyrelsen sitt sammanträde. Där det är meningen att dryfta ett och annat som rör dig och mig.

Inkomstskatt, fastighetsskatt och budgetprat står på agendan. Allt nog så viktigt och för de flesta av oss beslut som påverkar vårt dagliga liv. Någonting som vi medborgare i denna stad väntar på med en blaserad spänning, för inte finns det väl någon som numera tror på att dessa ofrivilliga skatteprocentsatser skulle sänkas?

Men i punkt 257, det sjätte ärendet på föredragningslistan, tar stadens styrelse än en gång tag i det "blivande" affärsverket Hangö hamn. Får man hoppas, för ärendet har bordlagts redan åtskilliga gånger.

Redan 1998 ombildades hamnen till ett affärsverk som lyder under staden. År 2007 ändrades och preciserades sedan lagen om kommunala affärsverk, vilket naturligtvis i Hangö ledde till debatt. En debatt som fortfarande pågår. Och de rekommendationer som EU ger är inblandade i pratet.

Inte ännu heller har organiseringen av Hangö hamnverks struktur och ekonomi uppdaterats att motsvara kraven i lagen. Efter 12 års bordlägganden och velas hit och dit tas saken upp igen (åter en gång) och det föreslås nu att de regler och lagar som gäller ska tillämpas.

Det som är det mest vansinniga i detta lekas med lagar, rekommendationer, slösandet med tid och personal över en fråga som redan är fastslagen i kommunallagen, är det faktum att jag tror de flesta av de beslutande vet om den nya lag som inom kort träder i kraft där det sägs att kommunala affärsverk bör omarbetas till aktiebolag senast 2014. Kanske är det så att det är det de väntar på?

För då kan vi börja om på nytt igen.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Vad skall Hangö hamn Ab heta? Itella och Destia är redan tagna men man kan säkert komma upp med något häftigt. Bäst att anlita en konsultbyrå. Arvode 50-100.000 €.
(Konsultbyrån behövs ju också för själva ombildningen, för sjutton ! Bäst att lägga till 100.000 € för säkerhets skull.)

Anonym sa...

Den nya namnen kommer från orden harbour och Hangö och det skall lyda: "Harha".

Anonym sa...

Harharharharh!

Anonym sa...

Eller Bourgö

Anonym sa...

sälj skiten till Raseborg

Anonym sa...

Inte kan vi sälja till Raseborg,redan av den orsaken att då kommer ju namnrt att börja med Anemone el. dyl. o det tllåter vi inte.BW

Anonym sa...

Det är viktigt för oss Hangöbo att de dröijer på saken till 2014. Efter den dagen kommer staden att tjäna mindre.
Det betyder att stor del av investeringarna (skulden) har vi Hangöbo att betala. Det är få som kommer ihog den här saken.
Leffe W