torsdag 25 november 2010

Energisparlampor


I går utgick från Regionalförvlatningsverket ett meddelande i vilket man berättade om en prisjämförelse på energisparlampor man gjort. I den framkom det, kort sagt, att prisen kunde variera mellan 2,50 - 15,40 euro på helt vanliga nya lampor. Mycket läsvärt.

Som det er alla antagligen redan är bekant att försäljningen av glödlampor upphör under 2011, vilket gör att det börjar bli aktuellt att skaffa lampor till ett billigare pris nu. Förhoppningsvis inser man detta även på staden, men det gör man väl. Det togs ju upp redan i klimatstrategiutkastet.

Det här med lågenergilampornas nytta eller inte har debatterats rätt flitigt, och det fortsätts det väl med i all framtid. Eller tills det kommer någonting nytt att debattera. Ty sådana är vi, vi arma mänskliga varelser.

1909, den 25 november för att vara nogrann, ingick följande lilla artikel i tidningen Hangö-bladet:

- Philips-lampan. Oss har förevisats Philips ljusbesparande metalltrådslampa, som i likhet med andra dylika lampor ger ett startkt, hvitt ljus. Att lampan värkligen är ljusbesparande framgick vid anställda försök, som utvisade att en Philips-lampa konsumerade nästan hälften mindre ström än en vanlig koltrådslampa af samma ljusstyrka. Philips-lampan föres i handeln härstädes af handlanden Carl Staudinger.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det där med energisparlampor är den största bluff vi nordbor har råkat ut för.Men när vi är tvungna att följa tyskar,makaroner o spanjacker går det som det går.På våra breddgrader är vi tvungna att 8mån. i året skuffa till värmeenergi i någon form,4mån. i året har vi så ljusa nätter att vi inte behöver stor mängd belysning. Varför då inte innomhus använda glödlampor som avger värmestrålning? Inte går den energin till spillo innomhus,ute är sparlampan helt på sin plats,men annars sparar inte lampan en cent i våra förhållanden, tvärtom.För oss är det bättre med ljus o värme i samma komponent. BW.

Anonym sa...

En sak blev ännu bortglömd.Den som har en dimmer i takkronan som jag har.Prova på att sätta dit sparlampor, ha haa,tala om sparas. BW.