onsdag 2 februari 2011

Missnöjda arbetare

Nu får det nog räcka till med semester för den här vintern. Det riktigt kliar i fingrarna av brist på slitage mot tangentbordet.

Forcit, det vi alla förr kallade "Dynamiten", köper tillbaka det område som den tidigare dispersionsfabriken Finndisp låg på för att där starta tillverkning av en ny produkt.

Sprängämnestillverkaren Forcit sålde som bekant gamla Finndisp till det amerikanska bolaget Rohm and Haas i april 2008. Ett år senare köptes hela Rohm and Haas av Dow Coating Materials för att lägga ner produktionen.

I går läste jag på svenska YLE att personalen på Forcit är missnöjd. Orsakerna till missnöjet blir jag inte riktigt klar över, men läget kallas i texten inflammerat. Mot inflammationer hjälper det med medicinering och betald vila, vilket de missnöjda arbetstagarna har rätt till.

Rätt har däremot inte personalen på Ruukki i Lappvik, som anser att företagsledningen är tyranniserande övervakare då de förbjuder tobaksrökning på arbetstid. Lagen ger nog företaget rätt i denna sak, det har vi under senaste år sett från så många olika håll i landet.

Men som själv varande rökare av stora mått förstår jag arbetarna på Ruukki, jag tycker inte heller om dessa nya lagar som hittas på för att göra livet surt för oss rökare. Diskriminering är vad det är.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vill bara påpeka att missnöjet, vantrivseln och arbetstvisten i Lappvik fabriken har sina rötter mycket djupare än ifrågavarande tobakspauser. De nya reglerna angående tobaksrökningen är endast toppen av ett isberg, droppen som fick begaren att rinna över för en stor del av arbetarna.