fredag 4 mars 2011

Finansministeriets utvärderingsrapport



Som det för de allra flesta säkert är bekant tillsatte Finansministeriet i höstas en utvärderingsgrupp för att utreda Hangö stads ekonomiska situation. Stadsstyrelsen har redan tidigare bekantat sig med resultatet, i vissa medier döpt till krisrapporten, och nu den 9 inkommande vecka är det fullmäktiges tur att ta del av denna.

Jag har otåligt väntat på att få se vad de kommit fram till för resultat, de goda herrarna med sinne för ekonomisk översikt, för om man ska tro de entusiastiska kommentarer stadsstyrelsens ordförande Kavander fällt måste den vara något alldeles fantastiskt.

Och nu, äntligen, går rapporten att läsa HÄR i sin helhet på Hangö stads hemsidor.

Vad som vid en första genomläsning förvånar mig är att det i rapporten, som sträcker sig fram till år 2016, räknas med försäljningar av fastigheter som en inkomstökande åtgärd. Visserligen är det säkert så, men inte är väl det en årligen återkommande inkomst?

Då får nog staden lov att uttöka den lista på fastigheter som den redan bestämt sig för att sälja.

2 kommentarer:

HenrikS sa...

Värt att läsa igenom och fundera. Tyvärr skiner det igenom att de gamla gubbarna (gummorna), stadstyrelsen, fullmäktige, etc.. inte läser detta utan går på i ullstrumporna. Det viktigaste som kommer fram är ju att det är ALLVAR bakom utredningen. Och, att det finns möjligheter att GÖRA något. Få se??
Att Harkimos projekt är det viktigaste i hela sammanhanget är oroveckande för hur man överhuvudtaget funderar i styrelse och fullmäktigesammanhang. Det skulle kanske vara tid att fundera på yngre och mera utbildade förmågor i styrande enheter.

Fridde sa...

Jag fastnade för åtminstone två saker i utvärderingen:

1. "En faktor av allt större ekonomisk betydelse är det ökande antalet deltidshangöbor och den företagsverksamhet och övriga aktivitet som dessa för med sig."

Det är bra att detta understryks på högsta nivå. Så kan kanske motståndet mot "icke-äkta-hangöbor" med tiden utraderas i detta insulära och avundstyngda samhälle.

2. Harkimo skulle stå för 50% av de tänkta ökade intäkterna genom tomtaffärer, etc. Om dessa finns icke-bindande föravtal men det är inte säkert att projekten blir av. Här finns en mycket stor osäkerhetsfaktor.
--

För övrigt håller jag med HenrikS om ullstrumpor, ALLVAR, och GÖRA. Och framför allt instämmer jag i andra stycket. Det behövs radikalt nya förmågor med huvuden på skaft i huset vid Kyrkoparken, och även på en del andra håll i staden, förresten.

--

Hela utredningen är besvärlig att läsa för en gamyl som mig, så jag har nöjt mig med att skumma lite. Det finns säkert massor jag har missat, speciellt beträffande grundtryggheten. Att vi skall akta oss för fantaster med flygfältsplaner är klart och tyvärr måste väl simhallsplanerna också avskrivas, som så mycket annat.

Koncentrera sig på det essentiella....