onsdag 15 juni 2011

Polisens metoder

Bengt Wikström berättar om en minst sagt besynnerlig händelse som inträffade tidigare i dag. Med kameran i högsta hugg och på allerten som alltid, det är så man ska vara för att få situationsbilder, knäppte han ett antal bilder på ett av polisen och gränsbevakningen gjort tillslag på Esplanaden.

Till hans stora förvåning kommer en av poliserna framtraskande till honom och frågar, bryskt,vad han håller på med. Benccu förklarar, en aning onödigt kanske, att han fotograferar.

Men si, det borde han inte ha gjort. Bilderna skulle raderas å det snabbaste, han kan vara glad att han fick behålla kameran. Och sig själv i frihet, vad det verkar enligt hans berättelse. Enligt denna ack så nervöse ämbetesutövare i samhällets tjänst får man inte fotografera myndigheter i arbete.

Vilket är det dummaste jag hört någon myndighetsperson säga på länge.

Men, hur som helst. Polisen hade helt definitivt fel i det här fallet, om det inte finns speciallagar i Hangö, för på allmän plats är ALL fotografering tillåten. Alltid.

Problemet kommer vid publiceringen av de bilder man tagit, där är reglerna mera komplicerade. Då får man vara försiktig med att eventuella offers integritetsskydd blir lidande och mycket annat.

Men det är fortfarande lovligt att fotografera polisen på allmän plats, vad de än sysslar med. Däremot är det strängt förbjudet att förstöra annans egendom, vilket man tycker polisen borde ha vetskap om.

Fascistfasoner hör inte hemma i vårt någorlunda moderna land!

3 kommentarer:

Anonym sa...

min första tanke är att polisen sjabblat, då brukar det försökas gömma bort. men kanske det är frågan om knark?

Anonym sa...

Troligen är det frågan om irländska husmålare som har bjudit sina tjänster här i Hangö

Benccu sa...

Hu,hu jag börjar kallsvettas.HT har kommit ut med bilder som precis liknar mina.Jag blir nog haffad av hemliga agenter o tvånsdeporterad till Sibirien.