fredag 20 januari 2012

Villa Orrman

Staden har äntligen beslutat hyra ut villa Orrman, på försök, under fem års tid. Bra så. Redan tidigare under budgetförhandlingarna framkom det att huset ska målas, men det tycker jag nog bara bör vara en första början på stadens åtaganden vad gäller fastigheten. Som hyresvärd ska man se till att huset är i skick.

I synnerhet som huset är ett skyddat objekt.

Villa Orrman vid Rådhustorget uppfördes redan år 1889 för folkskollärare Gustaf A. Nystens räkning, huset planerades av W. Lindroos. Under senare år har Hangö Hantverkare, Marias Antikvariat och Alan's Café haft sitt tillhåll i huset och många är vi som tyckt om att dricka en kopp eller mugg i bersån på gården.

Utsikten blir ju nu visserligen en aning annorlunda än tidigare, men visst tror jag att stället kommer att förbli lika trevligt som förut.


En annan sak staden definitivt borde se till att åtgärda å det snaraste, är att söka rätt på ägaren till den intill liggande Larssonska gården för att se till att det huset sätts i skick.

Pronto!

Att ha så vackra fastigheter att ruttna bort är en skam, borde anses som kriminellt.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Så sant, så sant.... men stan lämnar ju också hus att förfalla...

Per Gundersby sa...

Att huset lämnats att förfalla beror på galningarna i Miljönämden vägrat ägeren att ändra butikerna till lägenheter. Tomma butikslokaler har vi nog av, men det är inte ett godtagbart argument för Miljönämden.
Per Gundersby

Anonym sa...

Hyresgäster? Visst fans det i tiderna hyresgäster, men de sades upp. De är sedan flera år tillbaka verksamma i Villa Orrman. Herr ägare till Larssonska gården skulle med andra ord haft säkra hyresgäster, men han valde att säga upp dem och nu väljer han att inte sköta om sitt hus. Och lagens långa arm kommer inte åt honom!

Anonym sa...

Fastän staden inte har sina hus i tipp topp betyder det ju inte att alla andra hus bör förfalla. Jag anser att staden har rätt och bör fodra att husägarna skall sköta sina hus så att staden ser snygg ut annars börjar det likna en spökstad och med det lockas det inte turister till Hangö, ej heller trivsel för Hangöborna. Förr var stadens egna fastigheter också i dåligt skick men ändå fanns det av staden fastighets granskar som åkte omkring och granskade husens fasader och gårdarna. TAG DETTA SYSTEM TILLBAKA. Sluta tjata om att vi behöver inte hålla husena och gårdarna snygga eftersom staden inte sköter om sina fastigheter. Staden har annat att sköta om och dit pengarna skall räcka till, men ett litet tips till staden; alltid om de får donerat, ärva eller liknande, någon fastighet, SÄLJ bort den genast fastän den säljs billigt men då behöver inte staden sköta om fastigheten och sätta pengar på den, eller ha fastigheten att stå tom och förfalla. Bästa Hangö Stad, gå in för ett vackert Hangö 2012. Alla Hangöbor kan åka eller promenera omkring i sin stad och titta noga hur det vackra Hangö har förfallit och gör då er insats och sköt om ert hus och gård för på detta sätt får vi en vacker stad som vi alla kan vara stolta övr och det vill vi väl alla hoppas jag.