lördag 11 februari 2012

Skrämselhicka

En morgontrött skribent fick kaffet i vrångstrupen i morse. Ja, det kan man få med mindre, jag läste nämligen klart och tydligt på VN's paradsida att "Hangö ska säljas till Ryssland".

Nåja, riktigt så var det nu inte, fastän jag misstänker att just den effekten var det rubriksättaren var ute efter. Eva Hagman berättar i sin artikel att Quattrogroup nu ska sälja de kommande bostäderna på Drottningberg även till kunder i Ryssland.

På nämnda företags hemsidor finns en länk till projektet i Hangö där det finns både ett och annat intressant att se på.

Stadsstyrelsen ska nu på måndag ta ställning till undantagslov för att byggherrarna ska kunna marknadsföra dessa hus, som inte bara verkar växa i storlek och flytta på sig utan även föra ett eget liv i Ryssland. Dessutom ska staden själv hjälpa till med marknadsföringen. Snabbt funderat låter det rätt och riktigt, finansieringen av hotellprojektet är i mångt och mycket fast i försäljningen av dessa bostäder.

Men(här kommer det igen). I den redan tidigare nämnda artikeln i VN har Eva Hagman fått ett uttalande av Quattrogroups vd Matti Toikka som får alla, åtminstone mig, att haja till. Han säger att "Om Drottningberg inte drar (säljer) måste vi tänka oss noga för. Det är ytterst besvärligt att satsa på ett hotell. Då måste jag och koncernchef Lasse Alanne sätta oss ner och ta en allvarlig funderare."

Nu tycker jag att stadsstyrelsen ska sätta sig ner och ta sig en allvarlig funderare på vad det är som dessa koncernchefer och verkställande direktörer egentligen håller på med innan man gör ett beslut i något som helst ärende som har med dem att göra.

Jag ber er komma ihåg att det inte är en ideell verksamhet storföretag sysslar med. De är till för att maximera sin vinst och ger blanka fan i vem som i slutändan står för kostnaderna så länge det är någon annan.

19 kommentarer:

Inga sa...

Tack Ben! Du skrev ned det som jag och säkert mången med mig tänkte.

Anonym sa...

Troligtvis så skiter de sig ,och turisterna får titta på ett ännu fulare berg än förrut ,och en stor "tegelhög" !! HA HA HA!!

Fredrik Selin sa...

Ryssar har ju tidigare setts här i Hangö. Speciellt den nästsista gången var väl alldeles ok. Så sälj nu på bara till ryssarna.

Men Quattro och Stadshuset FÅR inte tumma på överenskommelsen: 1) hotellet påbörjas (slutförs också!), först sedan 2) Drottningbergets hus.

Om tågordningen blir den motsatta kommer åtminstone jag - personligen - att göra allt föra att snöpa saken. Om det så skall till förvaltningsdomstol !

Kommunaltekniken på området Drottningberg är ingen katastrof: den kan nyttjas senare om Quattro stupar.

Ulf "Putte". sa...

Fredrik Selin i denna fråga är jag helt av samma åsikt som du. Staden har ett avtal som skall hålla oförändrat.Hotellet har i kraft varande bygglov.I avtalet står det skrivet att hotellbygget skall påbörjas senast ett år efter att bygglovet godkänts. om det inte fungerar förfaller hela avtalet och stadens kassa växer med 1,5 miljoner. Detta är skrivet och det skall hålla.

SEL sa...

Visst ser nya Hangö underbart ut, tänka sig t.o.m. "Larssonska gården" vid Boulevarden ser ju rentav strålande ut - nyrenoverat??? Men kan man inte finska behöver man inte göra sig besvär. Fast visst det stod ju Drottningberget. Var finns ryska, engelska, tyska, estniska, (svenska) eller har jag missat några hemsidor?

Anonym sa...

Allt går ju att "photoshoppa".

Tittade på prislistan som var misstänkt låg tills jag såg "pris utan lån".

Nivån ser ut att vara som strandläge i H-fors,dom små holkarna utan utsikt var ju billigaste men kanske den fina asfalterade hamnen syns?

Så nog behövs ryssarna men tyvärr så tror jag både detta och hotellet stupar och Hjallis har redan skrattat hela vägen till banken vilket var syftet med övningen.

Den som lever får se.

(Betr. språk så kan jag hålla med föregående talare.. )

Benccu sa...

Har sagt det från första början o säger det igen.Gör man t.ex 4 miljoner vinst har man råd att när som helst ge bort 1,5.Vi håller på att skänka bort Hangö.När man hörde namnet Harkimo satte man sådan fart att "knoppen"inte riktigt hann med.

Fredrik S sa...

Hur som helst: spaden i marken vid hotellet genast ! Inget byggnadslov för Drottningberget ännu ! Vi har råd att vänta och se eftersom sannolikheten för att allt går över styr i alla fall är mycket nära total. Här i byn råder en fartblindhet, som är otrolig. Jfr flygfältsprojektet.

Här har vi Guggenheim i miniatyr, fastän av tidigare datum.

Vore det otänkbart att stadsfullmäktige skulle skapa en gratis fungerande medborgargrupp med uppgift att klargöra hur, var och när utvecklingen skall styras. Lite i stil med Stigus kundråd i tiden, som kanske inte åstadkom så mycket konkret men i alla fall måste ha gett honom vissa ideer. Det finns mycket folk här i byn som känner mycket folk så ett latent kontaktnät finns.

Gruppen kunde också få värdefullt tillskott av de många "Anonyma" vetarna, som på detta sätt verkligen skulle få ställa sin kompetens till förfogande. Alla hangöbor är viktiga, inte bara "de äkta".

Skämt åsido, situationen är allvarlig och kan (kanske) lösas genom ihärdigt och förståndigt arbete över parti- och åsiktsgränserna. Detta kommer att bli ett viktigt valtema i höst och leder i värsta fall till stora spänningar på det politiska fältet.

Bernt F. sa...

Jag tror att vi borde inse att ett stort hotell knappeligen lönar sig året om på en ort som Hangö, varken nu eller inom en snar framtid. Byggs ett sådant hotell skulle det antagligen vara i konkurs på några år.

Ett badhotell skulle i sig själv ha lockat turister, vilket det föreslagna hotellet ej gör. Pensionat och mindre hotell som stänger till vintern, har bättre förutsättning att klara sig här. MaoMao kunde t.ex. vara ett sådant, MaoMao ligger på en ypperlig plats och investeringarna skulle ej vara oöverkomliga.

Kanske vi borde ta skadeståndet och kräva mer betalt för Drottningsbergstomterna, det skulle vara ett positivt tillägg i kassan. Företaget har satsat en hel del redan nu och är knappast och backar ut om det krävs ett skäligt pris för tomterna (Drottningberg och Grand). Ett byggande av Drottningberg är också intressant utan ett hotell.

Fredrik S sa...

Bernt har säkert rätt, han också. Marcus Wallenberg lär ha sagt att det är först efter tredje konkursen som norska högfjällshotell börjar löna sig....

Anonym sa...

Men är inte kontrakten redan skrivna och undertecknade? Är det då inte aningen sent att börja prata om att sälja dyrare?

Fredrik S sa...

Om Quattro backar från hotellet föreligger kontraktsbrott, vite 1,5 M€ och hävning av kontraktet. Ett nytt kontrakt kan sedan upprättas på ruinerna av det gamla, med högre pris för bara Drottningberg.

Jag håller med Bernt: det gäller Finlands finaste tomter och de skall säljas dyrt om det går. Hotellet må då komma i andra hand. Tillsvidare.

HenrikS sa...

Varför tror ni att de är landets finaste tomt?
Ni har tydligen inte bekanta er med hamnens senaste utredning; http://www.hanko.fi/city/djulkaisu/kokous/20112079-14-4863.PDF och sida 48, som tydligt visar att båtarna skall ligga sida till mot Drottningbergs 'stugorna'. Vem vill bo på detta ställe?

HenrikS sa...

Jag tycker staden skall skicka Kavander och söka upp Janne Gallen och berätta att Hangö är mycket intresserad av Guggenheim och att Hangö kan tänkas ha en fin tomt färdig att bebyggas med en vidunderlig utsikt. Järnväg och hamn finns för att forsla turisterna.

Anonym sa...

till Henrik S! Om jag hade massor med pengar skulle jag genast köpa på Drottningberg.

Fredrik S sa...

Stadsstyrelsen gjorde en "Superfastare"?

Bernt F. sa...

Vi gjorde en vad?

Fredrik S sa...

Bäste Bernt

Tvetydig ironi:

- ett förhastat supersnabbt beslut

- ett beslut som i förlängningen leder till nedläggning av alltsammans

Bernt F. sa...

Jag tror inte detta beslut har så stor betydelse om projektet slutförs eller ej. Företaget har kanske lite enklare att hitta folk som är intresserade att köpa en lokal, om det finns ett bygglov.
Staden kommer att inneha bygglovet och äger fortfarande tomten, så företaget kan ej starta byggandet utan nya beslut i stadsstyrelsen.