onsdag 23 maj 2012

Smuts under mattan

Det ser ut som om Quattro Group följer stadens exempel och sopar sin smuts under mattan. Tanken är säkert att det man gömmer, det glömmer man.

Nu är det nog på det sättet att det finns strikta regler för hur man ska behandla problemavfall, dit även gammalt byggnadsmaterial hör, och de reglerna tillåter nog inte att man helt enkelt gräver ned dem där de ligger. Eller gömmer in dem med ett tunt lager sand.

Jag är rent ut sagt förvånad över att något sådant här kan pågå mitt i staden utan att någon reagerar. Sjutton vet vad det är för gifter man gömmer in.

Men kanske man har fått undantagslov av våra styrande att göra så här, i inbesparingens tecken. För det är med all säkerhet en lösning på hur man sparar en avsevärd kostnad vi ser här.

Hövligt frågar jag i alla fall; Vem har gett lov till ett sådant här miljöbrott?



19 kommentarer:

Axelsson sa...

...tänk er i sommarvärmen när solen gassar och det blåser lämplig vind från något håll. Måntro kommer det att damma en aning?
Varför hade man igen en gång rysligt bråttom att riva och sedan lämna skräpet liggande?
Ifall gamla tecken slår in får vi nog vara beredda att beundra "skräphögen" några år framöver... eller...
...för något hotell tror väl ingen att skall gömma skräphögen under sig??

Anonym sa...

Ha HA HA ,de skiter sig som alltid HA HA HA!!

Anonym sa...

Att det luktar lite är kanske inte det stora problemet?

S.E:son L-g sa...

Jobbade under slutet av 1950 och början av 1960 talet på dåvarande Mekano såväl som praktikant i verkstan och på ritkontoret t.o.m. efter avslutade studier vid TLH. Bl.a. byggdes utrustning för traktorer, skoplastare och gatuborstmaskiner. Ibland hände malörer med hydrauliken så olja rann ut på marken ungefär där asfaltplanen nu är. Inga stora mängder men dock. Målfärg och thinner användes både inomhus och ute på gården, så man får hoppas att marken sanerats sedan dess.

Benccu sa...

Nå inte luktar väl krossad betong och tegel och inte gömmer sig där väl något giftigt.Det som tycks gått allas näsa förbi är att det till platsen körts en 40 m2 krossgrus,få nu se vad Quattro Group menar med det och hur slug är man.Nu kan man ju säga att vi började före midsommar,precis enligt kontraktet.

Fredrik S sa...

Vad Benccu påtalar är nog pudelns kärna. Hydraulolja och thinner och andra kolväten KANSKE inte är så kritiskt farliga just där. Det finns väl inget vattentag i närheten så det är ändå bättre att låta björnen sova? Luktproblem blir det knappast, men både betongen och den förorenade marken är miljöväsentliga. Och den lösa sanden dammar.

Det är möjligheten att Q åberopar fomell byggstart som är det verkligt kritiska. Fast jag undrar hur detta kommer att bedömas av förvaltningsdomstolarna (för dit går väl saken sedan...).

Anonym sa...

ja herregud! får si om inte Ben har rätt i sina domedagstankar!!! konstigt att inte Berndt har svarat.

BT sa...

Kanske borde man ta reda på vad Ramboll Finland Oy hade för uppdrag i Hangö för någon tid sedan - vad man vidtog för åtgärdet etc. istället för att direkt måla fan på väggen.

Unknown sa...

Närings- trafik- och miljöcentralen ELY har den 4 maj på anhållan av Hangon Rantakiinteistöt OY gett sitt tillstånd till att använda byggnadsresterna på detta sätt, under förutsättning att "soporna" är tillräckligt rena.

Om nu byggnadsresterna är rena, så då är väl allting ok.

Hoppas jag.

Anonym sa...

Firman som nämns är uppköpt av Quatro. Jag kan personligen inte hitta ngt i ELY då linkarna verkar döda.

Det vore roligt att se ansökan och beslutet,bara av ren nyfikenhet.

(Det finns en oändlig massa föroreningsskandaler som godkänts av diverse myndigheter).

Ursäkta järmandet!

Fredrik S sa...

På svenska heter det NTM (Närings-, trafik- och miljöcentralen).

Bernt F. sa...

Vad tycker anonym (som gärna kunde hosta upp med sitt eget namn då han ber andra kommentera) att Berndt skall kommentera?

Om det var till mej som kommentaren var riktad till, kan jag konstatera att jag är varken någon informatör för staden, eller varit med och skriva under något kontrakt med någon, då det gäller detta projekt och vad jag vet har jag aldrig varit speciellt positiv till ifrågavarande projekt, tvärtom (det är bara att kolla vad jag tidigare sagt).

Gugge S. sa...

En fråga till Bernt F. Varför röstade du i stadsstyrelsen den 13.2.2012 för att staden skulle anhålla om undantagstillstånd och bygglov för kvarter 131 på Drottningberg om du är så negativt inställd till hotellet på Fabriksudden? Tågordningen är väl först att påbörja ett byggande av hotellet ock sedan Drottningberg!

Bernt F. sa...

Sidu, ”Anonym” var precis den jag anade...

Tackar för frågan ”Varför röstade du i stadsstyrelsen den 13.2.2012 för att staden skulle anhålla om undantagstillstånd och bygglov för kvarter 131 på Drottningberg om du är så negativt inställd till hotellet på Fabriksudden? ”

Jag tycker det skulle ha varit mycket besynnerligt om jag varit med och satt käppar i hjulet för projektet:
- som drivs av ett privat företag
- där man redan gett dem Grandtomten billigt
- låtit dem riva Mekano och påbörja vissa andra arbeten
- och samtidigt get företaget en möjlighet att i framtiden skylla på staden för sitt möjliga misslyckande
- ...

pga. att jag PERSONLIGEN:
- tror det kommer att vara svårt att få finansiering för det
- har svårt att se hur ett stort hotell klarar det ekonomiskt året om i Hangö, med den korta turistsäsong vi har
- tror att små hotell och pensionat har bättre förutsättningar att klara sig här

dvs. jag anser inte att det är inte min sak att begrunda om de har ett gott ”business case” eller ej, för det antar jag de har ekonomer anställda, som har bättre insikt i ekonomi än vad jag har. Företaget är ändå den som tar den största ekonomiska risken i detta projekt, om det utförs.


Förövrigt fick jag förstå vid ifrågavarande möte (samma har också förts fram vid andra tillfällen):
- byggnadslovet tas i Hangö stads namn dvs. staden är den som innehar byggnadslovet
- företaget kan ej börja byggandet utan stadens tillstånd
- avtalet förutsätter att man påbörjar byggandet av hotellet, innan man får tillstånd att bygga vid Drottningberg
- finansieringen av hotellet skall vara klart innan man får starta byggandet av det

och det känns konstigt om jag skulle ha inställningen att det som sägs vid liknande möten inte är sant och att kontrakten som görs inte håller måttet.

Visst finns det risker med liknande projekt och rättsligt efterspel är alltid möjligt, men ibland är staden tvungen att ta risker, om den vill se utveckling. Efterklok och olyckskorp är det enkel att vara...

Tomterna vid Drottningberg går alltid att sälja (staden har vad jag vet några ”egna” tomter kvar där ute) tom. till ett bättre pris än man nu skulle få.

Bernt F. sa...

... och vid samma möte sades som orsak till byggnadstillståndet; underlättar finnandet av köpare till lägenheterna och därmed finansieringen av hotellet.

Gugge S. sa...

Du skall inte försöka att insinuera att jag som " anonym " skulle delta i diskussionen.
Du skall bara ta ditt ansvar som offentlig ansvärsbärande person för de beslut du gjort i stadsstyrelsen.
Ock en gång till, jag deltar öppet med mitt namn.

Bernt F. sa...

Då var det ett ett rent sammanträffande att en "anonym" förväntade sig en kommentar av mej och då jag förundrade mig över det, så kom det en kommentar av "Gugge", nå sammanträffanden sker.
Om någon insinuerar så är det väl också du, Gugge, som säger detta: "Du skall bara ta ditt ansvar som offentlig ansvärsbärande person för de beslut du gjort i stadsstyrelsen."
Var har jag inte tagit mitt ansvar där jag borde ha gjort det?

Beslut tas baserat på den information, som finns på föredragningslistan och som ges på mötet. Undertecknad har inte någon CIA liknande instans bakom sig, som gräver fram hemlig information, information som ej ges på mötet ;)
Beslutet som togs gällande byggnadslovet ser jag fortfarande inte som ett problem. Om det blir problem i framtiden med hela projektet, så får man nog diskutera de beslut som tagits långt innan dvs. då det hela startade dvs. innan Grandtomten byggdes. Där har nog helt andra personer varit med, också ”Gugge”, men jag förstår att det är frestande att föra fram beslutet om byggnadstillståndet som det ”stora onda”, då Sfp där gjorde en helomvändning.

Förövrigt tycker jag att man här går framom tiden dvs. mig veterligen har inget byggande av lägenheter på Drottningberg startat. Så till ”Gugge” vill jag säga; sälla dig inte till olyckskorparna, utan vänta och se vad som verkligen sker!

Då det gäller byggandet av Drottningberg och hotellet, så har från början sagts, att först måste hotellet påbörjas (innebär att finansiär finns) innan Drottningberg får bebyggas. Ja här borde man i tiderna krävt ”hotellet färdigt, innan Drottningberg får bebyggas”, så skulle vi haft mycket mindre att diskutera om här på denna blogg :) Personligen tycker jag att vi inte heller i framtiden skall ge QG rätt att bygga Drottningberg, innan hotellet startas på riktigt, ja inte till det pris man nu fått tomterna för. Om hotellet inte blir av, så får man i mitt tycke bebygga Drottningberg, men priset är något helt helt annat än det man nu får och är det QG som är intresserade, så får de först hosta upp med den ”straffavgift” som kontraktet stipulerar. Storhotell har jag aldrig sett som realistiskt i Hangö (något jag nämnt i ett meil till en Sfp:are redan våren 2009 så...)... nå efter några konkurser brukar de börja klara sig, det är bara att gå till "granbyn" Ekenäs för exempel på liknande ...

Fint att du deltar öppet med eget namn Gugge! Det är betydligt trevligare att diskutera med någon som man vet vem är, än...

Bernt F. sa...

"grannbyn" menade jag förstås :)

Anonym sa...

Synvinckel
Jag hade märkt den här saken och tänkte skicka bilden till Ben men hamdade å resa, så blev det.
Jag ser här en annan synvinckel. mmecano e demolerat o nu har man bra sjöutsikt från husen här i bilden.
Efter någon tid märker vi att eventuella hotellet bykgs helt på en annan plats!
LW