lördag 2 mars 2013

Gårdagens fråga

Det är så stressigt, så stressigt. Dagarna räcker inte till, då man ingenting får gjort och bara gör ingenting.

Gårdagens post innehöll ett brev med rubriken "Dagens fråga", vilket naturligtvis gör att dagens fråga nu blir gårdagens fråga fastän den ställs som dagens fråga.

Brevskrivaren glömde nämna om det ska användas namn eller signatur, så jag för fram frågan anonymt. För att vara på den säkra sidan.

Personen undrar således vad det är som färgar en del av Bellevuestranden rostbrun vid denna tid på året. Fenomenet lär upprepas år efter år, bild bifogad.

Jag har ingen aning, kanske någon av er vet?





7 kommentarer:

Benccu sa...

På 70-talet då jag körde lastbil tog Hangö stad sand vid Råvägen. På ett ställe fanns ett 3m tjockt skikt där sanden var helt mörkröd av järn, man kallar det väl myrmalm. På våren och då det regnat såg det likadant ut. Kan det möjligen vara så att grundvattnet passerar ett likadant sandskikt och kommer upp till markytan.

Anonym sa...

En i naturfenomen bevandrad besökare från Kanada kommenterade för några år sedan att här måtte det komma upp en källa med järnhaltigt vatten.
På sommarn är ju strandkanten också särdeles röd på sina ställen.

Börje Takolander sa...

Den "anonyma" frågeställaren tackar - "strandparlamentet" har nog funderat på något järnhaltigt naturfenomen - intressanta svar.
Vet någon - har Hangö Stads Miljöansvariga eller motsv. undersökt detta någon gång ??

HenrikS sa...

Hangö stads miljöansvariga svarade mig för någon vecka sedan att det är ett naturligt fenomen. För flera år sedan tog jag ett prov och gav det till staden tekniska verk för att få klarhet vad det var. Hörde aldrig mera om saken. Det finns andra möjligheter. Villorna längs Mannerheimvägen hade i sin tid direkta avloppsrör ut i havet. De blev kvar i marken och kan vara rostiga kvarlevor som ger färg åt stranden. För några år sedan hittade jag faktiskt en rörända vid vattenbrynet, ca rakt nedanför Mannerheimvägen 30.
Sedan är det möjligt och kanske ganska troligt att det härör sig från det året, 1967, den stora stormen som förändrade hela strandformen i Kolaviken och begravde massor med tång under sanden. Gräv ner med spade en eller en och en halv meter på dynerna och det kommer ett tångbälte emot.
Sedan den tredje och kanske mest obehagliga versionen är, att det som ligger och driver under tidigare Ha-Te-Ke's området, d.v.s. giftiga kemikalier, har börjat flyta omkring med grundvattnet och kommer fram på detta ställe. När stadens miljöfolk säger att det finns brunt slam överallt runt Hangöstränderna börjar man bli mistänksam, eller hur?

BT sa...

Till HenrikS. Tack för ditt visade intresse. Men, månne vi inte ändå skulle låta bli att mål fan på väggen, han kommer nog själv om så är. Mycket intressantare är att spinna vidare på "myrmalm"teorin - googla litet och studera hur våra förfäder långt bak i tiden utvann järn av myrmalmen och framställde verktyg, vapen etc.

BT sa...

Ett tillägg: Våran fotograf/arkivhållare etc "Bencco" har skickat en karta från sent 1700tal där det framkommer att det utmynnat en bäck på nuvarande "Långsanda" så kanske det är bäst att avsluta denna diskussion förrän museifolket kommer, hänvisande till fornminneslagen... , och konstaterar att detta är vårt.

Benccu sa...

Ben har nog erhållit kartan där bäcken är utsatt. Kartan är från 1790 och man kan se att den börjar i trakten av vägen som heter Nykärrsgatan-Suokatu. Troligtvis är det denna bäck som hämtat ner järnoxiden till stranden.