lördag 14 september 2013

Livet vid Badanstalten

Den 14 september 1890 kan man i tidningen Hangö läsa följande trevliga beskrivning över hur man fordom levde vid Hangö Badanstalt:

- Lifvet vid Hangö badanstalt har antagit en alt mera familiär karaktär i samma mån som säsongen nalkas sitt slut. Tidigare på sommaren lefde man och roade sig i trängre bekantskapskretsar, men kotterierna försvunno så småningom och man gjorde nya bekantskaper. Numera, då jämförelsevis få badgäster finnas kvar och äfven dessa rusta sig till afresa, håller man afskedskalas i familjerna och små kafferep höra till ordningen för dagen. Promenader till järnvägsstationen af stora delar af badsocieteten och afsked med buketter höra ej häller till sällsyntheterna.

 Luften är kylig och badgästerna hafva dragit sig inom hus. Musiken spelar på badhusverandan och inne i salongen sitta damerna med sina handarbeten, medan herrarne spelar schack och domino eller konversera med damerna. Ibland har det händt att någon af badgästerna utfört några numror på badanstaltens flygel.

 Badanstalten torde stängas den 20 dennes, men några icke finnar bland badgästerna hafva för afsikt att ännu därefter vistas en tid på orten för att riktigt hvila ut sig. Främlingarne synas i allmänhet vara mycket nöjda med sin tillvaro i Hangö. De formligen prisa den och lofva att jämväl för kommande somrar styra sin färd till denna badort.

 De talrika petersburgare som i år vistats härstädes hafva varit i tillfälle att personligen göra sig bekanta med våra förhållanden och många framstående ryssar hafva sympatiskt uttalat sig om vårt land och folk.

Inga kommentarer: