torsdag 14 november 2013

Ologisk yrsel

Dagens ledare i tidningen Västra Nyland går hårt ut mot Hangö stadsfullmäktige. Man låter besvikelsen över att vårt fullmäktige inte sätter sin tilltro till Raseborgarnas ekonomiska sinnelag skina igenom. Man förvånar sig över att 17 Hangöbor förväntar sig att Raseborgarna håller ett nytt fullmäktigemöte och tänker om, påpekar att det inte är realistiskt.

Vilket antagligen ska tolkas så att det vore mer realistiskt att några Raseborgare kräver att Hangö stadsfullmäktige borde hålla ett nytt möte, för att då bestämma som Raseborgarna vill.

Det här är väl just ett typexempel på vad många Hangöbor är rädda för att framtiden för med sig. Om det redan nu bestäms i Raseborg vad ett i demokratiska val framplockat Hangöfullmäktige ska bestämma, hur blir det då inte i framtiden?

Inte för att jag heller vill se oss som en del av Lojo, då är vi verkligen i periferin, men såhär valde nu våra folkvalda att välja. Och så är det med det.

Men framför allt så ska vi komma ihåg, det här är nu bara ännu en i raden av lagstadgade utredningar som ska göras. Då det kommer till eventuella sammanslagningar tror jag nog staten får ta till tvång för att få oss dit de vill. Och då är det skit samma vad vi tycker, demokrati eller inte.

Och jag måste nog denna gång hålla med Eero Koli; Det är nog på statligt håll den största yrseln finns.


6 kommentarer:

Gugge sa...

Det är fint att höra att Ben inte prioriterar Lojo alternativet, men vi måste ändå komma ihåg att det var den fullmäktigegrupp som Ben tillhör som yrkade på en utredning med Lojo.

Bernt F. sa...

Det ända alternativ som är bra, är ett självständigt Hangö. Jag tror och hoppas att fullmäktige röstar för det när det gäller.

Vem vi nu diskuterar med borde inte ha så stor betydelse. I Ingå har ju kommunstyrelsen nu föreslått en diskussion med Kyrkslätt.

Gugge sa...

Den fullmäktigemedlemmen som föreslog Lojo och Sjundeå till utredningsområdet är inte bara för en utredning utan också för en slutlig kommunfusion till detta område.Man skall inte låta sig luras.Nu fick åtminstone staten en fingervisning till vilka kommuner Hangö kan, enligt fullmäktiges uttalade viljeyttring, tvingas till i slutändan. Men det konstigaste är att 2 personers vilja i stadsstyrelsen kan vända huvudet på 17 ledamöter i fullmäkige.

Bernt F. sa...

Jo jag är mycket medveten om att Anja är för en sammanslagning, som tur är så är hon ganska ensam.

"Men det konstigaste är att 2 personers vilja i stadsstyrelsen kan vända huvudet på 17 ledamöter i fullmäkige."
Att säga såhär är inte korrekt eftersom alla stadsstyrelsmedlemmar som sitter i fullmäktige röstade lika i stadsstyrelsen och i fullmäktige dvs. Anja Roos och Jouko Kavander röstade för en diskussion med Lojo, de övriga 15 sitter inte i stadsstyrelsen och är på inget vis bundet till vad som tidigare röstats i stadsstyrelsen dvs. de röstade såsom de ville.

Gugge sa...

Du pekar just på den svaghet som förekommer i stadsstyrelsens arbete nuförtiden.Frågorna är inte tillräckligt förankrade i fullmäktigegrupperna om stadsstyrelsen har en åsikt och fullmäktigemedlemmarna från samma grupp har en annan åsikt.Speciellt i stora viktiga frågor borde man alltid se till att stadsstyrelsens beslut har en stark förankring.

Bernt F. sa...

Kanske detta sker i riksdagen dvs. regeringens åsikt är regeringspartiernas åsikt, men att förvänta sig att samma skulle ske i kommunen anser jag vara aningen förgånget.
Ofta följer fullmäktiges beslut stadsstyrelsens,
men i denna fråga kunde man inte förvänta sig det. Här har fullmäktigemedlemmar tvingats (av staten) att välja någon att fusionsdiskutera med, fastän de flesta aldrig kommer att rösta för en fusion.