lördag 21 mars 2009

Biskopsvisitation

Tidningen Hangö kan torsdagen den 21 mars 1929 förtälja om följande "märkliga faktum":

Biskopsvisitationen börjar i dag.
20 år sedan senaste allmänna visitation.

Den av oss tidigare omtalade allmänna biskopsvisitationen vidtager i dag torsdag och pågår till och med om söndag. Beträffande de möten och fester, som äga rum under biskopens besök, hänvisa vi till annons i dagens nummer där en utförlig redogörelse för programmet inflyter.

Det är nu i det närmaste 20 år sedan senaste allmänna biskopsvisitation förrättades i vår församling. Detta skedde nämligen år 1909, då biskop Råhberg här föranstaltade allmän visitation. År 1921 förrättades enskild biskopsvisitation av biskop Gummerus.

Det märkliga faktum, att en biskopsvisitation äger rum i vår församling och att församlingen därvid för första gången erhåller besök av biskop von Bonsdorff uti sådan egenskap utgör en maning till varje församlingsmedlem, medveten om sina plikter mot församlingen, att efter tid och lägenhet deltaga i de gudstjänster och möten, som äga rum i samband med visitationen. Vi hoppas därför, att samtliga tillfällen skola besökas av en fulltalig menighet. Det värdefulla programmet vid desamma borgar för riklig behållning.

Vid sidan av sina övriga uppdrag under visitationen kommer biskopen samtliga vardagar, även måndag morgon, att avlägga besök i stadens läroverk.

Inga kommentarer: