lördag 14 mars 2009

Från förbudstidens Finland


Många av dagens finländare tror antagligen att jag ljuger, då jag påstår att vi hade totalförbud på spritförsäljning i Finland under åren 1919 - 1932, men det är faktiskt en sanning. Ett annat obestridligt faktum är, att finländarna aldrig har druckit så mycket sprit som under de åren. Då det 1931 ordnades en folkomröstning om upphävandet av förbudslagen, ansåg över 70% av finlands befolkning att lagen skulle bort. Skål!

Här en notis från tidningen Hangö, den 14 mars 1922, om hur det kunde gå till då staten skyddade oss från spritens faror:


I förbudslandet.

Den rikliga tillgång på sprit vår ort tack vare den livliga sjöfarten välsignats med har yttrat sig i ett liv, föga värdigt ett land med totalt rusdrycksförbud. Om vi säga, att polishäktet de senaste dagarna varit ovanligt rikligt frekventerat samt att rådstugan på måndagen behandlade icke färre än 21 fyllerimål, ge vi endast en black förteckning av den rådande situationen.

En direkt följd av den rikliga sprittillgången är den mängd slagsmål och knivhuggningar här den senaste tiden ägt rum. På söndagen inträffade icke mindre än fyra knivningar; måhända för övrigt ännu flere. Ett av dessa uppträden utspelades nere i hamnen å ångfartyget Baltic, varvid en av ångarens besättningsmän, som nog inte var utan florshuva, blev stucken i ena axeln, så att läkarhjälp måste anlitas. Ett vida allvarligare drama utspelades borta i Tegelbruket, varvid en ortsbo Niilo Rehn livsfarligt knivhöggs på fyra olika ställen: i benet, låret, bröstet o. ryggen. Hugget i ryggen var det farligaste, i det detsamma trängde fram ända till lungan. Mannen vårdas på stadens sjukhus och är hans tillstånd mycket betänkligt. En tredje knivhuggen inburades på söndagskvällen i polishäktet, därifrån han emellertid tog sig för att rymma. Rymlingen infångades av polisen, som emellertid klagar över, att publiken i stället för att verksamt bistå ordningsmakten iakttog en orubblig neytralitet vid rymningsförsöket. Ännu en fjärde knivhuggen kom samma kväll i polisens förvar, denna såsom den föregående. lindrigare sårad.

Rådstugan hade i går ett styvt arbete med att döma alla fyllerister. Icke mindre än 19 sådana fälldes till bötesstraff, det lägsta 150 mark, det högsta 600 mark.


Inga kommentarer: