onsdag 3 februari 2010

Stadens officiella tillkännagivanden


Enligt 64 § i kommunallagen ska kommunala tillkännagivanden göras kända genom att de sätts upp på anslagstavlan för offentliga kungörelser samt vid behov på något annat sätt som kommunen har fattat beslut om.

Stadsstyrelsen föreslår för stadsfullmäktige att den förutom det som sagts i lagen;

1. Publiceras stadens obligatoriska tillkännagivanden på den kommunala anslagstavlan samt på stadens hemsidor under adressen www.hanko.fi/kungörelser, och förutom detta
2. publiceras tjänste- och befattningskungörelsen förutom enligt ifrågavarande myndighets prövning även i bransch- eller dagstidningar,
3. kungörelser som berör val kungörs på sätt som centralvalnämnden fattar beslut om, 4. kungörelser i enlighet med markanvändnings- och bygglagstiftningen kungörs på sätt som miljönämnden fattar beslut om och
5. övriga eventuella obligatoriska tillkännagivanden publiceras på sätt som stadsdirektören fattar beslut om.

Förenklat betyder det här, att staden främst ger sina tillkännagivanden på sina hemsidor.

Nog så bra, förutsatt att alla invånare har tillgång till nätet, samt att staden får dessa sidor att fungera. Det har ju varit lite si och så med det.

Bakgrunden till detta beslut är naturligtvis rent ekonomisk. Med inslag av den alltid närvarande besvärsandan.

Stadsfullmäktige beslöt senast 14.2.2007 publicera stadens obligatoriska kungörelser och tillkännagivanden åren 2007-2008 i Hangötidningen-Hangonlehti. Karjaan Offsetpaino Oy, utgivare av tidningen Etelä-Uusima, anförde besvär över beslutet till marknadsdomstolen. Staden anförde besvär över marknadsdomstolens beslut. Högsta förvaltningsdomstolen gav sitt beslut 15.10.2009. Enligt HFD:s beslut kräver köp av annonsutrymme i en tidning, om det inte är fråga om ringa upphandling, konkurrensutsättning.

Hur som helst. Det är viktigt att invånarna i kommunen får veta vad som händer och sker.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jo man har varit dålig på att ge ut all information. Det mesta göms i bilagor som aldrig kommer på nätet.

Ninnu sa...

Jag brukar läsa stadens kungörelser och andra meddelanden på anslagstavlan i biblioteket (har förstått att det är stadens officiella anslagstavla). Där finns också alla protokoll jämte bilagor. Dessutom är läsesalen öppen några dagar i veckan till kl. 19.00, så den som arbetar hinner dit. Bra att staden försöker spara på sådant som inte är nödvändigt (annonserna är ju hutlöst dyra).

Det finns annat å göra än... sa...

jooo men det finns inget tekniskt förhinder att sätta också bilagorna på nätet (tror att det är viljan som fattas)

Ninnu sa...

Vilken vilja? De flesta protokoll och bilagor finns ju på nätet. På hemsidan finns också ett meddelande om att tekniska problem förekommer. Med anslagstavlan tänkte jag nu närmast på de personer (främst äldre) som inte har tillgång till dator. Själv lånar jag regelbundet böcker och då passar jag samtidigt på att kolla anslagstavlan.