onsdag 3 februari 2010

Vinterpromenad

Då jag tog mig en promenad i det vackra vintervädret, råkade jag på "Hotellbyggaren" Peter Lindholm. Jag passade på att räta ut några frågetecken, som snurrat på staden, gällande projektet Regatta. Det har i rent extrema fall pratats om ett bostadshus på 12-17 våningar. Så hur är det, egentligen?

Nej, nej, och åter nej. Den nya delen, som kommer i stället för "den nya delen" (från 1960-talet) som revs, blir INTE högre än det jugendhus som är ritat av Lars Sonck strax före sekelskiftet 1900.

Det som ju främst oroat vår stads söndagsflanörer, är frågan om det överhuvudtaget ska byggas någonting, eller om tomten ska bli och se ut som den nu gör tills staden reder upp skräpet. Lindholm berättar att besvärsbehandlingen dragit ut på tiden, men att de slutliga byggnadsloven kommit nu i december (!). Så nu är det GO. Specialplanering (vvs, el, byggteknik o. dyl.) inleds nu och beräknas ta 2-3 månader. Första spadtaget är planerat till juni, och BÅDE bostadsdelen och hotellsidan är planerat stå färdigt sommaren 2011. Inte så som många tror, att bostäderna byggs först och hotellet senare.

En annan sak som "stört" förståsigpåarna, är just bostadsdelen med sina lokaler. Man har bland annat menat, att det tar bort potentiella rum från hotellet. Lindholm kan lugna oss även på den punkten; Regatta hade tidigare kring 36 mer eller mindre oanvändbara rum, medan det nu blir hela 48 rum med en potential på att härbärga över 100 personer på ett mer än acceptabelt sätt.

Ett rykte har också vetat berätta att ägarna "får lokaler gratis" i och med detta projekt. Om man anser att ett pris på mellan 5.000 och 6000 euro per kvadratmeter är gratis, vore det intressant att veta vad dessa ryktesspridare anser sig beredda att betala för en lokal i Hangö.

Sammanlagt pratar vi här om ett projekt i storleksordning 14 miljoner. Varav hotellets restaurering går löst på ungefär 5 miljoner. Här bör säkert också dras vingarna av det rykte, som påstår att det blir dyrt för skattebetalarna. Finansieringen står helt på privat basis.

Och de som säger att det blir fult, måste redan ha glömt hur det såg ut tidigare.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja de finns ju dom som tycker att Mekano e värt att bevaras också. En i mitt tycke anskrämlig byggnad.