fredag 2 april 2010

Snubblande nära

Ja, snubblande nära har jag varit att skriva en kommentar gällande tekniska verket och dess besynnerligheter. Men jag har försökt behärska mig, och tänkt om. Och om.

Nog är det en rent besynnerlig grej, att vi i dagens moderna samhälle kan ha en sådan mastodont till institution med koncentrerad makt som vi har samlat på oss där uppe i gamla kexen. Nyser tekniska direktören, springer halva staden med kleenex. Om inte någon på hälsogranskarsidan opponerar sig.

Den situation, som nu kulminerat i att stadsingenjör Martti Kerkelä sagt upp sig (med alternativet att få sparken), har sitt ursprung i det sätt de olika avdelningarnas chefer - här helt utan att nämna några namn - anser sig vara maktfullkomliga. Lägre tjänstemän sköter sitt arbete som om de vore kung över staden, och högre tjänstemän med en stil som om de vore allsmäktiga domare över allt och alla. Personalproblem och stridigheter inom tekniska sektorn har varit en del av det dagliga livet för våra bestämmande organ i många år. Hösten 2008 ledde detta till polisanmälningar. Varningar har trillat likt övermogna, för att inte säga ruttna, äpplen men inget har hjälpt. Stadsstyrelse och -fullmäktige har i sin stora visdom officiellt deklarerat att "läget nu bör normaliseras" ett antal gånger. Officiella uttalanden från stadens olika organ berättar om interna undersökningar, som aldrig leder till någonting.

Alla vill de bestämma, men ingen vill ta ansvar. Finns det någon som litar på dessa tjänstemän längre? Inte jag, och knappast heller vår numera förre stadsingenjör.

Att vara tjänsteman i dagens samhälle ger för stor makt åt små människor. Vilket vi tyvärr ser runt om i landet, inte enbart i Hangö.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jo jag funderade hur länge det skulle gå innan du tar upp det. Du glömde en gruppering, "Klanen" vars ledare sätter sin näsa i allt.

Gubben

Anonym sa...

Vad som skulle behövas här är helt och hållet nya tag med nya män/kvinnor i karosserna, gärna inlånade från näringslivet, där man lär sig fungera till aktieägarnas (= vår) tillfredsställelse. Annars får man sparken, som Ms. Fiorina från HP, eller för att ta ett mycket senare exempel: Roger Talermo. Det räcker inte med att "normalisera" tekniska verket - det skall revolutioneras där, sopas rent.
Men Gubben har kanske rätt: det är "Klanen" som styr. Ku-Klux-Klan?

Anonym sa...

Och hadd de vari någån till klanen hörande som fått sparkin sku de ha vari diskriminering å ti domstol

Anonym sa...

Personligen tycker jag inte om halvkvävda visor.
Jag antar du pratar om herr Ö.

Jag personligen har ingen som helst erfarenhet av Hangös kommunalpolitik eller personerna däromkring.

Så vad är felet?
Vad kunde du eller någon annan göra bättre?

Anonym sa...

Ö? nej nej, en som varit där i många tiotalsår och som borde redan vara på pansion från stället, såsom en själv.

Gubben

Anonym sa...

Läs Tekniska nämndens protokoll från de 2 sista åren, så märker du att största delen av de omdiskuterade beslut som stadsingenjören gjort , har haft Tekniska Direktörens och Tekniska nämndens majoritets välsignelse. Så är Stadsingenjören syndabock för någon annan????

Anonym sa...

Är emot att Hangö skall gå med i Raseborg, men ibland känns det som om ända sättet att få ordning på Hangö Stad (mobbning, osämja, bullies...) är att gå med i Raseborg. Det skulle komma nya högsta chefer för park och andra avdelningar. Jag är säker att Mårten Johansson skulle ha ordnat upp i ormboet för länge sedan. Han verkar att vara en som får SAKERNA GJORT!

Hangöbysare