onsdag 5 maj 2010

Lek med siffror


Hamnnämndens ordförande Stig Sundberg går glatt ut med en drös vansinninga siffror från hamnen. Belåtet konstateras det på YLE att "Varutrafiken i april var hela 143 procent större än i mars" och "Bilimporten var hela 224 procent större i april än i mars". Exemplen är naturligtvis flere, men det gagnar ingen att jag återger dem här.

Det stora uppsvinget kanske blir mer förståeligt om man håller i åtanke att hamnen stod halva mars på grund av strejk.

En aningen mera verklighetstrogen bild av den, trots min aningen skeptiska inledning, åtminstone delvis positiva utvecklingen i hamnen ger följande siffror: Varutrafiken över Hangö ökade i april med 8 % och långtradar- och trailertrafiken med 7 % jämfört med samma tid i fjol. Här inverkar naturligtvis ochså den kompensationstrafik i april som uppstod efter strejken, men ändå.

Desto mera bekymmersam statistik visar följande: Fartygstrafiken sjönk med hela 17 % jämfört med i fjol, bilimporten minskade med 11 %, containertrafiken med 9 % och pappersexporten sjönk med 29 %. Inte bra.

5 kommentarer:

Bernt sa...

Tja, man har ju också sökt efter 15 "sommarjobbare", så riktigt dåligt kan det inte vara.

http://www.mol.fi/paikat/Job.do?lang=fi&jobID=7423794&index=12&anchor=7423794

Fridde sa...

Det faller mig in att komparera begreppet lögn

lögn / förbannad lögn / statistik

Stig Sundberg sa...

Redaktören kommer med siffror som har satts i fel förhållande till den verkliga utveckling som skett om man har som grund april månad år 2009. Ett exempel: I april 2009 importerades 8336 bilar och i april 2010 var bilarnas antal 16 747 stycken. Enligt min matematik var tillväxten 100,8 %. En fullständig förteckning över hamntrafiken fås från hamnkontoret. Jag rekommenderar.

Unknown sa...

En besynnerlig kommentar av Sundberg. Siffrorna är vedertagna fakta på både Rundradion (YLE) och tidningen Västra Nyland. Hur kan det komma sig att båda dessa nyhetsorgan har så fullständigt fel?

Jag är övertygad om att hamnnämnden kunde publicera dessa siffror, så att medierna inte får saken så totalt om bakfoten.

Anonym sa...

Ja man kan inte annat än förundra sig. Vem tar siffror och varifrån?