lördag 5 juni 2010

Hangö kriskommun


Hangö klassas nu som en kriskommun. Finansministeriet kompletterade på fredagen sin lista över så kallade kriskommuner med Hangö i västra Nyland och Kesälahti i Norra Karelen.

Beslutet kom knappast som en överraskning för någon med tanke på den nu rådande ekonomiska situationen. Ja, utom för de ledande herrarna, naturligtvis. Både stadsstyrelsens ordförande Jouko Kavander och stadsdirektören Jouko Mäkinen verkar förvånade enligt dagens VN.

Kanske ett tecken på inkompetens? Visst borde väl de två ledande herrarna veta att den ekonomiska situationen är åt fanders? Om de inte läser bokslutet kan de väl ändå inte ha undgått skriverier i de olika medierna, skulle man tycka.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Och Hangö har råd att köpa konsultarbete. Det kostar många tio tusen att få höra, att flygplats är inte så lönsam.

Anonym sa...

Dom siter å drömmer om hamnen å Harkimo å tror att allt blir bra ,å ändå gårde åt fanders!!!

Anonym sa...

Jag är fortfarande mycket arg och förvånad över att ingen någonsin ställs till svars för ett slöseri som saknar like. Jag har bott omkring 10 år i Hangö och man har skrutit med hur fantastiskt bra det går då hamnen hämtar massa pengar. Var är dom pengarna? Hangöborna har finansierat hela fanskapet och privata bolag har kammat hem vinsten. Ifall man inte har jobbat på hamnen så vad har den då gett annat än skulder till staden? De ansvarig skall ställas till svars och fråntas sina positioner inom staden - det är det ända sättet att se till att någonting ändras!

anne-marie sa...

Håller med på alla punkter. Efter att ha bott här över tjugo år har jag helt gett upp hoppet om att beslutsfattarna en dag skulle begripa att det KAN finnas annat att satsa på än hamnen. Ja, för all del, nu har de ju Harkimo också. Det projektet kommer att sluta på samma pinsamma sätt som hamnen. Hangöpolitikerna är arroganta och okunniga. Alla som vågat nysa det minsta lilla mot de svindyra felsatsningarna i hamnen har konsekvent hånats och begabbats. Numera jobbar jag gudilov på annan ort (och barnen har klokt nog flytta bort!)och betraktar Hangö endast som en skön veckosluts- och sommarsyssla. Så blev jag alltså aldrig "en riktiger hangöbo" - precis som de elaka kommungubbarna förutspådde. Där fick de åtminstone rätt!!

Stella sa...

Håller med alla föregående talare och tänkte komplettera med att Hangös kära hamn dessutom mer eller mindre förstört det för alldeles för många vänner och bekanta. Talar alltså om de unga människor som vigt sina liv åt att stanna i Hangö för att bilda familj och bygga hus (för att de verkligen vill stanna i staden). Sedan får plötsligt 2/3 sparken.

"Hamnen ger jobb"? Har alltid tyckt att det är ansvarslöst och elakt att lura dit unga människor (så fort de fått körkort)som väljer att stiga in i arbetslivet i tidig ålder med risk att aldrig fortsätta utbilda sig, och sedan lämna dem åt sitt öde. Det kan åtminstone inte generera särskild mycket välfärd i kommunen.

Hangös "förtroendevalda" borde öppna ögonen för det folk verkligen är ute efter då de besöker Hangö. Själv tänker jag sluta bry mig senast då Villa Orrman faller offer för Harkimos (eller någon annans) ovanligt malplacerade bygge.

Trevlig blogg!

Anonym sa...

Också jag håller med de övriga kommentarerna till detta inlägg. I flera års tid har hangöborna medvetet blivit förda bakom ljuset vad gäller hamnen.

Efter att kommunen pumpat int miljontals miljoner i hamnen kan vi med facit i hand konstatera att den sist och slutligen varken fört med sig LÅNGVARIGA arbetsplatser eller tillför Hangö och hangöborna hållbar och lönsam utveckling.

Men inte kan man skylla enbart på hamnen även om den varit kommunens genom tiderna galnaste satsning. Gång på gång gör stadsfullmäktige idiotiska beslut och det verkar ju inte ta slut. Kanske borde fullmäktige satsa mer på utbildningen i hangö och sen själva gå sätta sig i skolbänken några år.

Till all lycka bor jag numera på annat håll och kan njuta av Hangös verkliga värde: otroligt skön miljö och lugn tillvaro. Den har ingen lyckats ta kål på ännu (trots ivriga försök)

PEACE!

Bernt F. sa...

Så trodde jag också tidigare (kanske det har varit så någon gång), men de facto så har hamnen de senaste 10 åren genererat ett överskott på runt 20 miljoner. Förutom detta överskott genererar dess verksamhet en massa andra inkomster till staden via löner, inköp, entreprenader...

Det som jag är osäker på är, om hyrorna för bilplanerna på östra industriområdet verkligen täcks med de hyror man tar in. Tekniska verket har iordningställt planerna och hyr ut dem (har jag för mig, rätta mig om jag har fel).

De stora utgifterna finns att söka inom sjuk- och socialvård. Staden får t.ex. lägga ut en massa för omhändertagna barn, långtidsarbetslösa m.m.
I och med att befolkningspyramiden är den den är i Finland, så kommer det att vara mycket svårt att minska utgifterna i denna sektor de närmaste tioåren.

En av de föregående sa "Har alltid tyckt att det är ansvarslöst och elakt att lura dit unga människor..." , kanske det, men om man ser på saken svartvitt, så är det OFTA bättre om ungdomen inte skolar sig för mycket. En stor del av de som skolat sig i högskolor å dylika, flyttar inte tillbaks till Hangö, så för Hangös del är det bättre om man inte skolar sig för mycket ;) (detta var litet provokativt men... det är bara att ta fram klassfotot och konstatera faktum).
Ofta då det är högre tjänster lediga inom kommunen, så är det mycket få Hangöbor eller fd. sådana som söker tjänsterna. Vill man inte flytta tillbaks eller...!? Samma gäller industrin, många av tjänsterna besätts av folk "utifrån" (i detta fall är det svårt att veta om det bland sökanden funnits "Hangöbor").

Ett stort problem i Hangö är utflyttningen! De hus som blir lediga, köps upp till sommarbostäder dvs. förhållandet skattebetalande sommarhangöbor blir sämre hela tiden.
Hangö skulle definitivt behöva andra arbetsplatser än industri och hamnjobb, om inte bägge makarna finner jobb här sker ingen inflyttning. Undertecknad vet själv hur svårt det är att hitta andra typen av jobb i Hangö, men genom pendling/distansarbete har det varit möjligt att flytta tillbaks...

När det gäller investeringar i hamnen, gäller det att göra utförliga beräkningar om investering lönar sig eller ej. Man skall ej investera bara för att det finns pengar, staden behöver ALL den överskott man kan få.
Vidare borde man binda andra parter med långa kontrakt innan man gör dyra investeringar, se t.ex. Railship och Superfast. Är den andra inte intresserad av ett långt kontrakt, så är det bättre att låta investeringen vara, man skall inte bli "fartblind" ;)

Håcki Ekholm sa...

Bernt F kunde inte ha sagt det bättre! Har alltid funderat hur den höglöne euforin, som rått i hamnen och lockat unga direkt på arbete i stadens Klondyke, skall sluta. Talas om tunnlar under Finska viken, Trans Balticum till Ryssland, raka spåren utan behov av Hangö. Finansiella kriser som vänder upp o ner på allt.

anne-marie sa...

I stället för att hoppas att ungdomar ska sluta utbilda sig kunde man ju ha tänkt undgefär på samma sätt som i Ekenäs och försökt få utbildningsmöjligheter efter gymnasiet till Hangö. Sådant ger arbetstillfällen, "andligt lyft" + en hel hop glada människor i åldern 18-25. I stället flyttar beklagligt många människor i just den ålderskategorin härifrån- ofta för att aldrig återvända. Undra på att ålderspyramiden blir ett problem.

Frågan om hamnen på lång sikt ger plus eller minus för hangöborna är tydligen en evighetsdiskussion. Tyvärr talar arbetslösheten och kriskommunsklassificeringen sitt tydliga språk. Beslutsfattarna har envist trott att det bara finns ett enda sätt att utveckla Hangö, en enda väg att gå, ett enda finansieringsobjekt - hamnen. Tror någon att hamnverksamheten någonsin kommer att återhämta sig? Hur vore det att satsa t.ex. på företagsverksamhet i åldringsvårdsbranschen. Det är arbetsintensivt och efterfrågan är garanterad för en lång tid framöver. Om staden stasade bara en bråkdel av "hamnpengarna" på att köpa sådana tjänster kunde det ge ett gott resultat.

Bernt F. sa...

... och alternativ till gymnasier (yrkesskolor) skulle inte heller skada, men jag tror inte det sker utan att Hangö själv är med och satsar.

Ett sätt skulle kanske vara att kombinera yrkesskolor (litet som i Sverige där det finns en massa specialgymnasier, golf, segling, sjöfart, turism...egentligen allt mellan himmel och jord) med gymnasier. Elevantalet i våra gymnasier har minskat oroväckande, snart börjar man säkert på allvar att hota dra in dem.

Anonym sa...

Bernt F sa:"de facto så har hamnen de senaste 10 åren genererat ett överskott på runt 20 miljoner"

Är det säkert att de innehåller utbetalning av skulder eller ränta? Jag tror att de 20 miljoner är bara intäkter.

Bernt F. sa...

Vad jag vet, rena pengar till staden.

Anonym sa...

Ojdå, nu tar Bernt F. bort en orsak att gnälla på beslutsfattarna. Fortfarade så skulle det ju vara bra om dom kunde vara öppan för t.ex. vidareutbildnings tillfällen, men vad jag har förstått så håller dom, på ministeriet, för tillfället på och centralisera och dra in dom mindre enheterna vilket, säkert skulle ha gällt också Hangö, om vi haft någon. Så i det här skedet skulle det inte ha varit till nytta, men med siktet på framtiden....?

MF

Anonym sa...

Bernt F.:

man skolar djur, människor utbildar sig.

Ulf "Putte" sa...

Tack Bernt .F
Jag har väntat på att någon förnuftig mäniska skall skriva sanningen om vad hamnen verkligen betyder för srtadens
ekonomi. 20 miljoner på tio år är inte litet det. Med dessa pengar har staden kunnat bygga upp en relativt god äldreomsorg,hälsovård skolor osv.
De allvetare som skriver aonymt och inte vågar sätta ut sitt namn ger jag inte mycket för " ynkligt ".
Jag önskar att hamnen även i fortsättningen skall hjälpa oss att klara denhär "kriskommun" statusen.
Tagärna ställning till frågor men provocera inte lögner.

Anonym sa...

Leif,
20 milj säger Putte, men hur mycket har man investerat i hamnen?
Jag skrev ett brev till Hangö Skvaller 14.9.2009 "det kom ett brev".
Jag skrev redan då om den här kriskommunen. De som talar enbart för hamnen har kanske inte läst om det nya EU direktivet om hamnar. Det kommer att betyda att Hangö kommer att få mycket mindre inkomster när hamnen blir ett bolag.
Jag har samma åsikt som Anne-Marie och Stella.
Jag arbetar i ljusbranschen och vet att tekniska verket har slösat pengar på okunnig gatubelysnings- service. Med de pengarna kunde man ha gjort mycket för trivseln i staden.
Och hur har det gått med Silversand campingen? Det var ju meningen att det skulle bli ett högklassigt område. men men..+ alla de andra avtalen. Nu har Casinot börjat lite funka, men hur det var hittills vet vi alla.
Vem ljuger?

Stella sa...

Dendär hamnen, dendär nya vägen till hamnen, dendär gigantiska rondellen, och det nya hamnkontoret. Det är allt som hänt i Hangö sen jag flyttade för tre år sedan. Verkar skumt.

Tycker vidare att det är väldigt oroväckande (otäckt) att nån kan påstå att "ungdomar int ska skola sig". Vem tror ni det riktigt är som bor i Hangö o jobbar i hamnen? Boskap? Som man med flit ska lämna utan utbildning, ja, kanske till och med utan information om utbildning på andra orter. Och som hamnen ska ha till sitt förfogande att sparka av och an på, beroende på hur det går för dem just då? Var riktigt upprörd och besviken då man sparkade folk som mest, och vän efter vän blev arbetslös. Den som inte var det har antingen inget hjärta eller är väldigt obildad.

Men hej, bra att veta att man inte är önskvärd i Hangö då man fått sin examen :) Ska vidarebefordra det!

Bernt F. sa...

Till Anonym som sa
"Bernt F.:
man skolar djur, människor utbildar sig."

Bernt F. säger: "so what", visste inte att man måste vara språkmagister för att få skriva i denna blogg ;)
För övrigt tror jag inte att det är helt fel att säga "skola sig", antingen är det ett gammalt uttryck eller dialekt, "utbilda sig" är ett modernare...


... och till "Stella": jag sa att om man vill provocera, kan man säga att det är bättre för HANGÖ om folk inte utbildar sig för mycket. Jag sa inte att man skulle göra så. Personligen tycker jag det är bra om man utbildar sig. Problemet i Hangö är att man inte hittar så mycket andra arbetsplatser än industri- och hamnjobb, vilket gör att de som studerat inte flyttar tillbaks... Ända lösningen till detta, är att försöka få andra typen av arbetsplatser till Hangö.

Jag förstår inte heller varför man byggde rondellen, den borde ha byggts vid viadukten eller keksen. Måntro det var enkom för att få mer plats för hamnen?

anne-marie sa...

Alltså Putte - du som beslutsfattare (?): ge oss nu kalla och korrekta fakta: Hur mycket har staden investerat i hamnen under de senaste 20 åren? Hur mycket har varit lånta pengar? Hur stora ha räntekostnaderna blivit? Hur stora är lånen per i dag? Hur stor är nettovinsten? Hurudan vinst gav hamnen i fjol? Hur stor vinst förväntas den ge i år? Hur ser analysen ut som tar ställning till vad de lånta hamnpengarna alternativt kunde ha investerats i och med långsiktigare avkastning? Varför är Hangö klassad som kriskommun trots hamnen?

Och till Bernt F: det heter definitivt "utbilda" om människor och "skola" om djur men jag håller absolut med dig om att tröskeln för att skriva på denna trevliga blogg ska vara låg! Alla gör vi slagfel och språkfel och uttrycker oss klumpigt men låt oss prata på ändå. Allt för många tiger för att dom tror att man måste vara magister för att få säga sin åsikt. Så låt oss inte racka ned på varandras språkfel, tack.

Anonym sa...

Intressant att en viss omstridd politiker från Centern blev hånad, när han redan för TVÅ OCH ETT HALVT ÅR sedan varnade oss om Hangös ekonomiska problem. Nu tycks detta ha blivit bortglömt, inkompetens, fördomar och arrogans från Hangös beslutsfattare har lett till dessa problem.