onsdag 25 augusti 2010

Taxibilar

I ett inlägg i svenska YLE i dag beklagar sig Mats Welander över att våra taxin kör i Helsingfors. Han säger att det för "ett par år sedan" utverkades tillstånd för taxiverksamhet för 19 bilar, medan det nu finns 17.

- Det var två bilar från Helsingin yleiskuljetus som skulle börja trafikera i Hangö, men i verkligheten dök de aldrig upp, säger Mats Welander som är ordförande för Västra Nylands taxibilister.

Och det är ju inte roligt.

Welander har så rätt i att det den 23 augusti 2007 beviljades lov för 19 trafikanter, men han glömmer att kvoten fylldes i slutet på november 2008.

I november 2009 gjorde länsstyrelsen, nuvarande regionalförvaltningsverket, en uträkning som verkade vara baserad på stjärntydningar; Man kom fram till att det behövs 1,86 taxibilar/1000 invånare. Det här betydde då att vi fick 18 tillstånd till staden. Och inte blir de fler i år heller, om matematiken är densamma.

För mig spelar det ingen större roll om bilarna är i "Hesa" eller "Eknäs", eller "någonannanstans". Problemet kvarstår, det är hopplöst att få en bil i Hangö, stundvis. Till och med med enbart 17 bilar borde det finnas en bil att tillgå vid behov, tycker jag.

Ett intressant faktum i inslaget på YLE är det att bilden där Welander poserar framför en taxi är tagen på torget i Ekenäs. Kunde han inte ta sitt lov med sig och komma till Hangö för att betjäna de kunder han säger att behöver en bil här?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med om detta taxiproblem, men kan tillägga att det även vore trevligt att få sin lilla öl 24h i dygnet på vilken krog som helst i hangö och utan att behöva vänta över en halv timme på en liten öl, vilket är fallet varje sommarfredag och lördag kväll i krogarna i östra hamnen. Ska man t.ex. ha en korvbit/mat i hangö efter klo. 10 är det sgs omöjligt, med undantag för sibylla som kanske håller uppe ons, fre, lö kväll. Efter augusti kan man glömma det. Hur är det med ölutbudet i Park på vinterhalvåret? Bra service?

Anonym sa...

Köp ölen o korven från butikin så kan du äta fast 24 timmar i dygni!

MEF sa...

Nu är det ju så att varken Fyra Vindarna, Plagen-kiosken eller Park är vinterisolerade och därför kan det vara ganska ruggit på dessa ställen när det är svalt ute.
När det gäller snabbmaten så är det väl så att kundunderlagen inte räcker till? Men kanske dom kunde komma överens om något "turvis öppet" så att servicen skulle finna alla dagar men företagarna slipper att hålla öppet alla olönsamma dagar.