söndag 10 oktober 2010

Tilläggslån för Hangö Hyreshus Ab

Det kan väl knappast ha undgått någon att det inte går så bra, åtminstone ekonomiskt sett, för Hangö Hyreshus Ab. Enligt en i början på september gjord utredning hade bolaget ca 363 000 € förfallna låneamorteringar och räntor. Tillgångarna på bolagets bankkonto , då inräknat överskridningsrätt, var ca 87 000 € och de behövdes då utredningen gjordes till "andra betalningar som förfaller före utgången av september". M. a. o. står nu saldot på noll, för att inte säga ordentligt på minus.

Och detta trots att bolaget upprepade gånger blivit befriad från låneräntor.

Skulderna till staden uppgår redan nu till nästan 2 miljoner euro och nu är det tänkt att man ska låna en halv miljon till. Hur det är tänkt att den halva miljonen ska reda upp situationen förstår jag inte.

Dessutom är bolagets fastigheter i dåligt skick och anses behöva grundliga reparationer, vilket mig veterligen aldrig har varit billigt.

Enligt en annan utredning skulle hyrorna inte täcka kostnaderna även om alla lokaler var uthyrda och nu, då 29 (9 %) av lokalerna står utan hyresgäster, ser läget allt annat än ljust ut.

Vad som stör mig mest i denna situation, är att styrelsen för det vanskötta bolaget, gång efter annan beviljats ansvarsfrihet. Då staden står som ägare för bolaget borde väl staden ha sett till att styrelsemedlemmarna och i synnerhet revisorerna behärskar sin uppgift?

I somras tackade två SFP-representanter, Barbro Wikberg och Kaj S. Lindh nej till återval i bostadsbolagets styrelse. Deras motivering var att ägaren – staden – varit ointresserad av de 325 bostädernas öde. Klart och tydligt har de rätt, men...

Jag undrar i mitt stilla sinne om de inte gjorde som råttorna på det sjunkande skeppet.

Inga kommentarer: