tisdag 16 november 2010

Hög våldsbrottslighet


Det har de senaste dagarna igen en gång diskuterats den höga brottslighetsnivån i vår utdöende stad. Den förträffligt trovärdiga tidningen Ilta Sanomat har självmant tagit fram statistik som med all önskvärd tydlighet klart bevisar att Hangö är landets värst drabbade stad då det gäller sexuellt våld, dråp- och mordförsök, misshandel samt stölder.

Med tanke på att det gång efter annan tas fram dylik statistik, även av andra än kvällstidningarna, så tycker jag att det är småkonstigt att ingen myndighet reagerar. Kunde man kanske tänka sig att få en polisstation tillbaka till staden?

Eller skulle det innebära för stor prestigeförlust för de tjänstemän som i tiderna planerade den "sammanslagningen".

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är inte så säker på att det gjordes mindre brott i Hangö då det fanns en polisstation. Hangö har väl alltid toppat statistiken gällande våld och knark.

Anonym sa...

Det skulle ju också vara intressant att veta hur stor del som utförs av hangöbor? Om jag inte misstar mej så infaller brottsvågen 31.5 - 31.8.

Fridde sa...

Finns det något belägg för att brottsvågen infaller 31.5 - 31.8 ?

Anonym sa...

Sunda förnuftet säger ju att största delen av brotten utförs under sommaren.

Fridde sa...

Xenofobi?

Anonym sa...

Allmän åkomma i Finland numera.

Anonym sa...

Xenofobi? Nej, utan matematik. Om det på sommaren kryllar med folk så är det väl större chans att någon gör brott. På vintern kan man köra genom hela stan utan att se en enda levande varelse. Alltså; mycket folk = mera brott. Mindre folk = mindre brott. Och nej; alla brott i Hangö görs inte av utomstående. Hangö har nog tillräckligt med egna kriminella. Det är väl bara logiskt att både lokala och utomstående gangsters har högsäsong på sommaren då det är mycket folk igång.

Anonym sa...

Xenofobi, xenolit, xenotim, xenyl, xerofyt, xerografi, xihyperon.
Jag har jag också en ordbok! :D

Fridde sa...

Anonym.5:s argument är inte utan vidare hållbart. Det förutsätter att inga andra orter på krimi-listan har något tillskott av folk (eller fän) under sommarmånaderna. Att vår by är folktom under den mörkare perioden är klart, men ett statistiskt samband med minskad brottslighet kan inte bevisas utan förutsättningslös analys.

Sociologiskt vore det intressant att få se en vederhäftig månatlig uppställning över brottsligheten i Hangö.

Man kan inte utan vidare dra matematiska slutsatser (infödda/"utbölingar") av notisen.