måndag 10 januari 2011

Flygfältet växer. Igen.

Tanken bakom vår goda stadsstyrelseordförandes ögonsten, utvidgningen av Täktom flygfält, verkar ha svårt att bli glömd och begravd.

Jag kan förstå att en politiker slänger ur sig vansinniga förslag, helt för diskussionens skull, men man tycker ju att folk kunde ta sina tankar med sig i säng och g(l)ömma dem under dynan.

Hur vår stadsstyrelseordförande Kavander tänker vet vi ju inte, men utan att vilja verka förnedrande så verkar det som om han inte överhuvudtaget sysslar med sådan verksamhet.

Nu har Raseborgs näringslivscentral blivit övertalad att gå in med, som YLE så informativt säger, "några tusen euro" för att hjälpa till att bekosta och betala en utredning.

Samma företag, ISS Proko Oy, som utredde bullerproblemen som fallskärmshopparna påstods ställa till med får äran av att göra denna utredning. Tanken bakom det här arrangemanget är säkert god, för de har väl tabellerna färdigskrivna sedan i fjol. Då kanske de här "några tusen" eurona räcker till.

Så vad är det då som ska utredas, frågar vi oss kanske. Buller, miljökonsekvenser eller ekonomiska realiteter? Nej, nej. Ingetdera av de här. Det utreds om landningsbanor ska byggas på västra eller östra sidan om Sandö träsk.

Utredningen i sig är tänkt att vara klar i slutet av mars månad, och jag väntar med spänning på resultatet.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det kostar bara hundra tusen att göra miljökonsekvensbedömning. Hangö har råd. Efter mkb kan nya flygfältet glömmas, därför att den kostar 100 miljoner och ingen vill betala.

Anonym sa...

Skippa hamnen o investera i flygfältet .Hangö-Phuket-Hangö e följande linje,troligtvis tar Finnmatkat ,Tjäreborg o Aurinkomatkat kontakt med våra beslutsfattare o frågar att när kan "SUPERJUMBONA" landa ,Tvärminne camping gör direkt stora pengar med att hyra ut "tältplatser" åt resenärer på väg på "äventyr" ,till "AIDSIA eller va man nu får där?!!

Bencco sa...

Nå ja, så är det ju alltid.En del tänker o andra inte.Det som ingen kan bestrida är att Hangö, som bliven stad enbart har sitt gynsamma läge o tidigare vintersjöfart att tacka för hela sin exsistens.Hamnen har alla tider gett arbetsplatser åt HANGÖBOR,också andra.Man tänker sig triangeln,Åbo,Tammerfors o Helsingfors.Där finns Finlands största folkmängd,också flyfält.Hur i helvete kan man vara så korkad att man tror att Hangö skulle bidra o bilda en fyrkant.Ännu en sak,inget flygbolag betalar föt fälten.Enbart för start o langning!!

Anonym sa...

Varför ... varför ... varför ... har vi i Hangö dessa totalt **censur** politiker?

Ser de själv inte sambandet mellan den konstanta utflyttningen och brillianta idéer som just den här?

Jag väntar år efter år om det överhuvudtaget någon gång skall göras ett enda beslut, som skulle öka invånarnas trivsel, och få någon att kanske flytta till Hangö.

Men nej, istället skall det byggas flygfält, stängas byskolor, stänga allt annan service en efter en, skövlas skog så att vi har stora tomma planer, skäras ner på polis och hälsovård, göras gågata så mindre männiksor rör sig på Bergatan, absolut INTE göra något åt Östra Hamnens pärla Roxx, skrämma bort alla turister från midsommaren och Regattan, INTE bygga simhall, mm. mm.

Heja Täktom flygfält !!!

Bernt F. sa...

Jag håller helt med "Bencco"!

Har man några tusenlappar extra, så sätt nu dessa på en ekonom/konsult med lite insyn i flygtrafik (men inte ISS Proko Oy för de tar emot allt man är beredd att ge dem, "varför ta kål på den mjölkande kon"). Han behöver knappast många dagar för att skriva ihop något, som kanske äntligen övertygar vissa om att ett flygfält ute på en nästan öde udde har lika stor chans att lyckas som en "snöboll i hell*****".

Har man extra pengar (vilket vi inte för tillfället har), så sätt det på t.ex. en simhall. Hallen skulle knappast vara någon ekonomisk success, men den kunde hjälpa till att hålla turismen igång (många somrar regnar bort) och Hangöborna nöjda. Man kunde börja men en mindre anläggning, som är gjord så att den enkelt kan utvidgas.

Om man nu vill ha mer turister så får man dem knappast via ett flygfält, då Hangö knappast är någon Riviera. Det behövs mer än några 10tals kilometer sandstrand, kallt vatten och fina vyer för att dra turister längre ifrån. Vill man ha mer turister borde man se till att Östra hamnen är fullsatt hela sommarsäsongen dvs. sätt priset så att det inte lönar sig att segla förbi Hangö. Pengarna kommer nog in andra vägar (konsumtion i restauranger och affärer, arbetsplatser, service...kanske någon typ av skolning inom turism o restaurang vore något för Hangö?).

Anonym sa...

Lustigt att man skall utreda banornas riktning...

Det är ju ganska irrelevant om man inte först utreder ev. möjligheter för flygplatsen.
ffa kundunderlaget.

Allt står och faller med den usla transportkapaciteten på väg och tåg och så fel läge. (Inte i triangeln).

Man kan jämföra med http://www.skavsta.se/
som ligger 100km sydväst om Sthlm med full motorväg fram plus fyra andra medelstora städer i närheten.
(Och 5-6 Hangöstorlekar).

Man kan ju kanske tänka lite själv?

Anonym sa...

Skippa hamnnen och flygfältet, investera istället i människorna!