tisdag 30 augusti 2011

Westergården

Nämnden för kultur- och medborgarverksamhet behandlar i kväll bland annat sin verksamhetsplan för perioden 2012-2014. I föredragningslistan sägs att "Planeringsperiodens 2012-2014 mest betydande förändring är nämndens beslut att avstå från Västergård i början av 2012, vilket följer stadens strategi att avstå från fastigheter med för stora avgifter och dåliga intäkter."

Helt naturligt, men ack så synd, att det går så här. Staden måste spara och fastigheter är dyra. Vad jag nu funderar över är; Ska det anrika, omtyckta och för festarrangörerna förmånliga Västergård nu få förfalla? Eller ska det säljas åt en Helsingforsare för en billig peng? Och när får man lämna in anbud, vill jag veta, för det tar tid att bli en utsocknesbo med all dagens byråkrati.

Det som nu föreslås som alternativ är för stadsborna i stället för det mysiga Västergård är att vi ska börja ordna våra fester i stadshusets festsal. Jaha. Och vad kostar det då, och hur fungerar det i praktiken? Säkerligen blir det betydligt dyrare och mera komplicerat, jag misstänker att man knappast kan fira ett 50-års kalas i stadshuset på samma glada sätt som man gjort i Västergård.

Men kanske det blir goda tider för HUS och deras festsal.

7 kommentarer:

Bernt F. sa...

Yep, Westergård är fin för att hålla fester och liknande i och billigt är det.

Kanske staden borde lite mer aktivt informera om möjligheten att hyra den. Nu var det enkelt att hitta informationen, då man visste att den troligen ligger under "kultur". Hangö webbplats första sida kunde innehålla lite fler direktlänkar, så man slapp leta så mycket, nu är första sidan ganska tom.

http://www.hanko.fi/sv/service/kultur/lokaler

Man får hoppas att det endast en överföring från "kulturn" till "tekniska" som sker, byggnaden är för fin för att säljas bort.

BENCCU sa...

Spara nu förbanna på Westergård men sälj Ljungbo i stället åt mig för en euro så skall jag sälja det vidare för två.Jag lovar på hedersord att inte göra mera vinst än 100% men då har jag räddat skattebetalarna från en hiskelig utgift.Ljungbo har stått tomt de senaste tio åren utan någon sort av funktion men kostat hundratals tusen euro enbart i uppvärmningskostnader.Jag sade HUNDRATALS TUSEN kolla om ni vill.Nu skall vi fortsätta med att släcka julgranar,julgata och glödlampor.

Hangöbevakare sa...

Om intresset för att ordna fester på Vestergård har minskat, så kanske stadens tjänstemän borde försöka ta reda på orsaken. Månne det inte har en hel del att göra med att det nuförtiden måste vara tyst kl. 24.00. Det betyder ju i praktiken att man måste börja fösa ut gästerna ca. kl. 23.00. Vem vill ordna t.ex ett 50-års kalas med de preferenserna? Jag känner till en hel del Hangöbor, bland dem mig själv, som av den här orsaken, och till stort förtret, har ratat Vestergård och hållit sina fester någon annanstans. Kanske man borde förnya stängningsreglerna till lite modernare snitt, och därmed också öka märkbart på inkomsterna.
Sluta nu, medan tid är, med tramset att sälja Hangös alla gamla kulturellt viktiga fastigheter och satsa istället på att övervaka och förnya verksamheten i fastigheterna ifråga. Det finns nog väldiga summor att både förtjäna och spara med lite mera målmedvetet arbete av både tjänstemän och politiker!

Anonym sa...

Alldeles rätt Bencu,jag håller med dej.Om staden inte till dags datu hittat en vettig användning för Ljungbo så sälj det för fasen.

Anonym sa...

men egentligen så är det ju nog så att västergård hämtar in mera pengar än stadshuset, vilket i logikens namn leder till slutsatsen att staden än en gång säljer fel fastighet.

hasse sa...

Håller helt med Hangöbevakaren, åt helvete med såna tidsbestämmelser som gäller för Vestergård. Om man valt att bo där så måste man tåla lite oljud, inte försämra fest möjligheter för andra.

Axelsson sa...

..hörde en gång om en skylt som hängts på dörren till utrymmet där Hangös beslutsfattare höll sitt möte. På skylten stod skrivet: "HÄR FATTAS KLOKA BESLUT". Läsaren får själv bestämma hur han / hon tolkar texten..., men kanske det ligger en viss sanning i texten?