tisdag 14 februari 2012

Undantags- och bygglov sökes

Markägaren Hangö stad anhåller nu om undantagslov och bygglov av miljönämnden för bebyggandet av tomterna på Drottningberg. Det bestämde stadsstyrelsen på sitt möte i går kväll. I praktiken beytder det här, om byggnadslovet går igenom, att bostäderna stick i stäv med alla tidigare försäkringar nu byggs först, hotellet - kanske - senare.

Vår stadsstyrelseordförande Kavander (sdp), uttalar sig för YLE västnyland i saken på följande sätt:
- Om man har läst och förstått avtalet ser man att det inte finns några risker.

Ni minns kanske hur bra samme herre hade läst och förstått det finstilta i samband med fiskhanteringshallen i Hangöby? Den övningen i läsförståelse kostade oss ungefär 400.000 euro.

Inför nästa val kan det vara av allmännyttigt intresse att se hur våra styrande röstade i saken. Stöd till förmån det föreslagna bygglovet gavs av Jouko Kavander och Bernt Förström från SDP samt av Vänsterförbundets Birgitta Gran och Anja Roos från Samlingspartiet medan Barbro Wikberg, Mikael Kilpi och Ann Nylund-Mällinen från SFP ansåg partikamraten Kurt Wennerqvists motförslag att Hangö stad inte borde anhålla om bygglov för Quattro Group var bättre.

Här var det verkligen SFP mot resten, så som det så ofta sägs att det är utan att vara det.

Det ska i framtiden bli verkligen intressant att se vem som hade rätt!

14 kommentarer:

Bernt F. sa...

Ben sa "...om byggnadslovet går igenom, att bostäderna stick i stäv med alla tidigare försäkringar nu byggs först, hotellet - kanske - senare."

stämmer ej, vad man också kan se från föredragningslistan. Företaget ville ha bygglovet för att det är enklare att presentera objektet för intresserade om det har ett bygglov. Bygglovet kommer att ägas av staden (också tomten ägs av staden). Bygglovet ger inte företaget möjlighet att starta byggandet på Drottningberg, till det krävs nya beslut.

(detta betyder inte att jag ändrat min åsikt som jag tidigare nämnt, nämligen att jag har svårt att se hur ett stort hotell klarar sig i sommarstaden Hangö, med sin korta högsäsong)

Anonym sa...

Får man inte bygga om man har byggnadslov?

Bernt F. sa...

...jo om man är innehavare av byggnadslovet (i detta fall skulle staden ha byggnadslovet) och äger eller arrenderar tomten, man tänker bebygga.

Unknown sa...

Ja du Bernt, jag hoppas verkligen att jag har fel. Men då det gäller beslut som fattas i Hangö hoppas jag som alltid på det bästa och förväntar mig det värsta.

Det värsta är inte att Quattro börjar bygga utan att slutföra hela projektet med hotell och allt, det värsta är nu att staden plötsligt kan komma att stå där som innehavare till ett bygglov som ingen längre vill ha. Jag är så förbannat rädd att Quattro lyckas slita sig ur projektet utan att behöva betala den straffavgift som tidigare stipulerats. Och fått fina inkomster på köpet.

Svårigheterna du har att se lönsamheten i ett hotell har ingenting som helst med saken att göra och är ett problem som den som driver det får tas med.

Bernt F. sa...

"Svårigheterna du har att se lönsamheten i ett hotell har ingenting som helst med saken att göra och är ett problem som den som driver det får tas med."

...håller med, men det är därför man också kommer att ha (troligen redan har) svårt att få finansiering. Bankerna ger inte pengar till vad som helst i dessa osäkra tider.

Kostnaderna för bygglovet står företaget för, enligt föredragningslistan.

Fredrik S sa...

Ben har alldeles rätt i sina farhågor. Det värsta i sammanhanget är att vi i Hangö fått se oss lurade på konfekten så många gånger med hamn och hotell och annat att det är rentav deprimerande.

Optimism är ju bra förstås, men när ens den ringaste skepsis klingar för döva öron och rentav förlöjligas blir man småningom förbannad.

Den springande punkten är huruvida Quattro lyckas slita sig ur kontraktet utan att betala vite. Så som uplägget tycks bli med staden som innehavare av byggnadslovet tycker jag det ser misstänkt ut. Jag håller med Ben i att hoppas på det bästa men jag anar det värsta.

Att Quattro inte redan satt igång med hotellet betyder att de inte lyckats hitta någon att driva det. Då är det inte någon vits att bygga alls, pool eller ingen pool.

Hoppas att jag har fel. Blåögd är åtminstone jag inte.

Anonym sa...

Nog borde alla väta att ett stort hotell i Hangö inte är ekonomist möjligt att bygga. Nog har jag åtminstone förstått att drottningbergs bostäderna kommer att finansera delvis av hotell bygget. Därför var Drottningberg med i kontraktet! Men att staden söker bygglov möjliggör att bostäderna kan förhands reserveras (säljas). Inte kan man försöka sälja bostäder som inte har bygglov, betyder försöka sälja bostäder som man inte vät får man bygga eller inte. Det skulle vara att lura folk. Ingen klok människa börjar grynda (bygga bostäder för säljning) bostäder om inte en del av bostäderna är reserverade. Inte betyder det här att bostäderna börjas byggas fören hotellet utan ett sätt att säkra finansieringen av hotellet och bostäderna.

Inga sa...

Håller helt med Ben i denna fråga. Hoppas Bernt F. som så ingående läst föredragningslistan också sett till att 36 § skrivs på svenska och att alla besväret i 28 § ändras till besvären!

fd. SFP sa...

Det ser ut att kommunalvalen är på kommande. SFP börjar dra sig på säkrare sida. Först har man varit med att skriva under kontraktet sen vill man inte ge möjligheter att slutföra det. Ifall inget hotell kommer kan man skälla på andra. Besviken på SFP.

Anonym sa...

Personligen vill jag minnas att man skulle behöva ett hotell i Hangö?
Kanske inte ett lyxhotell,men ändå.

I övrigt så kan jag inte lagar och förordningar men "rätt" utfört så torde inte en "strategisk konkurs" vara omöjlig, så att man både kan skratta på väg mot banken och lassa över resten på Hangö Stad?

Någon kanske vet?

Benccu sa...

Den som äger mark eller genom arrende förfogar över den anhåller om byggnadslov.Detta blir nog ännu ett fall för superadvokater.Tyvärr har notparten dem.

Bernt F. sa...

Företaget kan gå i konkurs eller ha en superjurist, sa någon. Jo, men byggnadslov eller icke, borde inte ha någon inverkan på detta?

Nu har SS enbart gett lov att ansöka om byggnadslov. Ansökan kommer att behandlas av miljönämnden tidigast nästa månad, efter att stadens byggnadsgranskning har berett ärendet. Resultatet av det vet ingen idag.

Axelsson sa...

...jag kan inte i detta sammanhang låta bli att påminna om "lappen" som en gång hängts upp på dörren till salen där Hangö stads beslutsfattare hade samlats till möte. På lappen hade någon skrivit "HÄR FATTAS KLOKA BESLUT"
...och det är igen upp till läsaren hur hon / han tolkar texten.

pectus sa...

Det är ganska klart att när Hangö satsat miljoner på Drottningbergsgatorna och kommunaltekniken kommer husen att byggas förr eller senare. Hela grundtanken att Grand- och Drottningbergtomterna skulle ge ett hotell på Fabriksudden verkara vara i det blå. Om Hangö sedan får fullt pris för tomterna och bötespengarna får vi se. De som vi vet redan nu att byggande på grund av det försnabbade kravet som Qvattro gjorde blivit betydligt dyrare.