onsdag 16 maj 2012

Bilderbok om hamnen



Nu inom kort utkommer en ny bok om Hangö hamn och verksamheten där. Boken, ”Hamnboken - Hangö hamns historia i bild”, är gjord i samarbete mellan Kjell Källström, Johannes Runeberg och Bengt Wikström.

Jag hade glädjen och förmånen att som hastigast få bläddra i ett förhandsexemplar.

 Man kan tycka att allt redan är skrivet om Hangö hamn, men så icke; Både greppet och utformningen är nya. Boken inleds med en lätt historisk översikt från senare järnåldern till Krimkriget, för att sedan komma i gång på allvar i och med byggandet av Hangöbanan. Allt varvat med de allra ypperligaste illustrationer och bilder.

Det är mera bilder än text i boken, vilket ju redan antyds i boktiteln, och vilka bilder! En sak värd att poängtera, är att den sparsamma men välförklarande text som förekommer är skriven på våra båda inhemska. Vilket gör att man kan ge boken som present åt vem som helst. Utan tvekan ett måste i bokhyllan för alla som är det minsta intresserade av stadens utveckling, vilken som bekant alltid har gått hand i hand med utvecklingen av hamnen.

Boken, som har 214 sidor och ca 300 bilder, kommer ut under sommaren och kommer att kosta 50 euro. De som är intresserade kan förhandsbeställa den av Kjell Källström 050 3545540.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det var en utomordentligt dålig titel! Googla på "Satamakirja".(Eller "Hamnboken" för den delen)

Men en intressant bok,tror jag.

Priset är dock avskräckande...

Anonym sa...

Det är underligt när alla tycker det är så intresant med hur hamnen har utväcklas sig de senaste 100 åren. Men ingen tycker att hamnen skall få utvecklas mera i framtiden. Om man läser insändaren de senaste tiden.

Anonym sa...

Anonym:

Det kanske synes så,men var finns potentialen realistiskt sett som har diskuterats här tidigare.

Hamnen är naturligtvis historiskt intressant på många vis men skall man fortsätta med att gnaga ner granit och stränder för hamnen som syns på bilderna?

Hur var det nu med Hangö som turiststad? Är det hållbart?

Bernt F. sa...

Den dagen som Hangö enbart klarar sig på turism, tror jag inte jag kommer att se (eller de flesta). Hur mycket man än satsar, så är det svårt att få turismen till att bära sig året om i Hangö. Den som vet bättre, kan ju berätta hur vi via turismen får arbetsplatser till > 500 personer, året om.

Vi skall tacka att vi har hamnen och se till att den också klarar sig i framtidningen. Möjliga utvidgningar skall basera sig på ekonomiska kalkyler och inte på några "musta tuntuu".

Bernt F. sa...

... framtiden... (sku de vara)

Fredrik S sa...

Äsch, naturligtvis är det fånigt att ifrågasätta hamnen. Det som kan och bör ifrågasättas är vad, hur och varför investeringarna görs. Framför allt om de är realistiskt bärkraftiga eller inte. Hur gick det nu med Paldiski-linjen? Varför? Jo, för att det varken fanns pengar eller ett seriöst långsiktigt intresse. Men vi föll för det, icke desto mindre. Den gången kostade det inte så mycket.

Dessa anonyma, som försvarar hamnen med raseri slår in öppna dörrar! Anonym 16 maj 21.06 är uppenbart paranoid. 16 maj 21.39 skriver för mig totalt oförståeligt.

Hangö som turiststad har diskuterats ända sedan 1879 och på alla dessa år har ingen hållbar lösning hittats. Se bara "Den kostbara pärlan". Hur skulle det vara att för en gångs skull välkomna sommarboarna utan att knyta näven i byxfickan? Sommarboarna är förvisso turister, men de äger fastighet eller lösöre (lägenhet), de spenderar fyrk i S-, M- och K-butikerna och till råga på allt har de en positiv inställning till staden och dess väl och ve.

Att skälla på dem är idiotiskt.

På något annat ställe betonades (eller antyddes) att de kommande valen borde stämma till eftertanke. Så sant, så sant. Å andra sidan - de där fiffiga anonyma som utbreder sig om alla missförhållanden kunde kanske ställa upp och verkligen visa vad DE kan i stället för att bara skälla så där i största allmänhet.

Vi har de politiker vi förtjänar. Vi har själva röstat dit dem. Att somliga av dem sedan "varken kan läsa eller skriva" borde vi väljare ju ha insett i god tid.

Så är är det förresten överallt!

Benccu sa...

Avskräckande?Allt har sitt lilla pris,går man in på sidan Merkki Albert o ser vad foton o vykort kostar kommer man till 7-15E.Med andra ord finns det bilder i boken för 3000E