lördag 17 november 2012

Med sorg i hjärtat

Det är med sorg i hjärtat jag läser det senaste inslaget gällande kommunfusioner på YLE västnyland. Att staten försökt tvinga oss till sammanslagningar har sedan länge stått klart, men att det så här snart efter valet skulle börja gå sådana här tongångar även bland de hårdaste motståndarna är ledsamt.

Men påtvingat.

Nu säger lagen visserligen ännu inte någonting om tvångsfusioner, tvärtom försöker landets ledande politiker sitt bästa för att döpa om fanskapet till något annat. Maarit Feldt-Ranta kallar det "diskussionsplikt".

Kanske det borde införas en "lyssnarplikt" för våra ledande politiker?

Innan valet var snart sagt alla av de uppställda kandidaterna klart negativa till en sammanslagning med Raseborg och det tror jag nog de är ännu i dag, om någon frågar dem på rätt sätt. Att se sanningen i vitögat och att ta skeden i vacker hand är säkerligen nog så bra klyschor, men inte är det varken rätt eller riktigt att tvingas till sådant.

Majoriteten av kommuninvånarna har med all tydlighet och önskvärd klarhet röstat för ett självständigt Hangö, liksom man även gjort i kommuner på andra håll i landet. Och det så sent som för några veckor sedan.

Nu gäller det för de folkvalda att kämpa för det de lovat i sina valkampanjer. Även om det blir till ett bitter slut.

För annars går nog den sista luften ur det lilla förtroende för politiker som finns kvar.



10 kommentarer:

Anonym sa...

Ha Ha Ha ,lysande kommentar av Putte , snart rullar "hamnmiljonerna" mot STORRASEBORG och alla är glada och nöjda!!!

Ulf "Putte"Lindström sa...

Om du Ben menar mig att jag skulle ha ändrat åsikt vad gäller sammanslagning med raseborg så har du nog tagit fel.Jag har före valet i tid och otid varit negativ till en sammanslagning och är det även i fortsättningen.Jag är ganska säker på att samtliga socialdemokrater som är invalda är bav samma åsikt som jag.Så anonym fär nog vänta på våra hamnmiljoner förgäves önskar jag även i fortsättningen Det jag lovat det står jag för ända till det bittra slutet.

bernt sa...

Samma som jag skrev på Vega då folk inte alltid tycks läsa...:

"I Hangö säger socialdemokraten Ulf Putte Lindström att det gäller att ta skeden i vacker hand och ÖPPNA DISKUSSION med Raseborg." "...en EVENTUELL fusion blir verklighet före år 2017"

Ja den nya lagen (lagförslag) förutsätter att Hangö (kriskommun och mindre än 20 000 invånare) diskuterar med någon annan kommun om kommunfusion. För Hangös del betyder det att man tvingar oss att diskutera med Raseborg (eller Lojo om man vill se ett Storlojo). Efter utredningen bestämmer fullmäktige i Hangö vad vi gör, dvs fortsätter vi som förut eller slår ihop oss. Kravet om utredning är förövrigt inget nytt, det har man pratat om redan länge.

Hangö Svenska Socialdemokrater har fortfarande samma åsikt som innan valet, vi kommer INTE att rösta eller arbeta för en sammanslagning!! Alla våra invalda och övriga aktiva, Putte medräknat har klart sagt att de är för ett självständigt Hangö och tror ej på en fusion. Samma gäller förövrigt nästan alla invalda i Hangö, också en del av Samlingspartiets invalda (alla där tycker inte som Anja R).
Föreningens viktigaste mål för framtiden är att få kommunens ekonomi i ett sånt skick, att regeringen inte kan skylla på det och göra en tvångsfusion. Hangös fullmäktige kommer knappast att rösta för en fusion, en fusion som helt klart skulle vara mot hangöbornas vilja, en vilja som helt klart kom fram vid och innan valet!

Personligen: om en fusion sker med Raseborg och jag ställer upp för kommunalval, så sker det knappast på Raseborgs SDPs lista, ett alternativ är att samla 10 namn ...
Jag anser att fusionerna försämrar närdemokratin och servicen för de områden som ligger i utkanten på de nya storkommunerna. De problem vi har inom social och hälsovården går att hantera utan kommunsammanslagningar (det går bra i andra länder), kommunfusioner som tycks vara enda sanningen för vissa kretsar.

Bernt F.
sekr. i Hangö Svenska Socialdemokrater

Anonym sa...

De bär nog av till Raseborg ,för både Putte å Bernto!!

bernt sa...

till föregående; Det får tiden visa, men det sker inte för att Vi väljer det. Jag är inte så säker på att det sker såsom en del tycks vara (dessa skulle ju kunna sätta sin tid på att arbeta för Hangö istället för att bara klaga på andra som gör sitt bästa).
Innan några tvångsfusioner har skett, så har vi nog haft ett nytt riksdagsval och det var visst tid ända tills nästa november, innan man ens behöver meddela vem man vill diskutera med.

Benccu sa...

Ingen ide' att öda så mycket krut på detta. Det som statsmakten har bestämt är nog redan klart. Man håller lite andan så att man just som här på lokal nivå lite kan "rådda" i saken men sedan går det som det går oberoende vad man gör.

Ylekritiker sa...

Månne inte Yle Västnyland får ta på sig litet "ära" för stormen som uppstått . Man har nog mången gång fått den känslan att Yle tävlar med kvällstidningarna om rafflande rubriksättning - mer behövs det inte. Läsaren ids ej läsa till slutet för han har bildat sig en uppfattning baserad på rubrik.

Anonym sa...

Kominin ihåg nu korkade besluttsfattare och bloggare ,vi införlivas med RASEBORG ,ni kan fast "skrik" ut ert hat men dit far vi ,och det är best för vår kära "hangö stad" ,våra skulder har kommit till av dåliga "politiker" typ ,"satsa allt på hamnen" ,och skit i resten !!

Anonym sa...

Till politikerna

Hur många miljoner lån och hur hög kommunal skatt skall det bli fören vi vågar erkänna att vi måste till Raseborg. Vi måste komma ihåg att våra barn betalar kalaset ifall vi fortsätter med underskot år efter år. De som säger att det inte blir något billigare med en stor kommun har fel. Tre sjukhus är dyrare en två, tio skolor är dyrare en sju osv. Vi måste bara förstå att den servicenivå vi har nu är inte möjlig i framtiden. Men är ni redo att dra in servicen i Hangö med tex. mindre skolor stänga hälsocentralen och köpa servicen från en annan kommun mm. Kanske med sådana radikala åtgärder klarar vi av årliga underskottet och förbli självständiga.

Anonym sa...

Till föregående anonym. Läget i Raseborg är inte mycket bättre när det gäller lån och skattöret. Skattöret är och har tidigare varit högre i Raseborg, nästa år blir det andra vägen men skillnaden är så liten som den kan vara.
Ser man på detta kan man konstatera att inte löses Hangös problem med att slås ihop med en annan fattiglapp. Att stänga vår hälsostation är ett alternativ som är omöjligt.