måndag 19 november 2012

Gästbåtsdygn

Den gångna sommarens redovisningar över gästbåtsdygn i Östra hamnen och Hangöby har inlämnats. Från Östra hamnen meddelar Oy Ruber Ab att det senaste sommar registrerats 6 235 gästbåtar, vilket är 660 färre än året innan.

Från Hangöby berättar Ekströms Fiskebod, som där ansvarar för samma sak, att de räknat till 428 gästbåtar, vilket är 152 stycken färre än året innan.

Att vi har över 800 färre besökande gästbåtar än i fjol är ju inte bra, kan rentav tyckas oroande. Då man därtill lägger att uthyrningen av kvällstorgets sommarplatser minskat från 434 till 358 så ser man att sommaren varit kall och regning. Åtminstone kan det vara en orsak, liksom den ökade försiktigheten vad gäller användandet av hårt förtjänade slantar.

Inte för att jag tror att det är enbart vädret och ekonomin som inverkat på minskningen, åtminstone inte vad gäller Östra hamnen. Nog har det storstilade arbetandet på Fabriksudden, Drottningberg och vägarna däremellan säkert gjort sitt för att få semesterfirarna att segla förbi.

Men förhoppningsvis blir det bättre, även dessa besökare lämnar efter sig välbehövliga smulor.


13 kommentarer:

Östrahamnarn sa...

Det är nog främst vi Hangöbor som har problem med Drottningberg etc. Turisterna ser kanske mera positivt på att här händer något. Bristen på turister märktes nog "off season" - d.v.s. genast i augusti - så nog får vi främst skylla på vädret."Off season" prissättning på restaurangerna kunde ochså höja på antalet icke båtburna turister.

Anonym sa...

Täytyy myös ottaa huomioon, että viime kesä ei suosinut veneilijöitä, se oli vain poikkeus. Ensi kesä on taas lämmin ja vähemmän tuulinen!

Anonym sa...

Jag för min del noterade hur lite pengar gästhamnen hämtar till staden. 26210 €, tippar att detta räcker inte till underhåll av bryggorna.

Vi har för fina bryggor för turister. Må turisterna kasta ankare !!

Anonym sa...

priserna i Östrahamnen stiger varje år men servicen förbättras inte, så det är inte så konstigt om båtarna åker förbi.

Östrahamnarn sa...

Det hjälper ej att gnälla - kom med uppbyggande förslag hur säsongen kunde förlängas - då kom kanske de båtar hit som p.g.a. överfull hamn var tvungen att fara vidare under högsäsongen. Billigare priser hämtar inte mera båtplatser under högsäsongen.

Anonym sa...

De e bra att turisterna "skippar" Hangö , vi har ju Hamnen som hämtar "miljoner" och så har vi korkade politiker som tar mera lån och investerar dom i våra hamnar ,så de e nog lika bra att vi får lite slugare folk ifrån RASEBORG som börjar sköt om "HANGÖ" !!

Anonym sa...

Det kostar bara ett par miljoner att bygga nya bryggor och vågbrytare till Östra Hamnen. Det tar ca 340 år att betala det med gästhamnavgifter.

De är kloka i styrelsen. Så här Raseborg vill inte ha Hangö.

Anonym sa...

Nej 76 år, om gamla bryggorna behöver inte skötas.

Hur skulle det vara om vi skulle hyra östra hamnen till dessa moderna bryggfirmor ( Hangöbyn med )som skulle sköta det gamla och bygga nytt.

Kollade priser utanför Nokia i Helsingfors....samma pris som jag betalar i Hangöbyn och staden skulle slippa detta och förtjäna.

Anonym sa...

En hel del bittra personer kommenterar som varken vill se att hamn eller turism skall utvecklas. nej vi ska säkert bara gnälla på andra rulla tummar å må illa.

Anonym sa...

Nej, vi ska lära ossa en enkel sak. Om vi får Hangöborna att trivas...sen trivs turisterna. Nu går vi fel väg.

Istället att bygga östra hamnen borde man kanske ha studerat möjligheten att hyra ut hela hamnnen för 20 år med mjlighte att utvidga. Med dagens tankesätt är inkomsterna för östra hamnens turism faktist BARA 26210 EUR för staden.

Resten av turismen far till Alko, Strandkrokarna, visserliegn enl. turistbyrån 32 M€ per år. Mao 800.000 eur per dag hämtar båtfolket enl. turistbyrån.

Anonym sa...

40 dagar x 800 000 blir 32 milj så räkna om!

Staden borde kräva fasta och högre summor för sina bryggor. Risken om man sätter ut de på firmor så går de igen ti nån firma som inte är skrivin i Hangö och pengarna och jobben far andra ställen.

Anonym sa...

Om bryggarna och annat kostar 2 miljoner, det är en lån, som staden måst ta. For 2 miljoner betalar man ränta 100000 per år. Aldrig kan dom betala den summa tillbaka.

Anonym sa...

Sorry 88.888.- eur per dag som betyder 1367 övernattande gäster i regatta idag, imorgon på julaftonen.

Menar du att staden har ngn anstäld för bryggorna...hoppas inte, om inomsterna är bara 26210 eur.

Se bildningsnämndens föredragnslista...om vi ska ta bort från våra barn såna summor va sjutton håller vi på bryggor. Hyr bort hamnarna...