tisdag 10 februari 2009

Från stadsstyrelsens möte

Tekniska och miljöverket har under 2008 fört diskussioner med wpd Finland Oy, vars avsikt är att på Koverharområdet bygga 5 - 6 vindkraftverk med enhetseffekten 2,3 - 3,6 MW. wpd Finland Oy ingår i en internationell wpd-koncern som koncentrerar sig på förnybar energiform. wpd har startat sin verksamhet 1996 i Tyskland, där den numera innehar en ledande ställning inom landets vindkraftsmarknad. wpd-konsernen har verksamhet i över 15 länder.

Verkens etableringsfastighet ägs av Ovako Wire Oy Ab, med vilket man för området uppgjort ett arrendekontrakt. Arrendekontraktet berättigar Koverharin Tuulipuisto Oy att använda arrendeområdet för komersiell vindkraftsverksamhet.

Vindparkens helhetseffekt skulle vara, beroende av de alternativa möjligheterna för förverkligandet, ca 14 - 18 MW då den uppskattade årliga elproduktionen skulle vara ca 30 - 40 GWh. Årliga gångtiden skulle vara ca 6 000 - 7 000 timmar. Koverharin Tuulipuisto Oy är ett systerbolag till wpd Finland Oy och ett projektbolag som bildats för vindparksprojektet med placering i Koverhar.

Projektets miljökonsekvenser kommer att utvärderas heltäckande i en lagstadgad miljökonsekvensbedömning (YVA) i enlighet med det av Nylands miljöcentral 22.5.2008 givna beslutet. I utlåtandet som Miljöcentralen inbegärde, förordade staden tillämpning av YVA-förfarande i projektet.

I förhandlingar som förts med Miljöcentralen har man ansett att förutom YVA-förfarandet, med tanke på projektets omfattning, är det ändamålsenligt att även göra en detaljplan för området. I den sk. projektdetaljplanen skulle man förutom kraftverkens miljökonsekvenser dessutom undersöka bl.a dess inverkan på övrig markanvändning.

Detaljplanens syfte är att skapa förutsättningarna för byggandet av i projektbeskrivningen nämnda vindkraftverk. Bolaget har förbundit sig ansvaret för projektets planeringskostnader, vilket det är skäl att överenskomma om i ett planeringsavtal. Med avtalet skulle staden svara för förvaltningskostnaderna i detaljplaneprocessen och bolaget för övriga kostnader.

1 kommentar:

Anonym sa...

Yes! Mera vackra vindblommor.