tisdag 10 februari 2009

Kända gubbar i Huvudstaden


I tidningen Hangö får vi den 10 februari 1914 lära oss nya saker om bolaget Granits vitt spridda verksamhet:

Aktiebolaget Granits verksamhet.
Fasaderna till det nya stationshuset i Helsingfors utföras som bekant av Aktiebolaget Granit härstädes. Till denna stora leverans, som i det närmaste redan är slutförd, hör bl.a. fyra väldiga i granit huggna mansstatyer (bröstbilder), som med sina kolonnunderlag mäta c. 10 m. i höjd, och vilka skola få sin plats parvis på ömse sidor om huvudportalen mot Brunnsgatan.

De kraftfulla gestalterna äro efter utkast av arkitekt Saarinen, som utfört ritningarna till stationsbygget, modellerade av skulptören E. Wickström. Mellan sina händer, vilka redan de äro c. 1 m. långa, skola kolosserna uppbära var sin elektrisk båglampa om 6.000 normalljus styrka. Den första av dessa statyer är numera färdig och står för närvarande invid järnvägsspåret mellan bolagets verkstäder, där den dagligen tagits i betraktande av en mängd intresserade stadsbor.

Bland arbeten, som bolaget för närvarande har under utförande förtjenar nämnas ett monument i stora proportioner, som reses i staden Kostroma till åminnelse av Romanoffska husets 300-års jubileum. Monumentet är komponerat av professor Adamsson, som i lördags besökte orten för att vid verkstäderna taga de utförda delarna i betraktande. Som material har använts den röda Hangö-graniten, vilken jämväl kommit till användning vid bangårdsbygget i Helsingfors.

Inga kommentarer: