fredag 17 april 2009

Ridvägarna i Hangö

Det är inget nytt fenomen att vägarna i denna stad är i ett dåligt skick. Redan den 17 april 1892 kunde man i tidningen Hangö läsa följande inlägg:


- Ridwägarna i Hangö omnäjd. En för Hangö badanstalt intresserad person har från hufwudstaden tillskrifwit oss och bedt oss fästa wederbörandes, särskildt i Täcktom och Hangö byar, uppmärksamhet på att de till nämnda byar ledande wägarna förstöras för ridt genom att fyllas med grof bullersten. Den mjuka sanden är, om den också icke motswarar idealet för en ridwäg, tusenfaldt att föredraga framför "chansséer" af sådan beskaffenhet som dem man sistlidne wår på ofwan angifwet sätt försökte skapa. - Likaså hade den eljes så trefliga wägen till Tulludden sista sommaren genom enahanda åtgärd till största delen förlorat sitt behag för ridsporten.

Denna sommar wäntas c:a 20 ridhästar till Hangö. Då badgästerna såwäl för själfwa staden som dess wäxande omgifning spela en högst betydande ekonomisk roll, och då widare tillfället att här kunna bedrifwa ridsport utgör en af badortens lockelser, kan det ej nekas att den här berörda frågan är wäl wärd att beaktas af dem som i saken kunna något tillgöra. Om man tillswidare ej har råd att bygga ordentliga wägar (med lera m. m.) är det bättre att lämna dem orörda i sitt gamla skick - ty, heter det i skrifwelsen - sanden är nog bättre än bullerstenar.

*****

Numera parkerar de ju hästarna mitt i stan under Seahorse Week, som för övrigt ordnas under tiden 22 - 26.7, så det går ju nog bra ändå.

En mera cynisk person kunde kanske här tillägga, att redan då bestämdes det från sommargästernas sida hur staden skulle te sig.

4 kommentarer:

Henrik Bruun sa...

Appropå SeaHorse:
Gamla sportplanen har fått ny fin röd sand, som inte dammar när det blåser. Vad händer när hästsanden dumpas på den röda sanden? När hästsanden avlägsnastransporteras bort blir det alltid kvar av den på sportplanen. Hästsanden är inte röd, och den är av sådan konsistens att den börjar damma när den torkar. VAr restaureringen av sportplanens ytbeläggning en ettårsgrej?

Anonym sa...

Dom får väl lägga plast emellan?

Anonym sa...

Blöja åt "hästjävlarna"?

Anonym 1 sa...

Där har du en bra ide´. Om man dessutom gör dom av eko material så är det bara att samla på hög och sen sälja ekologiskt gödsel!