torsdag 2 september 2010

Flygfältet

Det var med förskräckelse jag lyssnade på radionyheterna tidigare i morse. Där rapporterades att "Planerna på ett utvidgat kommersiellt flygfält lever vidare i Hangö, staden söker nu febrilt efter 300 till 400 tusen euro för att finansiera en miljökonsekvensbedömning..." Ungefär. Lär sig gubbarna ingenting?

Samtidigt kan jag konstatera att Hangö flygklubb r.f. har lämnat in en ansökan om ändring av miljötillståndet som miljönämnden i Hangö har beviljat.

Ändring söks för bestämmelsen där man förutsätter att lastningsplatsen för de flygplan som transporterar fallskärmshoppare ska flyttas 400 m längre bort från bosättningen. Sökanden föreslår att lastningsplatsen skulle flyttas cirka 180 m till en plats invid Hangö flygklubb r.f:s hangar.

Lycka till. Allihop.

2 kommentarer:

Olle sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Olle sa...

Flygklubben håller huvudet kallt medan andra parter yrar omkring i blind hysteri. Jag har själv funderat på varför man inte flyttar på lastplatsen istället för att stänga hela fältet. Problemet är nämligen just det att planet lastas i södra ändan av fältet (med motorerna på). Detta tar en stund och orsakar säkerligen ett irriterande ljud för de som råkar bo bara några hundra meter därifrån. När planet väl är i luften kan väl ingen människa klaga på något ljud. Eller ska vi säga som så att det låter precis lika mycket då ett plan flyger över kapellhamnen som när det flyger över Täktom - but you ain't hearing us complaining!

Så precis som inlägget föreslås, skulle det vara betydligt fiffigare av kommunen att investera i en ny lastplats mera mitt på fältet eller i norra ändan. En allmän upprustning av fältet skulle ju iofs inte heller fara fel, men resurserna är ju knappa i dessa tider :-)

Detta är rätt riktning, gott folk. Vettiga, genomtänkta lösninngar istället för att börja gapa i högans sky varje gång man inte kan komma överens om nåt.

För övrigt anser jag att kommersiell trafik på täktomfältet är en förfärlig idé - mest för att den total saknar ekonomiska förutsättningar.

MEN ifall Malms flygfält läggs ner kunde locka lättrafiken där till Täktomfältet. Där skulle man ha en riktig business. Men det kräver förstås att staden investerar i fältet och att täktomborna håller käft angående "bullret".

/ Olle