måndag 11 oktober 2010

Ingen skarvjakt i år


Täktom havsområdes jaktförening hade ansökt om tillstånd att få skjuta 120 skarvar men Nylands NTM-central sade nej, hörde jag i nyheterna på Radio Västnyland tidigare i dag.

Informationsinsamling på nätet ger vid handen att detta är en gammal nyhet, fastän ny för mig, publicerad i tidningen Västra Nyland redan den 21.9.

Motiveringen till det nekande beslutet har varit att skarvarna utanför Täktom inte utgör ett hot mot fiskebeståndet och inte heller förekommer i några större kolonier. Jaha, ja.

Men fastän beslutet hade blivit positivt hade det knappast spelat någon större roll, med tanke på den besynnerliga rumba de hade gällande samma jaktlov i Bromarv och Ingå för en kort tid sedan. Där blev jakttillstånden upphävda efter ett besvär, framställt av Helsingforstraktens Ornitologiska Förening Tringa, i Helsingfors förvaltningsdomstol.

De stora skarvkolonierna har redan för ett par veckor sedan flyttat till varmare trakter och nu återstår endast ett fåtal vilsekommet exemplar i våra trakter, så det spelar ingen större roll för beståndets decimering i år.

Men bättre lycka nästa år!

1 kommentar:

Anonym sa...

Både skarvarna o Tringa är på Hangödialekt"ett jävla skitshack".