onsdag 9 februari 2011

Ovanligt vanligt med sällsynt

Jag läser på YLE Västnyland att det igen dykt upp någonting som inte finns nästan någon annanstans än i Hangö. Denna gång är det frågan om en blomma, den ytterst utrotningshotade havssumpstjärnblomman, som är så sällsynt att det inte ens med hjälp av det alltid så tillförlitliga Google går att hitta en bild på den.

Det är rent fenomenalt hur underbart vidlyftigt naturen har försett oss här på udden med dylika rariteter. För två år sedan kunde vi läsa om den akut hotade sodaörten och den sällsynta strandkålen som endast trivdes i Furuvik och insekter och andra kryp av alla de mest sällsynta slag hör vi om titt som tätt.

Jag tycker att det börjar vara hög tid att ta reda på vad det egentligen är som gör att alla dessa utrotningshotade livsformer trivs så bra här. Kanske det vore någonting för den övriga världen att ta efter?

5 kommentarer:

Anonym sa...

googla:

magnoliophyta/magnoliophyta/magnoliopsida/caryophyllaceae/stellaria/minor-1a.jpg

Kolla stellaria och 1a.1jpg

Merilettotähtimö Havssumpstjärnblomma

Stellaria crassifolia var. minor

Anonym sa...

http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/lettotahtimo

sämre bild än ovan

Anonym sa...

Jukulistes...alla dessa mystiska växter har kommit hit med soldater, sjömän, etc. Tex strandkålen är väl inte fredslyst idag...fanns på tulludden då under Railship striden och de syllsynta blommarna varför VC:n på Harkimos tomt (klasskiosk tomten) måste flyttas också söderut är Historia. Där fanns då på 80 talet enl. Miljöföreningen (skrev med stort) en fjärIl med röda vingar, kommer inte ihåg va han eller hon hette. Hemskt så miljön och fredsbestämmelser änrdrar under min korta livstid. Hoppas vi inte hittar varg på Esplanaden, då stängs ju matbutiken vår.

Anonym sa...

Här finns en boks om hotade arter:
http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=370880&lan=fi&clan=fi
Det finns tre område i Finland, som har mera sällsynta arter än gemensamt: Åland, Lojo-trakten och Hangö. Fakta kan hittas i den Röda boken.

Anonym sa...

Och varför hör Hangö till de tre ställena med sällsynta arter? Jo, för klimatet är varmt, här finns lämplig mark, med t.o.m. kalk på sina ställen, sanddyner och stränder. Det är faktiskt inte många kommuner i landet som har så många sällsynta arter inom sina gränser.
Något att sörja över eller glädjas åt?