tisdag 8 april 2014

Oljebekämpning

Redan i många års tid har det försökts få igång en seriös diskussion gällande placeringen av ett oljebekämpningscenter i Hangö, utan något påvisbart resultat.

Senast i ordningen var det sannfinnarnas Pekka Tuunanen, med understöd av många många fler, som tog upp saken. Den 17 juni i fjol lämnades motionen in, nu i mars tittade stadsstyrelsen på den och skickade den vidare till tekniska nämnden. Eller var det till miljönämnden. Eller rent av till båda? Protokollet är inte riktigt entydigt på den punkten.

Det är rent besynnerligt hur lakoniskt det ses på den här saken, motionerna och medborgaradresserna gällande ärendet verkar drunkna i pappershögarna på tekniska verket utan åtgärd.

Men om våra ansvariga tjänstemän tog sig tid att läsa lagen, i synnerhet den del där det stipuleras att i fall av en olycka står kommunen för alla kostnader gällande uppstädning, efterbehandling och avfallshanteringen, så kanske det blev fart på dem. Det är inga småkostnader vi pratar om här, inte.

Såhär i inbesparingarnas tidevarv kunde man tycka att det vore dags att idka förebyggande verksamhet. Hade vi en oljebekämpningscentral placerad här så finns det i alla fall en viss möjlighet att minimera såväl skadeverkningar som kostnader.

Revisionsverket gav nyligen ut en publikation med den spännande titeln "Tuloksellisuustarkastuskertomus - Suomenlahden alusöljyvahinkojen hallinta ja vastuut",där man konstaterar att det nog behövs en hel del åtgärder för att trygga våra kusters säkerhet i framtiden.

Den svenska versionen "Hantering av och ansvarsfördelning vid fartygsoljeskador på Finska viken", en billigare version givetvis, finns att läsa HÄR.

Kan var bra för nämndemedlemmarna i både tekniska- och miljögänget att flukta igenom. Så vet de vad de ska göra, om ärendet någon gång kommer upp.



Inga kommentarer: