I förra onsdags fick stadsstyrelsen i Hangö en förfrågan om man kunde tänka sig ta emot en mottagningscentral för flyktingar i Hangö.
Tidigare i kväll hade staden upplåtit stadshusets festsal för ett informationstillfälle.
Börje Mattsson förde ordet, och med sig hade han Veikko Pyykkönen från inrikesministeriets immigrationsavdelning samt Arja Tiirikainen från Nylands TE-central och Röda Korsets planerare Vesa Kukkamaa.
En mycket talrik publik hade mött upp, över halva salen var fylld och ett gäng ungdomar som hade kommit för "att säga sin åsikt" hade sökt sig upp på balkongen.
Efter en kort introduktion överlämnade Mattsson ordet till Pyykkönen, som berättade att det finns många slag av immigranter. I det här fallet rör det sig om en mottagningscentral för asylsökanden, alltså främst personer som av en eller annan orsak känner sig otrygga i sitt hemland.
Ingalunda alla får uppehållstillstånd men medan dom väntar behöver staten någonstans att placera dem. Det är de här människorna som är assylsökande.
Detta löser man på olika sätt, och för nuvarande finns det 15 mottagningscentraler varav administrationen i två sköts av staten. Röda korset handhar 4, och 9 kommuner har åtagit sig sköta om centralerna på sina orter. I samtliga fall är det ändå staten som betalar alla omkostnader.
Publiken var så ivrig att påbörja diskussionen att Pyykkönen inte hade tid att ge all information han tänkt sig.
På ungdomarnas undran varför ”dom” måste komma hit och varför man inte hjälper dem i deras egna hemländer, svarade Pyykkönen att flyktingströmmen har ökat enormt. Flyktingströmmen har ökat för tillfället i och med att Finland uppfyller sina åtaganden till FN.
Som det nu ser ut, uppskattade Pyykkönen på förfrågan att vi i Finland behöver ungefär 40 mottagningscentraler, detta trots att våra nordiska grannländer tar emot betydligt större mängder flyktingar än vi gör.
"Putte" Lindström frågade försäkerhets skull två gånger vem som står för ökade behovet av social- och hälsovård, och fick båda gångerna till svar att staten betalar alla utgifter endera med att anställa eller köpa tjänster.
Det är ingalunda meningen att ens dom som får uppehållstillstånd får bosätta sig i Hangö, fast dom ens vill. Men så länge dom befinner sig på mottagningscentralen står staten för alla kostnader, ingen skillnad om dom befinner sig i Uleåborg, Esbo eller Hangö.
Vad har då Hangö för nytta av att ta emot en dylik inrättning?
För det första ger centralen direkt arbete åt 12-15 personer och för det andra kan tjänster som köpes också ge en merinkomst för några av stadens institutioner dessutom får der assylsökande ett litet bidrag som dom kan konsumera i stadens affärer.
Kommisarie Vuorinens förfrågan gällande hur mycket polisens arbete ökar och vem som skall stå för kostnaderna för tolkning besvarades något otydligt med att varför skulle behovet öka och polisen (staten) betalar naturligtvis tolken.
"Babsu" Wikberg var orolig för att turistnäringen ska bli störd av att assylsökande eventuellt blandar sig med turisterna och var absolut emot flyktingar i Mau-Mau.
Det framkom också att Mau-Mau befinner sig i mycket bättre skick än vad ryktet låtit göra gällande, men som någon i publiken påpekade ägs detta av en icke hangöbo och dom skattepengarna skulle gå vår näsa förbi. Däremot förstod jag på Pyykkönens svar att om man bestämmer sig för att hyra Ljungbo av staden så skulle staten stå för reparationskostnaderna.
Tiirikainen berättade att dom vuxna asylsökanden får språkundervisning under tiden dom vistas på centret för att lättare kunna integreras i samhället men att barnen naturligtvis går i vanlig skola. Det framkom inte om staten också betalar den kostnad som det innebär att ha elever med annat språk i vanlig skola men det får man väl anta eftersom det tidigare betonats att staten betalar ALLT.
Både Mattsson och Kukkamaa var överens om att det hade varit ett lyckat tillfället med sakliga frågor och att det är förståerligt att det förekommer en viss rädsla och en del fördomar, men som det visat sig på andra orter har dessa till största del varit helt obefogade. (Bild & text: M. Ferm)
Som en medborgare i ett icke rasistiskt samhälle förfasar jag mig över Babsus uttalande. Inte heller förstår jag mig på vår "fabbo polisen", är det meningen att jag ska betala honom privat för att få min säkerhet garanterad? Eller?
– Hit kommer vi inte, sade Veikko Pyykkönen från inrikesministeriet enligt tidningen Västra Nyland spontant till invandrarkoordinator Börje Mattsson efter informationens slut. Man kan ju förstå honom.
3 kommentarer:
Jag skulle vilja veta vad Babsu menar med att invandrare stör turister. Har Helsingfors turistnäringsliv blivit sämre pga flyktingar i staden eller vad är det som hon syftar till?
Två hundra s.k. asyl sökande i lilla Hangö är alldeles i överkant. Tjugo räcker mer än väl. Motivet till att de kommer borde delges stadens innevånare förrän de kommer. Babsu har nog rätt i att de kan störa i sin närvaro, för vad vi lärt oss genom åren är att de s.k. asyl sökande snabbt lär sig vad som är deras 'rättigheter'. jag skulle vilja veta vad som är så positivt med att ta emot en så stor mängd ekonomiska 'flyktingar'.
Vill till att börja med påpeka att siffran det var frågan om är 150 inte 25% mera som Svanström säger.
Efter att själv ha varit helt negativt inställd till flyktingar, just p.g.a. att det förekommer en hel del välfärds flyktinga, har jag själv, av humana skäl, kommit till att vi ändå bör hjälpa dem som verkligen behöver hjälp. Det är därför som vi behöver mottagningscentraler, för att skilja agnarna från vetet. Jag tror också att myndigheterna numera börjar ha så mycket erfarenhet att dom bättre kan göra det.
Varför just till Hangö? Varför inte? Av helt själviska själ, direkta arbetsplatser kan ge en möjlihet åt våra ungdomar som studerat på annan ort att återvända till Hangö, och dessutom inte att förakta, indirekta.
Även om dom inte har mycket pengar att röra sig med, men kanske ändå ett litet plus som kan behövas i min närbutiks (S-markets) kassa.
Skicka en kommentar