söndag 28 februari 2010

Isens beskaffenhet

I går råkade jag, mest av gammal ovana, ha radion på. En isexpert, någon sorts forskare, berättade om hur man sedan 1970-talet har undersökt hur isen är uppbyggd o.s.v. Tanken var, om jag förstod de fragment jag lite lyssnade till rätt, att man skulle hålla vår vinterhamnar öppna.

Nå, som nästan sagt och till hälften underförstått, jag kan ha missförstått den unge mannen, men forskningen kring isarnas beskaffenhet påbörjades nog tidigare än 1970.

Här ett exempel från tidningen Hangö, den 28 februari 1893:

- Karta öfwer isen utanför Hangö. Nogranna dagliga obserwationer af isens tjocklek, rörelse m. m. komma, enligt order af lotsstyrelsen, att wärkställas af lotsuppsyningsman Blomqwist, som på grund af dessa obserwationer kommer att öfwer isen upprätta fullständiga kartor, hwilka sedan obserwationerna för winter upphört skola insändas till lotsstyrelsen. Lämpliga punkter för obserwationerna uppsöktes i går af lotsuppsyningsman Blomqwist och kapten Samsonoff, som för ändamålet anländt till orten, och torde tre dylika punkter komma att inrättas i närheten af Båklandet, twå wid Tulludden och en wid Gustafswärn.

Dessa uppgifter sändes sedan veckovis, inte efter vintern som här sägs, till lotsstyrelsen. Lotsstyrelsen vidarebefodrade sedan dessa uppgifter till Finska vetenskaps-societeten.

Under vilken även vårt lands första mareograf lydde.



lördag 27 februari 2010

Staden planerar indexförhöjningar

På stadsstyrelsens föredragningslista inför mötet i måndag finns det en punkt som borde göra våra ekonomer glad. Priserna på stadens tomter ska höjas.

Försäljningsprisens indexjusteringar har inte följt den allmänna prisutvecklingen på mark, säger man. Höjningen på prisnivån från föregående fullmäktigebeslut (2003) till nu gällande prisnivå (2009) har varit 11 %. Enligt lantmäteriverkets statistik har höjningen på markpriset under denna period varit ca 30 %.

På basis av ovan nämnda föreslås på tomternas pris en nivåförhöjning, som i genomsnitt skulle vara ca 14,5 %. Prisen i Lappvik skulle höjas en aning mera (18,1 %) och det andra dyraste prisområdets nivå en aning mindre (11,7 %).


Om dessa siffror motsvarar verkligheten, tycker jag nog att det är hög tid att se över priserna på vår ack så begränsade mark. Och dessutom borde det ju göra fullmäktigeledamot Eero Koli glad. Kanske.

Intressant, i en i min mening negativ mening, är också det faktum att industritomternas pris inte höjs mera än bostadstomternas. Kanske man kunde höja en aning mera än de föreslagna 14,5 prosentenheterna där?

De nya priserna är tänkta att träda i kraft från den första maj, så om ni går i köpantankar slå till nu.

fredag 26 februari 2010

Olycka med dödlig utgång

En polsk sjöman född år 1976 förolyckades i morse kring ½ 8 tiden i en olycka i Frihamnen i Hangö.

I samband med förtöjningen av fartyget sträcktes en tross så att den brast och därefter slog mannen i ansiktet och bålen med en sådan kraft att han avled. Enligt uppgift från polisen var skadorna så svåra att upplivningsförsök ansågs onödiga. Mannen stod på akterdäck. Trossen har en diameter på cirka tio centimeter.

Myndigheterna utreder fallet som en arbetsolycka. Öppet är ännu om fartyget var i rörelse då olyckan skedde samt om olyckan förorsakades av språkproblem.

Biltransportfartyget anlände från Malmö och går i reguljär trafik på Hangö. Det är Cypernflaggat och har polsk besättning.

Lördagsdejouren på HVC upphör

Även lördagsdejouren vid Hangö hälsovårdscentral upphör. Sista öppethållningsdagen är i morgon den 27.2.2010.

Den gemensamma hälsocentraldejouren vid Västra Nylands sjukhus betjänar fre kl. 16.00 - må kl. 08.00, berättas det på stadens hemsidor i dag.

Dessa är de tider det numera gäller att vara sjuk: tidsbeställning kl. 8.00 - 11.00 tel. 019-2203 555 och kl. 8.00 - 16.00 tel. 019-2203 567.

Kom ihåg att våra upptagna läkare gärna vill veta några månader i förväg då du tänker bli sjuk, så att de hinner anpassa sin kalender efter dig.

torsdag 25 februari 2010

Dow Coating Materials

Dow Coating Materials (gamla Finndisp) bekräftar planerna gällande nedläggningen av fabriken i Hangö.

Dow Coating Materials har i dag meddelat att samarbetsförhandlingarna som inleddes den 8 februari har avslutats.

Företaget bekräftar planerna på att lägga ner produktionen, den tekniska kundtjänsten samt de produktionsstödande aktiviteterna innan slutet av juni.

Stängningen av fabriken påverkar sammanlagt 39 anställda.

Finndisp var ursprungligen en del av Finska Forcit-Dynamit Aktiebolaget, men såldes 2008 till Rohm & Haas, som sedermera blev uppköpt av Dow Coating Materials.

Så kan det gå.


Fula fiskar

Jag läste en småskojig notis på gårdagens Västra Nyland. Det gällde de västnyländska fångsterna på den finländska rekordlistan.

Hangö bidrar på listan med två rekordnoteringar: en 4,6 cm lång lerstubb (Pomatoschistus microps) och en 4,5 cm lång sjustrålig smörbult (Gobiusculus flavescens).

Vi pratar här alltså fiskar, inte svamp.

Sextionio fiskarter, en nejonögonsart och fyra kräftarter finns med på den nya rekordlistan som bokförts i tio år.

Förra seklets "tvivelaktiga monsterfiskar" har förflyttats till avdelningen fiskehistorier, berättar man.

Helt rimligt, det man inte ser finns inte. Således existerar inte heller dessa fula fiskar i min sinnesvärld.

Bilden föreställer lerstubben. Den andra fisken, smörbulten, är så fulvacker så jag inte hittat någon bild utan copyright att använda. Men HÄR kan man hitta fisken i fråga, fotad av fotografen Anders Salesjö.

onsdag 24 februari 2010

Arrendering av varvsområde - Hangö Sjöräddare rf.

Stadsstyrelsen beslutar föreslå för stadsfullmäktige att till Hangö Sjöräddningssällskap rf. utarrendera varvsområdet på Koppnäsudden. Arrendetiden skulle vara 30 år och årsarrendet 100 €.

Föreningen hade under gångna år ett varvsområde i sin användning i den gamla trålarhamnen. Då Västra hamnen utvidgades var man tvungen att flytta föreningens verksamhet annanstans, varvid staden förband sig att bygga ett nytt varv på Koppnäsområdet.

Området i fråga har ju sällskapet redan använt i många år, och all utrustning som finns där tillhör sjöräddarna. Förutom ett rostigt vrak med okänd ägare.

Hangö Sjöräddare rf., medlem i det riksomfattande sjöräddningssällskapet, har långa anor i Hangö. Den första sjöräddningsbåten placerades i Hangö redan år 1913.


I arrendekontraktet fogas förbehållet om att arrendeområdet ska användas för sjöräddningsverksamhet.

Men egentligen menar man väl att själva sjöräddningsverksamheten ska föregå någon annanstans, eventuellt där det behövs.

tisdag 23 februari 2010

Mera frågeformulär

På stadens hemsidor har det igen dykt upp ett nytt frågeformulär. Denna gång vill man ha hjälp med utvecklingen av Östra hamnen. Formuläret finns HÄR och alla de som svarar har möjlighet att delta i utlottningen av 5 st restaurangpresentkort. Utlottningen sker den 31 maj detta år.

Tyck till!

En ny webcam har också dykt upp på turistsidorna, med rubriken "Hur ser det ut i Hangö just nu?". Den kameran kan man hitta på:

http://tourism.hanko.fi/2007/webcam2.php

I skrivande stund ser det inte så gemytligt ut:


Övriga kameror med livefeed och Hangö anknytning hittar du i mitt inlägg från den 22 februari i fjol. Tillfälligheternas spel är i bland rent förunderligt...

måndag 22 februari 2010

Snörvel, host och spott

Så har jag då lyckats skaffa mig en släng av någon sorts förkylning.

Ett febertrött huvud är inte det bästa hjälpmedlet då man försöker hitta ämnen att skriva om. Jag kan konstatera att jag missat dansen på stadshuset i lördags, pulkåkandet i kyrbacken i går morse samt guidernas och vårt museifolks föredrag på Alans café i går på dagen.

Om någon besökte något av dessa, eller andra, evenemang; Berätta gärna!

Nu under sportlovet ordnar kulturförvalötningen i samarbete med Kino Olympia ett tillfälle med förmånliga biobesök för skolelever. Komedin "Couples Retreat" visas till ett facilt inträde av 5 euro i morgon kl. 13.00. Filmen är märkt K 11.

lördag 20 februari 2010

Kulturbidrag

Kulturnämnden har diskuterat grunderna för hur bidragsutdelningen och motiveringarna för beviljandet av desamma ska gå till.

På sitt möte i torsdags konstaterade man bland annat följande, som en upprepning av mötet i januari:

"I hobbykretsarna i Hangö börjar ofta föråldrandet av medlemskåren och minskningen av det aktiva folket utgöra ett problem. Ungt folk behövs till föreningar, dessutom borde barnens möjligheter till hobbyverksamhet utökas. Speciellt inom området bildkonst är barnens hobbymöjligheter i Hangö ringa."

Säkert nog så sant, detta faktum har jag upptäckt själv i min verksamhet inom föreningslivet. Men man fortsätter med att konstatera följande:

"Genom bidragsutdelningen kan hobbyverksamheten styras mot den önskvärda riktningen."

Här uppstår inför min inre blick helt osökt en bild av ett elitistiskt samhälle, i bästa Orwellska anda, som definierar hur - och vad - som är kultur. Då man dessutom gör ett tillägg som lyder som följer, ser man hur kulturnämnden ser på frågan om "den önskvärda riktningen":

"Med hjälp av en tonviktskoefficient kan man poängsätta t.ex. regelbundna sammankomster, anordnande av tillfällen för utomstående, antal deltagare och tonvikt kan läggas vid andelen deltagare som är t.ex. under 18 år osv."

Med ett sådant utgångsläge kan det i framtiden bli svårt för pensionärsföreningar att få bidrag till sin verksamhet.

Jag vill påminna kulturnämndens medlemmar om vad det står i kommunallagen:

Kommunens uppgift är enligt lagen om kulturverksamhet 728/92 att främja, stöda och organisera kulturverksamheten i kommunerna. I lagen avses med kulturverksamhet utövning av och intresse i konst, erbjudande och anlitande av konstnärliga tjänster, hembygdsarbete samt tillvaratagande och främjande av det lokala kulturarvet.

Där står ingenting om åldersdiskriminering.

fredag 19 februari 2010

YLE profilerar sig


Det verkar som om YLE västnyland medvetet söker förvränga perspektivet på sina inslag.

YLE Västnyland tappar stinget, blir en sensationsblaska - kunde rubriken i Iltalehti eller Expressen vara. Kanske Expressen hade skrivit Rundradion, i stället för YLE, men det är ju inte helt säkert.

I går gick man ut med rubriken "Bänkskuddare i Hangö saknar jobb", då artikeln i sin helhet handlar om studeranden, som studerar vidare eller går i armén. Rubriken grundar skribenten på ett uttalande av en av abiturenterna.

I dag läser jag att "Hangöborna hoppas på Hjallis", då artikeln till hälften baserar sig på en persons negativa inställning till och personliga misstro mot hotellprojektet i sin helhet.

Exempel på liknande rubriker finns det genomgående i de senaste månadernas nyhetsutbud. En orsak är, möjligtvis, den tidspress och det krav på snabbhet som gäller inom dagens nyhetsjournalistik. Fast å andra sidan har dessa personer en väl tilltagen lön för sitt arbete.

Jag anser personligen att en institution som YLE/Rundradion, som baserar sin verksamhet på samhälleliga medel, kunde försöka undvika sensationsjournalistik. Överlåt dylikt ställningstagande åt kvällspressen.

Om någon av skribenterna på YLE har svårt att komma ihåg sin arbetsuppgift, samt de regler som gäller för en journalist på Rundradion, går det behändigt att ta en snabbkurs HÄR. Till Rundradions uppgifter hör definitivt inte nyhetsskildring i opinionsbildningssyfte.

Vill dessa personer framhäva sin personliga åsikt gällande situationen i Hangö - och annorstädes - kan de, alternativt, bli politiker eller starta en blogg.

torsdag 18 februari 2010

Jaha, jaha...

Dagens Hangötidning kommer med information gällande Motion Oy:s arrangemang under inkommande regatta:

"Motion Oy beviljas ett vederlag på 10.000 euro för arrangemangen, staden står för bland annat ordningsvakter, städning, stängning av vägar samt erbjuder övernattningsmöjligheter för grenförbundens arrangörsfolk."

Den i övrigt välskrivna artikeln, skriven av Mikael Heinrichs, får mina på semester varande adrenalinkörtlar i svallning. Felet är naturligtvis inte Mikaels, utan stadens. Som vanligt.

Att man med motiveringen "Vi vill locka barnfamiljer till Hangö", samtidigt som man inhägnar den mest attraktiva delen av staden, tror att man råder bot på svansen är ju rent ut sagt naivt. Menar stadens fäder och Heinilä på fullt allvar att svansen blir borta om man lockar hit barnfamiljer? Att de, som Heinilä säger, inte "täcks" komma hit och svina?

De finskspråkiga i vår stad har ett ganska fint ord för sådant här, men inte ens jag täcks upprepa det i min text.

En snygg logo har evenemanget i fråga i all fall. Och en besynnerlig promovideo på YouTube.

tisdag 16 februari 2010

HNS yrar vidare

Det är med blandade känslor jag tar del av YLE's nyhet att det inte går så dåligt, rent ekonomiskt sett, för Helsingfors och Nylands Sjukvårdsdistrikt som befarat.

Det berättas nu att man i stället för att behöva 14 miljoner till kan betala pengar tillbaka åt de västnyländska kommunerna.

För Hangös del betyder detta en återbetalning på 366 000 euro, vilket naturligtvis är välkommet. Dessutom behöver man inte betala någonting till, så det är inte frågan om att bolla pengar fram och tillbaka, så som ofta är fallet med dylika institutioner.

Hur ligger det nu då egentligen till med skälen för att dra in förlossningsavdelningen i Ekenäs av inbesparingsskäl? En bluff, eller en rent kriminellt dåligt gjord budget?

En miss på 15 miljoner i en koncern av detta slag borde inte få gå förbi obesiktad, enbart av det skäl att kommunerna får en liten summa extrapengar.


måndag 15 februari 2010

Mycket snö

Javisst, det har kommit en del snö i vinter, och mer lär väl vara på väg innan midsommar. Men som det sades på radio i morse, de äldre(!) människorna minns vintern 1987 så det är inte första gången vi har snö i Hangö.

Nåja. Snöiga vintrar har det funnits gott om, här ett exempel från vinten -91.

Tidningen Hangö, söndagen den 15 februari 1891, för att vara mer bestämd i tidsangivelsen:
- Oförswarligt måste man kalla det sätt en del gårdsägare här i staden låta komma sig till last, i det de i stället för att bortföra den snö, som hopar sig på deras resp. gatuandelar, breda ut densamma på gatan, till stort men för fotwandrare och isynnerhet för de lastdragande djuren.




Dessutom lär det vara bra för hälsan att i rimliga mängder vistas utomhus.

söndag 14 februari 2010

Hanko Sea & Beach

I november hörde jag talas om "Hanko Sea & Beach" för första gången. Det vill säga det nya konceptet för hur staden ska få kontroll på den världsberömda regattasvansen.

Ari Heinilä, från företaget Motion Oy, tänker sig ett evenemang som ska sträcka sig från Boulevarden till De Fyra Vindarnas Hus. På området, vars centrala punkt ska vara Casino, får diverse företag - och föreningar? - visa sina produkter. Allt från freesbeegolf och harpunfiske till fallskärmshoppning och bergsklättring ska ingå. Under veckoslutet ordnar dokumentärproducenten Heinilä också ett evenemang kallat ”Hanko movie and photo awards”, vars 5-dagar långa kulminering sker på lördag.

Bra så. Det är fint att det äntligen försöks på någonting nytt.

Men. Vad är då stadens ansvarsområde inom detta projekt? Jo, enligt Heiniläs förslag följande:

- Staden erbjuder de olika grenarna förevisningsområde och beviljar nödvändiga tillstånd. Staden står för baja-major och roskisar. Staden ställer upp flyttbara flaggstänger på de olika programpunkterna. Eventuellt införskaffar staden ved för en kvällsbrasa (!).
- Ger tillstånd för arrangörerna för de olika grenarna att campa på stranden (!).
- Ansvarar för övervakning och städning (!).
- Stänger stränderna för allmänheten (!).
- Står för en "evenemangs buss" (!).
- I mån av förmåga erbjuder staden hjälp vid byggandet och arrangerandet av området kring Casino (!).
- Erbjuder logi för satellitprogrammens arrangörer (!).

För min del måste jag helt kallt säga att om alla dessa krav går igenom, blir jag förbannad. Det är ju precis alla de punkterna vi vill bli av med kostnaderna för.

Företagaren Heiniläs brev (på finska) till staden går att läsa HÄR.

lördag 13 februari 2010

Preskriberat


Tidningen "Hangö-Bladet" kan den lördagen 13 februari 1909 visa följande siffror för den i dylika frågor alltid så intresserade allmänheten:

- Polisen i Hangö år 1908. Ur poliskammaren i Hangö årsberättelse för år 1908 återgifva vi följande uppgifter: Af detektiva afdelningen hafva anhållits 93 personer, hvaraf 20 på anhållan af myndigheter å andra orter. Såsom lösdrifvare hafva förpassats 41 personer, hvaraf 22 finnar, 14 ryssar och 5 utlänningar. 8 sinnessvaga personer hafva omhändertagits och blifvit sända till sina respektiva hemorter. Å afdelningen hafva anmälts 18 stölder och 22 snatterier begågna inom staden däraf till rådsturättens behandling remitterats 7 stöldsmål och 8 snatterimål. Den stulna och snattade egendomens värde har uppgått till Fmk 1,271 : 83, hvaraf återfåtts egendom till ett värde af 888 : 83. Ytterligare hafva vid afdelningen anmälts och till rådsturätten remitterats ett inbrott i biskop Freyfelts villa i Badhusparken samt tvenne inbrottsstölder i baron Bergenheims och herr Vistinghausens villor. Den stulna egendomen har återfåtts, men tjuvarna har icke ertappats. Af ordningspolisen har omhändertagits 307 druckna personer, 38 hafva anhållits för slagsmål och misshandel, 9 för djurplågeri samt 106 för brott mot polisordningen. Under året hafva tvenne partier undermåliga kräftor, tillsammans öfver 40,000 beslagtagits.

Inte så illa pissat av en stad med ett befolningsunderlag på ett par tusen själar.

fredag 12 februari 2010

Undertecknat byggavtal

Affärsman Harry "Hjallis" Harkimo och Hangö stad har för en stund sedan undertecknat avtalet för hotell och bostäder i Hangö.

Projektet börjar med bostadsbygge på Grand-tomten i slutet av 2010. Hotellbygget på Fabriksudden börjar i slutet av 2011.

Grand-tomtens bostäder kommer att ha en våningsyta på cirka 2 800 kvadratmeter. Bostäderna på Drottningberg blir den största helheten, 14 000 kvadratmeter. Harkimos företag bygger också en affärsbyggnad på Drottningbergs område. Hotellet på Fabriksudden blir 5 000 kvadratmeter stort.

Då så. Klappat och klart. Äntligen

Jag påminner alla om att det inte är "på stränderna i Hangö centrum" som det byggs, fastän västnyländska YLE så väljer att rapportera. Vi har inga stränder i centrum, och våra centralt belägna stränder är belagda med byggförbud.

Bildningsnämnden

Föredragningslistan inför bildningsnämndens möte den 16 februari är en av de absoult längsta jag någonsin sett. Hela 31 punkter ska behandlas, förutsatt att inget oförutsett dyker upp och de blir ännu fler.

Visserligen är många av punkterna av typen "till kännedom", men man får ju ändå hoppas att ledamoterna i bildningsnämnden orkar hålla sig vakna och koncentrerade hela sessionen igenom.

Bland en av de många punkterna på dagordningen plockar jag följande - det är igen dags att konstatera vilka personer som äger rätt att utöva yrkesfiske på stadens vatten.

Rätt ofta har det uppstått prat på stan om hur man definierar en yrkesfiskare. Nylands TE-central kan berätta följande: Enligt fiskelagens definition är en yrkesfiskare en person som får minst 30 % av sina totala inkomster via fiske och förädling av fångsten. Som yrkesfiskare betraktas också en person som får 15 % av sina totala inkomster via fisket.

30% eller 15%, det är frågan. Skillnaden ligger i någonting så konstigt som olika graderingar av yrkesfisket. 30%arna är liksom mera yrkesfiskare än de andra.

Besynnerligt system.

Centralförbundet för Fiskerihushållning håller som bäst på att uppdatera sina svenska sidor, men de som vill kan läsa en ganska bra beskrivning, på finska, över hur detta system fungerar HÄR.

torsdag 11 februari 2010

Hangötidning till alla



Som någon sorts jippo, har Hangötidningen i dag hela veckans nummer på nätet.

"Tidningen den 11 februari är ett sk. meganummer, vilket innebär att den delas ut till samtliga hushåll i Hangö och dessutom i centrala Ekenäs och Karis.", skriver man.

Nog så bra, men till vårt hushåll hittar inte dessa gratisnummer. Varken Hangötidning eller Västra Nyland hittar med sina gratisnummer till min dörr, jag får snällt gå och köpa lösnummer liksom övriga dagar.

Nå, det är nu inte hela världen.

Vad som däremot känns besynnerligt, är att båda dessa tidningar gått in för ett krav på registrering för att kunna kommentera deras artiklar på nätet.

Den bakomliggande tanken är säkert god, "nu kanske folk inte slänger ur sig vilken skit som helst", men samtidigt misstänker jag att det även tar bort en mängd seriöst menade kommentarer från blyga personer. För att inte tala om de som är måna om att skydda sin anonymitet.

Aj varför Västra Nylands logo är större, och placerad ovanför Hangötidningens? Tjaa, kanske för att VN fortfarande - nästan - är en dagstidning, medan den senare är ett haltande veckoblad.

Minneslotscafé i Astrea


Den service som erbjuds personer med minnesstörning och demens skall förbättras och utvecklas. Ett nationellt nätverk av expert- och stödcentra, som förstärker det frivilliga arbetet och samarbetet har skapats till år 2010.


Lotscafét, en del av detta projekt, som jag berättade om i augusti, har nu vårens program färdigt.

Torsdag 18.2: Förebyggande och vård av vuxendiabetes
Torsdag 18.3: Minnessjukdomar - diagnostik och vård
Torsdag 22.4: Brandsäkerhet hemma hos seniorer.
Torsdag 20.5: Terapeuttinen puutarhanhoito

Lotscafé -tillfällena i Hangö ordnas i Servicehuset Astrea på Berggatan, kl 14-16.

Fritt inträde för alla intresserade. Kaffe/te + bulle kostar 1 €.

onsdag 10 februari 2010

Skarvningsdags


Skarv. En fågel som sätter känslorna i gungning.

Vid Finlands miljöcentral SYKE hölls 26.-28.1 ett internationellt skarvsymposium med deltagare från alla Östersjöländer, från England och från Europeiska kommissionen.

Skarvbeståndet i Östersjön torde nu uppgå till ungefär 175.000 par, och det häckande beståndet ökar fortfarande i de centrala och norra Östersjön, t.ex. längs kusten i Finland och Estland. Vilket vi ju sett även i våra trakter.

Skarven är en strängt skyddad art inom EU, men trots detta skjuts det årligen ungefär 20.000 skarvar vid Östersjön för att minska skadorna. Olaglig förstörelse av skarvbon och dödande av skarvar har ökat på vissa håll.

Organisatörerna för det tre dagar långa symposiet var Finlands miljöcentral, miljöministeriet och Yrkeshögskolan Novia.

Om någon av er råkar komma över ett exemplar av de 20.000 fåglar som skjuts;

Flå skarven, skär ut bröstbitarna och låren. Ta noga bort allt fett, det är fettet på köttbitarna som smakar tran. Gnid in bitarna med vitpeppar, svartpeppar och salt.

Bryn bitarna i gryta och slå sedan på litet vatten. Stek under lock cirka två timmar för ungfågel, något längre för äldre fågel.

Lägg i två morötter och en liten lök skurna i bitar samt en knippa persilja. Ös skyn över bitarna lite då och då under hela stektiden.

Jag hade tidigare en mängd olika recept på skarv och annat vilt, men de har tyvärr gått till de tidigatala filernas sälla jaktmarker. Jag tar med glädje emot nya recept.

tisdag 9 februari 2010

Hangö Gatumission

Hangon Katulähetys - Hangö Gatumission föreslås få fortsatt verksamhetsbidrag för socialt disponentskap och minidagcentral.

Hangö Gatumission har sedan 1.1.2008 erhållit verksamhetsbidrag för socialt disponentskap och en minidagcentral. Verksamheten har fått positiv respons från bl.a. fastighetsbolagen och Hangö Hyreshus har gratis ställt en lokal för minidagcentralens verksamhet till förfogande.

Under år 2009 har verksamhetsbidraget varit 2.040 €/månad. Medel för att fortsätta verksamheten som en ordinarie verksamhet finns upptaget i budgeten.

Gatumissions-verksamheten i Hangö har fungerat sedan år 1981.

Grundtrygghetsnämnden tar ställning till frågan i torsdag.

Metallica i Lappvik


Jag läser på tidningen Västra Nyland att man hittat ett trettiotal granater av typen kanonammunition i kokslasten på lastfartyget m/s Metallica, då det anlöpte Koverhar hamn i Lappvik på torsdag förra veckan.

De ungefär 40 cm långa pjäserna var tömda på sprängämne och saknade därtill både tändningsanordning och tändningsring.

Koksen är enligt uppgift polsk och man misstänker att de ofarliga granaterna kommit ombord av misstag.

De tomma granaterna ska förstöras av försvarsmakten, troligtvis i Syndalen.

måndag 8 februari 2010

Smånotiser

Då nyheterna är få, är tidningen "Hangö" räddaren i nöden. Här några smånotiser från torsdagen den 8 februari 1894:

- Taxeringsnämden härstädes synes icke göra sig någon brådska med att påbörja sin wärksamhet. det wore likwäl önskligt att nämden småningom skulle skrida till uppfyllande af sitt mandat, på det uppbördsterminerna icke må bli altför långt framskjutna, utan de utaxerade medlen kunna indrifwas om möjligt strax efter midsommar.

- Såsom owanligt för årstiden kan omtalas att man i går å Wårdbärget obserwerade lefwande myror, hwilka ehuru litet styfbenta, sågos i större flockar promenera fram och åter.

- Rättelse. Ett beklagligt tryckfel hade insmugit sig uti referatet öfwer Runebergsfesten i wårt senaste nummer, där det bl. a. heter att hr Paatero deklamerade Runebergs trögstämda dikt "Landshöfdingen", hwilket naturligtwis skulle wara högstämda o. s. w.

* * *

Landshövdingen

Gror bragdens ära blott på stridens mark,
Där tappre krigarn fuktar den med blod,
Kan ej den vapenlöse hälsas stark
Och visa hjältemod?

I djupa Finland bortglömd fanns en man,
En fridens man allt från sin ungdom hän;
I fridens värv ren grånad, styrde han
Som hövding nu sitt län.

Wibelius var hans namn, av anors glans
Omstrålat ej, men vördnadsvärd ändå,
Ty namnets ära var, att det var hans,
Hans adel föll därpå.

Han ägt sin mannaålders gyllne tid
Av lugna mödor; den fanns mer ej kvar.
Nu var hans fosterland i kamp och strid,
Och gammal själv han var.

Av härar omvärvd, sliten som ett rov
Emellan vän och ovän växelvis,
Fick han var stund för segrarens behov
Ge frid och lugn till pris.

Att värna rätt, förmedla bördors last
Han som en helig plikt sig föresatt,
Och därför var hans dag och utan rast
Och utan sömn hans natt.

Så satt en gång han på sitt ämbetsrum,
Blott han med två hans sekreterare;
Han syntes bruten nu, hans läpp var stum,
Och tyste voro de.

Han önskat vila, vila en sekund;
Det var för mycket. Salens dörr slogs opp,
Han såg en krigare i samma stund,
Följd av en väpnad tropp.

Den ryska härens övergeneral
Var krigarn, ingen ringare person;
Han kom, steg fram och höll helt kort ett tal
Med hot i min och ton:

"Herr hövding, Finlands kamp har nått sitt slut,
Oss tillhör landet nu med vapnens rätt;
Dock kämpa landets söner som förut
I Sveriges här för det.

Välan, här är en penna, sätt er, skriv
Ett kraftigt bud, en maning nu till dem:
Att den skall tryggad bli till gods och liv,
Som återvänder hem;

Men att, om någon brottsligt håller vid
Att strida mot sin herre och monark,
Hans släkt skall jagas utan nåd och frid
Ifrån hans gård och mark.

Har ni förstått min mening, ord för ord,
Så skriv!" Han slöt med trotsigt välbehag.
Då stod Wibelius vid sitt domarbord,
Och där låg Sveriges lag.

Han sänkte tungt sin hand uppå dess pärm,
Hans blick, på boken fästad, lyste klar:
"Herr general, här ni ser ett beskärm
För dem, ni hotat har.

Här är vår vapenlösa trygghet än,
Vår lag, vår stora skatt i lust i nöd;
Er härskare har lovat vörda den,
Den vädjar till hans stöd.

I den, sen sekler ren, det stadgat stått,
Att, bryter en, all skuld är endast hans,
Att mannen böter ej för hustrus brott,
Ej hustrun för sin mans.

Om det är brott att kämpa för sitt land,
Vartill vart ädelt hjärta svarar nej,
Så utkräv straff av män med svärd i hand,
Av barn och kvinnor ej!

Ni segrat, makten tillhör er i dag,
Jag är beredd, gör med mig vad ni vill!
Men lag skall överleva mig, som jag
Långt efter den blev till."

Han talte så. En bävan genomlopp
De båda unga männerna i saln,
Och nu han slog sitt klara öga opp
Och såg på generaln.

Det bistra uttryck, krigarns anlet haft,
Var borta, varmt han mötte gubbens blick;
Han tog hans hand och tryckte den med kraft
Och böjde sig och gick.

Och nu, med händren slutna som till bön,
Sjönk hövdingen i domarsätet ned;
Han kämpat ut, han njöt sin segerlön,
En överjordisk fred.

Och dessa vittnen två, som dröjde kvar,
De nämnde ofta sen med eldad håg
Om en förklaring stilla, underbar,
Som i hans anlet låg.

Att detta sken var himmelskt skönt, därom
Fanns blott en enda tanke hos de två;
Men varifrån det vackra ljuset kom,
Blev olikt tytt ändå.

Den ena höll det för ett yttre lån
Av dagens sol, som lyste mild och klar;
Den andra sade: "Det kom inifrån,
Hans samvete det var."

söndag 7 februari 2010

Vindkraftverk

Jag har en tid varit av den åsikten att pratet om nya vindkraftverk varit oredigt. Platsen för dem har varierat, likaså mängden. Nu har jag fått förklaringen därtill; det planeras nya vindkraftverk på två olika ställen. Det där har säkerligen alla andra utom jag förstått redan tidigare.

SABA Wind Oy Ab planerar att utvidga sin vindkraftpark, som är belägen i Sandö. Den nuvarande vindkraftparken omfattar fyra vindkraftverk med enhetseffekten 2 MW och en årlig elproduktion om 10.000 – 11.000 MWh. Enligtplanerna utvidgas vindkraftparken med antingen två nya 3 MW:s vindkraftverk eller med tre nya vindkraftverk med 2 MW:s enhetseffekt.


wpd Finland Oy planerar för sin del en annan vindkraftpark med 5 - 6 vindkraftverk i Koverhar.

Så nu vet jag det.

lördag 6 februari 2010

I fredens tjänst

Det är inte alla företag som det går dåligt för. Oy Forcit Ab söker undantagslov för att uppföra en ny produktionsbyggnad som är tänkt att inhysa en patroneringsmaskin.

Det finns ingen färdig detaljplan eller generalplan för området, i landskapsplanen är området sedan tidigare försett med beteckningen industriområde. Det är ju bra, eftersom Forcit stått där det står i hundra år.

Utrymmet, på 250 kvadratmeter, för den tänkta patroneringsmaskinen söks med den fina motiveringen: "Det ansökta byggandet främjar utnyttjandet av den framtida markanvändningen."

Orsaken till att det behövs ett undantagslov är att enheten kommer på ett område som räknas till strandområde.

04.12.1893 Hufvudstadsbladet no 328:

Dynamitfabriken i Hangö. Den nu mera färdigblifna dynamitfabriken i Hangö besiktigades i lördags på förmiddagen af intendenten P. Solitander, kronofogden Th. Ljungberg samt ingeniörerne F. von Christierson och T. Gestrin. Inrättningen godkändes i sin helhet och ansåg nämden de vidtagna försiktighetsåtgärderna vara till alla delar tillfredsställande.

På grund häraf, och då de för dynamitens frambringande nödiga syrorna redan finnas på platsen, torde fabriken med det första vidtaga med sin värksamhet.

fredag 5 februari 2010

Snöskottningsregler

Det har kommit en stor mängd snö, och mera är på väg.

På det nybildade Regionförvaltningsverket hyser man stor oro för den civila befolkningens välmående. Det är av denna orsak som förhållningsregler görs, att vi inte ska skada oss. Eller andra. Här ännu ett exempel på detta:

"Arbetarskyddsinspektörerna vid Regionalförvaltningsverket i Södra Finland vill påminna om risken för fall vid snöskottning från tak.

Minst två personer behövs på taket när snö ska skottas ner. Dessutom förutsätter arbetet att en tredje person står nere på marken och övervakar att snön som faller ner inte medför fara eller risker för de förbipasserande. Området ska också spärras av med hjälp av avspärrningsanordningar.

Det är inte tillåtet att anlita arbetstagare under 16 år för snöskottning från tak, eftersom det i arbetet ingår en risk för fall. Om avsikten är att en ung arbetstagare mellan 16 och 17 år ska utföra snöskottningen från taket, ska arbetsgivaren lämna in en anmälan till arbetarskyddsmyndigheten, innan arbetet inleds."

Undra sjutton på att det är dyrt att få någonting gjort numera.


Runeberg

Runebergsdagen.

Jag satt i godan ro och skrev inledningen till dagens Runeberg-inlägg, hämtat från 1891, då det slog mig som bekant. Visst, sjutton! Det här skrev jag i fjol. För att inte köra repris på repris, såsom YLE numera gör, tar jag någonting helt annat.

Stadens brunnar (Tidningen Hangö, söndag 5 februari 1893)

Då till följd af rådande stränga köld vattnet uti stadens samtliga brunnar minskats i sådan grad att pumpvärken för närvarande icke förmå upphämta vatten från desamma, hvilket särskildt gäller brunnen vid Rådhustorget, anmodas allmänheten härmed att afhämta sitt behof af vatten till dryck och mat från den s. k. "Artistbrunnen" i närheten af Börtzells såg, hvilket vatten vid anstäld analys befunnits vara särdeles godt. Vatten för annat än matbehof kan upphämtas från brandvärkets pumpar utanför Grand Hotel.
* * *
För att nu inte helt glömma Runeberg, ger jag här ett av de otaliga "äkta" recepten som finns på Runebergstårtor. Kanske någon har ett annat?

100 g smör
1,5 dl socker
(2 droppar bittermandelolja)
1 dl vetemjöl
4 msk kokosflingor
9 msk skorpmjöl
0,5 tsk bakpulver
2 ägg
Till dekoration:
hallonsylt
1 dl pudersocker
2-4 tsk vatten eller citronsaft

Grädda i 175-200°C.

Smörja och bröa formarna. Blanda de torra ingredienserna. Rör smör och socker vitt och pösigt. Vispa äggen lätt. Tillsätt smör-sockerblandningen i äggvispet lite i sänder. Blanda i bittermandelolja. Blanda i de torra ingredienserna.

Fyll formarna till hälften med smet. Grädda tårtorna ca 7 min. Ta ut dem ur ugnen och tillsätt hallonsylt. Ställ sedan in tårtorna i ugnen på nytt, 10 - 13 minuter beroende på höjd. Låt svalna, dekorera.

torsdag 4 februari 2010

"Smarta" inbrottstjuvar


Igen ett inbrott på Berggatan.

Två "smarta" inbrottstjuvar tog sig för att göra ett besök i beklädnadsaffären MekMix på Berggatan. Genom ett fönster tog man sig in och ut, bra så; jag minns ett inbrott för några år sedan då de behövde ett för att ta sig in och ett för att komma ut. Kassamaskinen och en mängd kläder, bl.a. skjortor och slipsar fick man med sig. Och en skyltdocka iklädd kostym.

Man kan förstås spekulera i om de tänkte börja klä sig som mafiosor. Look Smart! Kanske de behövde den kostymklädda skyltdockan som modell?

Så värst smarta var de inte, i den bemärkelsen att de lämnade ett vackert spår i snön efter sig. Både fotspår och ett spår av tappade varor.

onsdag 3 februari 2010

Vinterpromenad

Då jag tog mig en promenad i det vackra vintervädret, råkade jag på "Hotellbyggaren" Peter Lindholm. Jag passade på att räta ut några frågetecken, som snurrat på staden, gällande projektet Regatta. Det har i rent extrema fall pratats om ett bostadshus på 12-17 våningar. Så hur är det, egentligen?

Nej, nej, och åter nej. Den nya delen, som kommer i stället för "den nya delen" (från 1960-talet) som revs, blir INTE högre än det jugendhus som är ritat av Lars Sonck strax före sekelskiftet 1900.

Det som ju främst oroat vår stads söndagsflanörer, är frågan om det överhuvudtaget ska byggas någonting, eller om tomten ska bli och se ut som den nu gör tills staden reder upp skräpet. Lindholm berättar att besvärsbehandlingen dragit ut på tiden, men att de slutliga byggnadsloven kommit nu i december (!). Så nu är det GO. Specialplanering (vvs, el, byggteknik o. dyl.) inleds nu och beräknas ta 2-3 månader. Första spadtaget är planerat till juni, och BÅDE bostadsdelen och hotellsidan är planerat stå färdigt sommaren 2011. Inte så som många tror, att bostäderna byggs först och hotellet senare.

En annan sak som "stört" förståsigpåarna, är just bostadsdelen med sina lokaler. Man har bland annat menat, att det tar bort potentiella rum från hotellet. Lindholm kan lugna oss även på den punkten; Regatta hade tidigare kring 36 mer eller mindre oanvändbara rum, medan det nu blir hela 48 rum med en potential på att härbärga över 100 personer på ett mer än acceptabelt sätt.

Ett rykte har också vetat berätta att ägarna "får lokaler gratis" i och med detta projekt. Om man anser att ett pris på mellan 5.000 och 6000 euro per kvadratmeter är gratis, vore det intressant att veta vad dessa ryktesspridare anser sig beredda att betala för en lokal i Hangö.

Sammanlagt pratar vi här om ett projekt i storleksordning 14 miljoner. Varav hotellets restaurering går löst på ungefär 5 miljoner. Här bör säkert också dras vingarna av det rykte, som påstår att det blir dyrt för skattebetalarna. Finansieringen står helt på privat basis.

Och de som säger att det blir fult, måste redan ha glömt hur det såg ut tidigare.

Stadens officiella tillkännagivanden


Enligt 64 § i kommunallagen ska kommunala tillkännagivanden göras kända genom att de sätts upp på anslagstavlan för offentliga kungörelser samt vid behov på något annat sätt som kommunen har fattat beslut om.

Stadsstyrelsen föreslår för stadsfullmäktige att den förutom det som sagts i lagen;

1. Publiceras stadens obligatoriska tillkännagivanden på den kommunala anslagstavlan samt på stadens hemsidor under adressen www.hanko.fi/kungörelser, och förutom detta
2. publiceras tjänste- och befattningskungörelsen förutom enligt ifrågavarande myndighets prövning även i bransch- eller dagstidningar,
3. kungörelser som berör val kungörs på sätt som centralvalnämnden fattar beslut om, 4. kungörelser i enlighet med markanvändnings- och bygglagstiftningen kungörs på sätt som miljönämnden fattar beslut om och
5. övriga eventuella obligatoriska tillkännagivanden publiceras på sätt som stadsdirektören fattar beslut om.

Förenklat betyder det här, att staden främst ger sina tillkännagivanden på sina hemsidor.

Nog så bra, förutsatt att alla invånare har tillgång till nätet, samt att staden får dessa sidor att fungera. Det har ju varit lite si och så med det.

Bakgrunden till detta beslut är naturligtvis rent ekonomisk. Med inslag av den alltid närvarande besvärsandan.

Stadsfullmäktige beslöt senast 14.2.2007 publicera stadens obligatoriska kungörelser och tillkännagivanden åren 2007-2008 i Hangötidningen-Hangonlehti. Karjaan Offsetpaino Oy, utgivare av tidningen Etelä-Uusima, anförde besvär över beslutet till marknadsdomstolen. Staden anförde besvär över marknadsdomstolens beslut. Högsta förvaltningsdomstolen gav sitt beslut 15.10.2009. Enligt HFD:s beslut kräver köp av annonsutrymme i en tidning, om det inte är fråga om ringa upphandling, konkurrensutsättning.

Hur som helst. Det är viktigt att invånarna i kommunen får veta vad som händer och sker.

tisdag 2 februari 2010

Arbetet i hamnen står

Det enda buller man i dag behöver bli störd av i vår slumrande vinterstad är plogbilar. Hamnen står stilla, då stuveriarbetarna strejkar hela dagen.

Om förhandlingarna sedan inte leder till ett nytt kollektivavtal blir det strejk i samtliga hamnar den 19 februari.

Från och med i dag arbetar man inte heller övertid i hamnen.

Samtidigt som jag förstår att det är viktigt med fungerande kollektivavtal, där båda parter är nöjda, tycker jag att det här är en dålig ide. I dagens ekonomiska läge har Finland inte råd att stoppa landets export och import på detta sätt.

Dagens strejk gäller hamnarna i Åbo, Kotka, Nystad, Nådendal, Helsingfors och Hangö. Hur är det med vår konkurrent i Nordsjö?

måndag 1 februari 2010

Hanko Sushi i Casino



Hanko Sushi
som senaste sommar erbjöd sina tjänster bredvid posten, följer sin grannes exempel och flyttar. Inkommande sommar kommer man att bjuda på läckerheterna i Casino.

Jag citerar turistinfobladet Hangö 2010:
Hanko Sushi kombinerar fint japansk mat och stämning med skärgårdsmiljön. Till det breda sortimentet hör vackra portioner av färska fisk- och vegetariska rätter serverade i en mysig omgivning. Ät på plats eller ta maten med dig.

Personligen ser jag med intresse fram emot detta koncept. Kanske man kan få en portion mat som går att äta på Casino denna sommar. Till ett pris som motsvarar varans värde.

Hanko Sushi inleder sin säsong i gamla pianobaren någon gång i maj.